Πρόληψη και θεραπεία

Θερμοπληξία: Πώς θα προστατευθείτε από το θερμικό στρες;

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους αυτό το μήνα και να διαρκούν για αρκετές ημέρες, ακόμη και κατά τις βραδινές ώρες που θεωρητικά η θερμοκρασία θα έπρεπε να βρίσκεται σε πιο ανεκτά επίπεδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ. JD Zipkin, επικεφαλής γιατρό της GoHealth Urgent Care, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εξανθήματα, τάσεις για λιποθυμία και θερμική εξάντληση. Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική έκθεση στην θερμότητα μπορεί να προκαλέσει στο σώμα θερμικό στρες, ένας όρος που ουσιαστικά περιγράφει τον συνολικό κίνδυνο να βιώσει ενας άνθρωπος θερμοπληξία. Σημειώνεται ότι όταν το θερμικό στρες δεν τύχει θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των εσωτερικών οργάνων ακόμη και σε θάνατο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από θερμικό στρες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από θερμικό στρες είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Zipkin, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην θερμότητα γιατί βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και η διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματος τους είναι μειωμένη. Την ίδια ευαισθησία όμως, παρουσιάζουν και οι ηλικιωμένοι, των οποίων οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιεί το σώμα για να κρυώνει υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην μειώνεται αποτελεσματικά η θερμοκρασία του.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το θερμικό στρες;

Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί το θερμικό στρες, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούνται είναι:

Επαναλαμβάνεται ότι το θερμικό στρες δεν πρέπει να παραμένει αθεράπευτο.

Πώς θα προστατευθείτε από το θερμικό στρες;

Ένας καλός τρόπος πρόληψης του θερμικού στρες, σύμφωνα με τον Δρ. Gary Gaddis, είναι το να δίνεται προσοχή στα ούρα. Συγκεκριμένα, όσο πιο καθαρά είναι τα ούρα ενός ανθρώπου, τόσο πιο ενυδατωμένος είναι. Στα άτομα με πιο σκούρα ούρα συνιστάται η πρόσληψη περισσότερων υγρών, καθώς η αφυδάτωση αυξάνει την πιθανότητα θερμικού στρες, καθιστώντας πιο δύσκολο στο σώμα να κρυώσει λόγω μειωμένης παραγωγής ιδρώτα.

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Zipkin συνιστά την κατανάλωση αθλητικών ποτών που αποδεδειγμένα αυξάνουν την ενυδάτωση και αναπληρώνουν τα άλατα που χάνονται με τον ιδρώτα. Την ίδια ώρα συνιστά την αποφυγή της άσκησης στον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, την ελαφριά ενδυμασία, την κατανάλωση άφθονου νερού και την χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.


+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How To Prevent Heat-Related Illness https://www.verywellhealth.com/how-to-prevent-heat-related-illness-5189786

Staying cool in a changing climate: Reaching vulnerable populations during heat events https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29375195/

The Use of Cooling Centers to Prevent Heat-Related Illness: Summary of Evidence and Strategies for Implementation https://www.cdc.gov/climateandhealth/docs/UseOfCoolingCenters.pdf

Why do we sweat more in high humidity? https://engineering.mit.edu/engage/ask-an-engineer/why-do-we-sweat-more-in-high-humidity/

What is a heat dome? https://oceanservice.noaa.gov/facts/heat-dome.html