Ωτορινολαρυγγολογικά

Βουλωμένα αυτιά και ιγμόρεια: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους; Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα;

Τα ιγμόρεια και τα αυτιά συνδέονται μεταξύ τους, οπότε η συμφόρηση των κόλπων, μπορεί να επηρεάσει την πίεση των αυτιών. Ως εκ τούτου, με την αντιμετώπιση της συμφόρησης ξεβουλώνουν και τα αυτιά. (Πώς να ανακουφιστείτε από τη ρινική συμφόρηση με σπιτικούς τρόπους;)

Όταν η μύτη είναι βουλωμένη μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως ζάλη, πόνος στα ιγμόρεια και μια αίσθηση βουλώματος στα αυτιά, όμοια με αυτήν που νιώθουμε κατά την προσγείωση του αεροπλάνου. (5 σημεία και συμπτώματα ιγμορίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε)

Πώς θα μειώσετε τα συμπτώματα που προκαλούν η βουλωμένη μύτη και τα αυτιά;

1. Δυσφορία στο αυτί και πόνος στα ιγμόρεια

  • Φυσικός ορός: Χρησιμοποιείστε ρινικό σπρέι φυσικού ορού αρκετές φορές την ημέρα ή κρατήστε ένα υγρό πανί στο πρόσωπό σας για περισσότερη υγρασία και μείωση του πόνου και της πίεσης των ιγμορείων. (Είναι όλα τα ρινικά αποσυμφορητικά εθιστικά;)
  • Υγραντήρες δωματίου: Οι υγραντήρες δωματίου κρατούν ενυδατωμένα τα ιγμόρεια.
  • Ζεστό μπάνιο: Εισπνεύστε τον ατμό του μπάνιου, για 15 λεπτά, για αποσυμφόρηση και περιορισμό του πόνου των ιγμορείων.
  • Αναλγητικά: Χρησιμοποιείστε μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη, για να απαλύνετε τον πόνο στο αυτί ή τον πόνο από την πίεση των κόλπων.
  • Αποσυμφορητικά: Τα μη συνταγογραφούμενα δισκία ή ρινικά σπρέι διευκολύνουν την απόφραξη των κόλπων, που με τη σειρά της ανακουφίζει τα βουλωμένα αυτιά. (Είναι όλα τα ρινικά αποσυμφορητικά εθιστικά;)
  • Αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών: Οι ακραίες θερμοκρασίες επιδεινώνουν προβλήματα που σχετίζονται με τα αυτιά και τους κόλπους.
  • Άφθονα υγρά: Η επαρκής ενυδάτωση διατηρεί την ρινική βλέννα λεπτή, οπότε η αποστράγγιση γίνεται ευκολότερη.

2. Ζάλη

Η συσσωρευμένη πίεση στο εσωτερικό αυτί, εξαιτίας προβλημάτων με τα ιγμόρεια, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ζάλη.

  • Αργές κινήσεις: Μην σηκώνεστε γρήγορα και μην κουνάτε απότομα το κεφάλι σας.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλάτι, το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού: Τα εν λόγω προϊόντα επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος και σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμη και οι μικρές αλλαγές στην ροή του αίματος μπορούν να επηρεάσουν τα αυτιά. (Πώς θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος σας;)

3. Ταξιδιωτικά προβλήματα

Οι αλλαγές της πίεσης που νιώθετε κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών, μπορούν να επηρεάσουν τα αυτιά και τα ιγμόρεια, προκαλώντας πόνο και πίεση στους κόλπους και βούλωμα στα αυτιά. Για να την αποφυγή αυτών των προβλημάτων, αποφύγετε τα ταξίδια, ειδικά αν έχετε προβλήματα με τα ιγμόρειά σας που επηρεάζουν τα αυτιά. Σε περίπτωση που πρέπει να ταξιδέψετε, μην περιμένετε να νιώσετε πρώτα τον πόνο για να τον διαχειριστείτε, αλλά πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο χρησιμοποιείστε ρινικό σπρέι  ή κάποιο αποσυμφορητικό χάπι, τα οποία τείνουν να λειτουργούν μέσα σε 30 περίπου λεπτά.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Όπως είπαμε και νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, τα προβλήματα με τα αυτιά τείνουν συνήθως να σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα των κόλπων, που δεν είναι σοβαρό και δεν διαρκεί πολύ. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα που προκύπτουν (πίεση και πόνος στα ιγμόρεια και στα αυτιά) απομακρύνονται μόνα τους. Όταν όμως είναι επίμονα και συνοδεύονται από τα ακόλουθα, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας:


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved