Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή, Παιδί

3 λόγοι που δεν πρέπει τα παιδιά να καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη

Οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν συχνά γλυκά στα παιδιά

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να δίνουν στα παιδιά τους γλυκά και ζαχαρωτά ως μέσο επιβράβευσης ή ως κίνητρο για να έχουν τα τελευταία καλή συμπεριφορά. Αυτή η λανθασμένη τακτική, αν και αρκετές φορές δείχνει να αποδίδει, θα πρέπει να αποφεύγεται από τους γονείς -και από τις γιαγιάδες και τους παππούδες- καθώς υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως η ζάχαρη βλάπτει την υγεία των παιδιών και η παραπάνω τακτική μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς. Ας εξετάσουμε με ποιους τρόπους η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης βλάπτει την υγεία των παιδιών.

  1. Η ζάχαρη προκαλεί εξάρτηση: Αν καταναλώνει κανείς συχνά ζάχαρη ή τρώει μεγάλες ποσότητες κινδυνεύει να πάθει εξάρτηση από την ζάχαρη και να την αναζητά συνέχεια. Αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των παιδιών τα οποία όταν τη συνηθίσουν θα δυσκολευτούν πολύ να την κόψουν και θα ζητούν διαρκώς γλυκά και προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη. Αρκετοί μάλιστα έχουν παρομοιάσει την εξάρτηση που προκαλεί η ζάχαρη με εκείνη των ναρκωτικών ουσιών, αφού αφενός είναι ιδιαίτερα έντονη και αφετέρου όταν κάποιος προσπαθεί να την κόψει, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όμοια με εκείνα που έχουν όσοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν από φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες! Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν αν παρατηρήσουν πως τα παιδιά τους εμφανίζουν παρακάτω συμπτώματα αν δεν καταναλώσουν ζάχαρη για μια ή δυο μέρες και ιδιαίτερα αν δουν  ευερεθιστότητα, τρέμουλο, αλλαγές στο επίπεδο δραστηριότητας, υποτονικότητα καθώς και εναλλαγές στη διάθεση ή στις συνήθειες ύπνου, αφού αυτό θα σημαίνει πως έχουν εξάρτηση από τη ζάχαρη.
  2. Παχυσαρκία: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί από πολυάριθμες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οδηγεί στην αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Το ίδιο ισχύει φυσικά και στα παιδιά, τα οποία αν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γλυκών ή τρώνε συχνά τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη κινδυνεύουν να γίνουν υπέρβαρα και παχύσαρκα, ενώ παραμονεύει ο κίνδυνος εμφάνισης του παιδικού διαβήτη που παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Ακόμη η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες, και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε το παιδί να διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος και να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  3. Τερηδόνα: Η τερηδόνα είναι ενοχλητική και επώδυνη και δημιουργείται ή επιδεινώνεται αν το παιδί καταναλώνει γλυκά και ροφήματα με ζάχαρη. Πρέπει να τονιστεί όπως το πρόβλημα δεν διορθώνεται πάντοτε με ένα σφράγισμα καθώς μπορεί να προσβάλει πολλά δόντια, τις ρίζες τους ή τα ούλα, και το παιδί μπορεί να χάσει τελείως ένα ή περισσότερα δόντια ή να δημιουργηθούν ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα στην υγεία του. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του και να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, ενώ αν καταναλώσει γλυκά, θα πρέπει αμέσως μετά να τα πλένει ώστε να μη δημιουργείται κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη τερηδόνας- κάτι που ισχύει μετά την κατανάλωση ζάχαρης.
  1. Επιπτώσεις στην ψυχολογία: Πρόσφατη έρευνα ανάμεσα σε παιδιά 10 ετών έδειξε πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης ζάχαρης και της βίας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το 70% των ενηλίκων που είχαν διαπράξει βίαια εγκλήματα έτρωγαν γλυκά καθημερινά ως παιδιά.

 

 

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Too Much Sugar Can Cause Health Problems in Kids https://www.verywellfamily.com/is-too-much-sugar-harmful-to-kids-22337

Behaviors That Respond Well to Reward Systems https://www.verywellfamily.com/behaviors-that-respond-well-to-reward-systems-1094749

Understanding Growth Charts for Kids verywellfamily.com/growth-charts-2633628

Evidence that intermittent, excessive sugar intake causes endogenous opioid dependence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12055324

Confectionary consumption in childhood and adult violence. https://psycnet.apa.org/record/2009-19154-018

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι