Πρώτες βοήθειες

Τι πρέπει να κάνετε και τι να ΜΗΝ κάνετε αν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό;

Τι να κάνετε αν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό;

  1. Καλέστε αμέσως το 166

Αν δεν κάνετε τίποτε άλλο, ενεργήστε γρήγορα για να καλέσετε το 166. Το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166. Θα πρέπει επίσης να πείτε αμέσως στον τηλεφωνητή: “Νομίζω ότι παθαίνω εγκεφαλικό επεισόδιο” ή “Νομίζω ότι παθαίνει εγκεφαλικό ο ….””.

  1. Σημειώστε την ώρα που παρατηρήσατε για πρώτη φορά συμπτώματα

Ένα φάρμακο για τη διάσπαση του θρόμβου που ονομάζεται tPA, ή ενεργοποιητής πλασμινογόνου ιστού, μπορεί να χορηγηθεί σε κάποιον αν έχει εγκεφαλικό επεισόδιο, ενδεχομένως αναστρέφοντας ή σταματώντας την ανάπτυξη συμπτωμάτων. Αλλά πρέπει να χορηγηθεί εντός 4,5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να είναι υποψήφιοι για πιο προηγμένες θεραπείες. Οι ενδαγγειακές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χειρουργική αφαίρεση ενός θρόμβου που προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο ή τη διόρθωση ενός ανευρύσματος – το οποίο είναι ένα διογκωμένο αιμοφόρο αγγείο που σκάει και προκαλεί αιμορραγία και συσσώρευση πίεσης στον εγκέφαλο. Οι ενδαγγειακές θεραπείες για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με θρόμβους ή αποφράξεις αίματος και είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, πρέπει να χορηγούνται εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων και η προγενέστερη θεραπεία βελτιώνει τα αποτελέσματα, οπότε ο χρόνος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Εάν ένας μάρτυρας δει κάποιον να εμφανίζει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, το πρώτο βήμα είναι πάντα να καλέσει το 166. Αμέσως μετά από αυτό, θα ήταν χρήσιμο να κοιτάξει τι ώρα άρχισαν τα συμπτώματα- ή αν το άτομο βρέθηκε ήδη με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι χρήσιμο να προσπαθήσει να καταλάβει την τελευταία φορά που εσείς ή κάποιος άλλος είδατε το άτομο αυτό χωρίς συμπτώματα και ως τον φυσιολογικό του εαυτό. Με αυτόν τον τρόπο, το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών μπορεί να λάβει μια πιο τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και να διασφαλίσει ότι αυτές είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.

  1. Εκτελέστε ΚΑΡΠΑ, εάν είναι απαραίτητο

Οι περισσότεροι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο δεν χρειάζονται ΚΑΡΠΑ. Αλλά αν ο φίλος ή ο σύζυγός σας είναι αναίσθητος όταν τον βρίσκετε, ελέγξτε τον σφυγμό και την αναπνοή του. Αν δεν βρείτε κανέναν, καλέστε το 166  και ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ όσο περιμένετε να φτάσει το ασθενοφόρο. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον τηλεφωνητή να σας εξηγήσει πώς να κάνετε ΚΑΡΠΑ, αν δεν ξέρετε ή δεν είστε σίγουροι, η οποία συνίσταται σε επαναλαμβανόμενες, σταθερές θωρακικές συμπιέσεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Τι να μην κάνετε αν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό;

  1. Μην αφήσετε αυτό το άτομο να κοιμηθεί ή να σας πείσει να μην καλέσετε το 166.

Οι επιζώντες του εγκεφαλικού επεισοδίου συχνά παραπονιούνται ότι αισθάνονται ξαφνικά πολύ νυσταγμένοι όταν συμβαίνει για πρώτη φορά ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί ασθενείς λένε ότι κοιμήθηκαν για λίγες ώρες πριν έρθουν στο νοσοκομείο επειδή ήταν κουρασμένοι. Όμως ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Η φαρμακευτική αγωγή και οι όποιες χειρουργικές θεραπείες μπορούμε να δώσουμε σε έναν επιζώντα από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι απίστευτα ευαίσθητες στον χρόνο που προστίθεται. Δεν πρέπει να κοιμηθούν και δεν πρέπει να καλέσουν πρώτα τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας τους. Αντ’ αυτού, θα πρέπει απλώς να πάνε αμέσως στα επείγοντα. Και όσο κι αν κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να σας μεταπείσει να μην τον πάτε στο νοσοκομείο, μην τον αφήσετε.

  1. Μην τους δίνετε φάρμακα, φαγητό ή ποτά

Υπάρχουν δύο είδη εγκεφαλικών επεισοδίων:

  • Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται από ρήξη αιμοφόρου αγγείου που οδηγεί σε εγκεφαλική αιμορραγία
  • Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται από θρόμβο που οδηγεί σε απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου

Το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά, αλλά αν ανήκετε σε αυτό το 20% και το εγκεφαλικό επεισόδιο προκλήθηκε από ρήξη αιμοφόρου αγγείου στο κεφάλι, δεν θέλετε να πάρετε ασπιρίνη. Δεν μπορείτε να πείτε ποιο είναι αυτό μέχρι να πάτε στα επείγοντα και να κάνετε αξονική τομογραφία. Η ασπιρίνη μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει περισσότερο το αγαπημένο σας πρόσωπο και να προκαλέσει μεγαλύτερη αιμορραγία, αν στην πραγματικότητα έχει αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή η ασπιρίνη είναι αντιπηκτικό. Για να είστε ασφαλείς, μην δίνετε σε κάποιον που έχει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου κανένα φάρμακο. Επίσης, δεν πρέπει να του δώσετε φαγητό ή ποτό πριν έρθει το ασθενοφόρο. Μερικές φορές, το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει την ικανότητά τους να καταπίνουν. Αυτό θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο άτομο αν πνιγεί και αναπτύξει λοιμώξεις στους πνεύμονες από δυσκατάποση ή δυσκολία στην αναπνοή.

  1. Μην οδηγείτε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλον στα επείγοντα περιστατικά

Μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα να οδηγήσετε ένα θύμα εγκεφαλικού επεισοδίου στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αν κάποιος έχει υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, τότε καλύτερα να καλέσετε το 166. Οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης μπορούν να ξεκινήσουν τη δυνητικά σωτήρια θεραπεία για το άτομο αυτό στο δρόμο προς τα επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επιπλέον, οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης θα διασφαλίσουν ότι το άτομο θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο που διαθέτει τα φάρμακα και τις θεραπείες για την άμεση αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς δεν είναι όλα τα νοσοκομεία εξοπλισμένα για να χειρίζονται ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, δεν θέλετε να οδηγείτε μόνοι σας σε νοσοκομείο σε περίπτωση που τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου επιδεινωθούν και μειώσουν την ικανότητά σας να οδηγείτε με ασφάλεια.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved