Πρόληψη και θεραπεία

Θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Πιείτε χυμό εσπεριδοειδών

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού χυμού πορτοκαλιού ή κάποιου άλλου χυμού εσπεριδοειδών μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology τον περασμένο Ιούλιο, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την πεποίθηση.

Ενισχύει ο χυμός εσπεριδοειδών το ανοσοποιητικό σύστημα;

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, φυσικές χημικές ουσίες που υπάρχουν σε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς, μπορούν να υποστηρίξουν την ανοσία και να μειώσουν την φλεγμονή του σώματος. Σημειώνεται ότι για την παρούσα μελέτη αξιολογήθηκαν περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές μελέτες.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μελετών έδειξαν ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στους χυμούς εσπεριδοειδών, παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής και στην υποστήριξη της ανοσοαπόκρισης.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της επιστημονικής έρευνας στο Τμήμα Εσπεριδοειδών της Φλόριντα, Δρ. Rosa Walsh, η παρούσα μελέτη έρχεται να ενισχύσει όσα ήδη γνωρίζουμε για την βιταμίνη C και την εσπεριδίνη. Όπως ανέφερε, η θετική επίδραση της βιταμίνης C στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη γνωστή, αλλά η μελέτη έρχεται να προσθέσει γνώση για την εσπεριδίνη, η οποία υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά στον χυμό πορτοκαλιού και στα πορτοκάλια και σε συνδυασμό με την βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα στο σώμα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή.

Πώς υποστηρίζουν τα εσπεριδοειδή την ανοσοποιητική μας υγεία ;

Το κλειδί της υγείας είναι ένα λειτουργικό και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε πολλούς από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανοσολογική μας λειτουργία, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να την υποστηρίξουμε, όπως το να πίνουμε χυμούς εσπεριδοειδών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να βλάψει την ανοσία μας και να μας κάνει πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Ωστόσο, η βιταμίνη C δεν είναι η μόνη θρεπτική ουσία που υπάρχει σε ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό, η οποία μπορεί να ενισχύσει τα ανοσοκύτταρα μας. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των ανοσοκυττάρων, όπως το φυλλικό οξύ.

Εκτός από τα μικροθρεπτικά συστατικά, οι 100% φυσικοί χυμοί εσπεριδοειδών περιέχουν πολυφαινολικές ενώσεις φλαβονοειδών που στην ουσία είναι φυσικές ενώσεις που πιστεύεται ότι υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κύρια πολυφαινόλη στο χυμό πορτοκαλιού είναι η εσπεριδίνη, όμως υπάρχουν και άλλες, όπως ναριτουτίνη και η ναρινγκίνη. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, και οι τρεις αυτές πολυφαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η Melissa Azzaro, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας του «A Balanced Approach to PCOS», σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης υπογράμμισε ότι η συμπερίληψη ορισμένων τροφίμων, όπως τα εσπεριδοειδή, στη διατροφή μας, είναι ικανή να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα, την ίδια ώρα που υπογράμμισε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C δεν μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα, καθώς «υπάρχουν ορισμένα συστατικά στα τρόφιμα που απλά δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε ένα χάπι».

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Want to Boost Your Immune System? Drink Citrus Fruit Juice https://www.verywellhealth.com/citrus-fruit-juice-immune-system-5194088

A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31963293/

Vitamin C and Florida Orange Juice https://www.floridacitrus.org/oj/health-nutrition/oj-nutrition-facts/vitamin-c/

Vitamin C and Immune Function https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/

Effects of Citrus Fruit Juices and Their Bioactive Components on Inflammation and Immunity: A Narrative Review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34249019/