Ψυχική υγεία

Βοηθήστε τους αγαπημένους σας να αντιμετωπίσουν το άγχος που προκαλεί η COVID-19

Οι περισσότεροι άνθρωποι, τώρα με την πανδημία COVID-19, έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος, το φόβο και τη θλίψη και ως εκ τούτου μπορεί να βρίσκεστε πολύ συχνά στη θέση να παρηγορείτε τους άλλους, τα παιδιά, τους γονείς και τους φίλους σας. Σε αυτή την περίπτωση, κατά έναν ειρωνικό τρόπο, το τι πρέπει να πείτε για να τους βοηθήσετε, έχει λιγότερη σημασία από το πώς θα το πείτε. Έτσι η εύρεση των σωστών λέξεων είναι πολύ σημαντική. Αλλά, κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται τις συμβουλές σας, εκτός και αν σας το ζητήσουν, εκείνο που έχουν πραγματικά ανάγκη είναι το να νιώσουν ότι ακούγονται και κατανοούνται. Για να γίνει αυτό πιο ξεκάθαρο, ακολουθούν μερικές συμβουλές, από τη Susan Samuels, ψυχίατρο στο NewYork-Presbyterian and Weill Cornell Medicine, για το τι πρέπει να πείτε για να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας άτομο να αντιμετωπίσει το άγχος του.

Πώς να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας άτομο να αντιμετωπίσει το άγχος που του προκαλεί η COVID-19;

1. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου

Όταν ρωτάτε για τα συναισθήματα του ατόμου που έχετε μπροστά σας, πρέπει να αποφύγετε να ονομάσετε συναισθήματα, αντίθετα, πρέπει να δώσετε χώρο στον συνομιλητή σας να μιλήσει ο ίδιος για τα συναισθήματα του. Για παράδειγμα:

  • Ρωτήστε «Πώς αισθάνεσαι;» αντί για την ερώτηση «φοβάσαι;»
  • Ρωτήστε «Τι σκέφτεσαι;» αντί για το «ανησυχείς για τη γιαγιά;»
  • Ρωτήστε «Πώς τα χειρίζεσαι όλα αυτά;» αντί για το «είσαι πολύ αγχωμένος;»

Εξαίρεση: Εάν ο συνομιλητής σας (ειδικά ένα παιδί) δυσκολεύεται να εντοπίσει το τι αισθάνεται, τότε είναι χρήσιμο να πείτε κάτι σαν, «φαίνεται ότι αισθάνεσαι αγχωμένος. Συμφωνείς;». Αυτό θα τον βοηθήσει να αισθανθεί ότι τον κατανοείτε, ενώ ταυτόχρονα τον βοηθά να περιηγηθεί στα συναισθήματά του.

2. Ακούστε προσεκτικά

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να απαντήσουμε στον συνομιλητή μας πρώτου του δώσουμε καλά καλά την ευκαιρία να μιλήσει. Αφήστε τον συνομιλητή σας να μιλήσει για τις ανησυχίες και τα συναισθήματα του και ακούστε τον με προσοχή. Για παράδειγμα, εάν σας πει ότι φοβάται, ρωτήστε γιατί και δώστε του την ευκαιρία να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του, αν το θέλει, χωρίς βεβαίως να τον πιέσετε.

3. Επικυρώστε τις ανησυχίες τους

Ένα, επίσης μεγάλο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να παρηγορήσουν τους άλλους, είναι να απορρίπτουν τις σκέψεις τους. Μερικές φορές, ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι άνθρωποι θα πουν πράγματα όπως, «Απλώς αντιδράς υπερβολικά». Αυτό αυτόματα κάνει τον συνομιλητή να νιώθει ότι κρίνεται, ότι δεν ακούγεται και ότι δεν είναι αποδεκτά αυτά που νιώθει και λέει. Εκείνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να επικυρώσετε τις ανησυχίες του συνομιλητή σας, ώστε να τον κάνετε να αντιληφθεί ότι πραγματικά ακούγεται. Οι λέξεις που προάγουν την επικύρωση είναι:

  • Καταλαβαίνω
  • Σε ακούω
  • Θα τα αντιμετωπίσουμε
  • Μπορώ να κατανοήσω γιατί νιώθεις έτσι
  • Θα ένιωθα το ίδιο

4. Βοηθήστε τους να αναδιατυπώσουν τις αρνητικές σκέψεις

Η αναδιατύπωση των αρνητικών σκέψεων είναι ένα χαρακτηριστικό εργαλείο στην γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι «κακές», αλλά μπορεί να μην είναι παραγωγικές αν είναι συνεχιζόμενες και δεν αναδιατυπώνονται με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, το «είμαστε κλειδωμένοι στο σπίτι» μπορεί να αναδιατυπωθεί ως «είμαστε ασφαλείς στο σπίτι». Μια απλή λέξη, αλλάζει τη νοοτροπία του να βλέπει κάποιος το σπίτι ως καταφύγιο αντί ως κλουβί.

Προκαλέστε τους λοιπόν λίγο να αναδιατυπώσουν τις σκέψεις τους. Πιθανόν να χρειάζονται βοήθεια για να το καταφέρουν, οπότε αφού ακούσετε τις σκέψεις τους, αφού τους κάνετε να νιώσουν ότι τους κατανοείτε, φροντίστε να κάνετε την εξής ερώτηση «Υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε αυτήν την κατάσταση;», ωθώντας τους να δουν και τη θετική πλευρά.

Συμπερασματικά

Ακόμη και αν το να βοηθάτε τους άλλους που βιώνουν δύσκολα και αρνητικά συναισθήματα, δεν είναι το επάγγελμα σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τους παρέχετε σημαντική βοήθεια μόνο με την παρουσία και την προσοχή σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved