Πρόληψη και θεραπεία

Πώς η κανναβιδιόλη βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου της αρθρίτιδας;

© Stephm2506 | Dreamstime Stock Photos
© Stephm2506 | Dreamstime Stock Photos

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο αρθρίτιδας, ίσως να έχετε αναρωτηθεί αν η κανναβιδιόλη (CBD) είναι αποτελεσματική ως θεραπεία. Η κανναβιδιόλη, μαζί με την τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και άλλες χημικές ουσίες, είναι φυσικά συστατικά στη μαριχουάνα. Αλλά σε αντίθεση με την τετραϋδροκανναβινόλη, η κανναβιδιόλη δεν είναι «ψυχοδραστική», δηλαδή, δεν προκαλεί εθισμό στη μαριχουάνα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση του Gallup που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2019, περίπου το 14% των Αμερικανών ανέφερε ότι χρησιμοποιεί προϊόντα κανναβιδιόλης και ο νούμερο ένα λόγος είναι ο πόνος. Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας σε δική του δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 29% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι χρησιμοποιεί κανναβιδιόλη (κυρίως σε υγρή και τοπική μορφή) και σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων είτε την χρησιμοποιούσαν, είτε την είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ή σκέφτονταν να την χρησιμοποιήσουν. Από αυτούς που τη χρησιμοποίησαν, οι περισσότεροι ανέφεραν βελτίωση στη φυσική τους λειτουργία, τον ύπνο και την ευεξία τους, ενώ ένα μικρό ποσοστό ανέφερε βελτίωση στον πόνο και την ακαμψία.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι τύποι αρθρίτιδας δεν θεραπεύονται με άλλες θεραπείες και η κανναβιδιόλη θεωρείται η λιγότερο εθιστική επιλογή, σε σχέση με τα οπιοειδή φάρμακα, Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι ασθενείς την δοκιμάζουν.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αρθρίτιδα και τον πόνο που προκαλεί

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι αρθρίτιδας και, ενώ ο πόνος είναι το βασικό χαρακτηριστικό όλων αυτών των τύπων, δεν είναι όλοι οι τύποι αρθρίτιδας το ίδιο. Οπότε, μία δραστική φαρμακευτική ουσία που είναι αποτελεσματική για ένα τύπο, μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλο. Όλες οι θεραπείες, ωστόσο, στοχεύουν στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας και στη διατήρηση της φυσικής λειτουργίας, σε όλους τους τύπους αρθρίτιδας. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι για ορισμένους τύπους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, συνιστώνται τα συμβατικά συνταγογραφούμενα φάρμακα, επειδή μπορούν να αποτρέψουν την μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις και την επιδείνωση της αναπηρίας.

Επιπλέον, τα άτομα βιώνουν τον πόνο και ανταποκρίνονται στη θεραπεία με διαφορετικούς τρόπους. Ως αποτέλεσμα, είναι απίθανο να υπάρχει ένα μόνο προϊόν που να περιέχει κανναβιδιόλη και να λειτουργεί για όλα τα άτομα και σε όλους τους τύπους αρθρίτιδας.

Υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κανναβιδιόλη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της αρθρίτιδας;

Υπάρχουν εργαστηριακές μελέτες που υποδηλώνουν ότι η κανναβιδιόλη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της αρθρίτιδας. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι έχει αντιφλεγμονώδη και ανακουφιστικά αποτελέσματα, ενώ άλλες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κανναβιδιόλη αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον χρόνιο πόνο της αρθρίτιδας στον άνθρωπο και μάλιστα ότι είναι μια ασφαλής επιλογή. Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή της τοπικής κανναβιδιόλης για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποδεικνύει επίσης την αποτελεσματικότητά της. Ωστόσο αυτή η δοκιμή είναι σε προκαταρκτική μορφή και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και ελεγχθεί διεξοδικά.

Επιπρόσθετα, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες επισκόπησης, εξέτασε τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η χρήση της κάνναβης και της κανναβιδιόλης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κάνναβη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον χρόνιο πόνο των ενηλίκων, ενώ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα σχετικά με την κανναβιδιόλη.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμα άφθονα αδημοσίευτα στοιχεία και μαρτυρίες για την αποτελεσματικότητα της κανναβιδιόλης, ανάμεσα τους αναφορές από άτομα που την δοκίμασαν στις διάφορες μορφές της (κάψουλα, υγρή μορφή, τοπική μορφή και σπρέι).

Για να απαντηθεί όμως έγκυρα και ανεπιφύλακτα το ερώτημα «πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η κανναβιδιόλη σε άτομα με χρόνιο πόνο αρθρίτιδας», χρειάζονται ακόμη να εκπονηθούν αρκετές καλά σχεδιασμένες και επιστημονικά έγκυρες μελέτες.

Υπάρχουν παρενέργειες στη θεραπεία με κανναβιδιόλη;

Όπως με οποιαδήποτε θεραπεία, έτσι και με την κανναβιδιόλη μπορεί να προκύψουν παρενέργειες. Η κανναβιδιόλη θεωρείται γενικά ασφαλής, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ζάλη, υπνηλία, ξηροστομία και σπάνια, προβλήματα στο ήπαρ.

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι η κανναβιδιόλη δεν ρυθμίζεται από κάποια συγκεκριμένη Αρχή ή Οργανισμό, όπως συμβαίνει με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπάρχει ανησυχία για το πόσο αποτελεσματικά και πόσο καθαρά είναι τα διάφορα προϊόντα κανναβιδιόλης. Τονίζεται μάλιστα ότι, αν η κανναβιδιόλη λαμβάνεται με άλλα φάρμακα, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο οργανισμό. Αναφορικά με τις εγκύους, υπάρχουν στοιχεία ότι η εισπνεόμενη μορφή κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο βάρος στα νεογέννητα, αλλά δεν είναι αρκετά σαφές αν αυτό ισχύει και για την κανναβιδιόλη.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, η χρήση κανναβιδιόλης μπορεί να διαταράξει το σύστημα που ρυθμίζει τον πόνο στο ανθρώπινο σώμα και να οδηγήσει τελικά σε ανοχή και, παρόλο που η πιθανότητα εθισμού είναι μικρή, σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειάζονται με την πάροδο του χρόνου μεγαλύτερες δόσεις για να επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ένα από τα μειονεκτήματα στην χρήση  κανναβιδιόλης είναι το κόστος. Οι τιμές της είναι διαφορετικές σε όλο τον κόσμο, αλλά ανάλογα με την χρήση και την δόση που λαμβάνει κάποιος, το κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγάλο.

Υπάρχουν οδηγίες σχετικά με τη χρήση της κανναβιδιόλης για το χρόνιο πόνο της αρθρίτιδας;

Μέχρι πρόσφατα, οι οδηγίες που δίνονταν σε άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδα, σχετικά με την χρήση της κανναβιδιόλης, ήταν ελάχιστες. Οι ασθενείς και οι γιατροί τους έπρεπε να αποφασίσουν από μόνοι τους για τη χρήση και τη δοσολογία της κανναβιδιόλης και αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον μερικές οδηγίες χρήσης.

Πιο κάτω αναφέρονται μερικές οδηγίες με βάση τις συστάσεις του Ιδρύματος Αρθρίτιδας και ενός δημοσιεύματος του ιατρικού περιοδικού Arthritis Care & Research:

  • Επιλέξτε ένα προϊόν κανναβιδιόλης που έχει ελεγχθεί για την καθαρότητα, την ισχύ και την ασφάλειά του.
  • Η κανναβιδιόλη πρέπει να αποτελεί μέρος ενός συνολικού θεραπευτικού σχεδίου διαχείρισης του πόνου, άρα πρέπει να συνδυάζεται με άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη.
  • Προτιμήστε να την λαμβάνετε ως χάπι αρχικά, αντί ως εισπνεόμενο προϊόν, και ξεκινήστε με χαμηλή δόση κάθε βράδυ.
  • Καθορίστε ρεαλιστικούς στόχους για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για παράδειγμα στοχεύστε στη μείωση του πόνου στο γόνατο που θα σας επιτρέπει να κάνετε το γύρω του τετραγώνου σε δύο εβδομάδες. Αν δείτε βελτίωση, αναπροσαρμόστε τους στόχους σας.
  • Ενημερώστε τον γιατρό σας για την εξέλιξη της θεραπείας σας. Παρακολουθήστε τον πόνο και αναπροσαρμόστε τη θεραπεία σας πάντα μαζί με τον γιατρό σας.

Τι πρέπει να αποφύγετε;

  • Μην προάγετε την κανναβιδιόλη σε πρώτη θεραπεία για την μείωση του πόνου. Είναι καλύτερο να την χρησιμοποιήσετε μόνο εάν δεν λειτουργήσει καμία άλλη θεραπεία.
  • Μην ακούτε τους γύρω σας. Η κάθε θεραπεία λειτουργεί διαφορετικά για κάθε άνθρωπο. Προσαρμόστε την θεραπεία σας μόνο με την καθοδήγηση του γιατρού σας.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved