Ψυχική υγεία

3 μύθοι για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Τι λένε οι ειδικοί;

Μπορεί να έχετε ακούσει και εσείς ανθρώπους να περιγράφουν τον εαυτό τους ως ιδεοψυχαναγκαστικό ή μπορεί να το είπατε και εσείς οι ίδιοι κάποια στιγμή για τον εαυτό σας, ακόμη και αν δεν ισχύει. Ωστόσο, γύρω από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή υπάρχουν πολλοί μύθοι, οι οποίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν για να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η διαταραχή.

Τι πρέπει να ξέρετε για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD);

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι ένας τύπος διαταραχής άγχους, που προκαλεί ανεξέλεγκτες και εμμονικές σκέψεις που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (καταναγκαστικές συμπεριφορές).

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή νιώθουν ότι εάν δεν ολοκληρώσουν αυτό που έχουν να κάνουν, θα συμβεί κάτι πολύ κακό. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να νιώθει ότι θα μολυνθεί με κάποια θανατηφόρα ασθένεια εάν δεν πλένει συχνά τα χέρια του ή ότι θα μολύνει τους δικούς του ανθρώπους, ενώ άλλοι τείνουν να ελέγχουν συνεχώς την εξώπορτα του σπιτιού τους, για να δουν αν είναι κλειδωμένη.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Γενικά, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι πολύ πιο περιπλοκή από όσο νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή, η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.

Μύθος 1: Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σημαίνει ότι κάποιος είναι σχολαστικός και νευρωτικός

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κανενός ατόμου. Πολλοί άνθρωποι είναι συγκεκριμένοι για το τι και πώς θέλουν να είναι τοποθετημένα τα πράγματα τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ο ιδεοψυχαναγκασμός, ονομάζεται διαταραχή ακριβώς γιατί χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που προκαλούν προβλήματα στη ζωή των ασθενών και εμποδίζουν την καθημερινότητά τους.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που είναι απλά σχολαστικοί, ευχαριστιούνται όταν οργανώνουν τα πράγματά τους όπως τα θέλουν. Αντίθετα, οι ιδεοψυχαναγκαστικοί άνθρωποι δεν νιώθουν ευχαρίστηση από την συμπεριφορά τους, νιώθουν άγχος και δυσφορία και μάλιστα θέλουν απεγνωσμένα να σταματήσουν να συμπεριφέρονται έτσι.

Μύθος 2: Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή πρέπει απλώς να σταματήσουν την εμμονική συμπεριφορά τους

Μπορεί να δείτε ένα ιδεοψυχαναγκαστικό άτομο να πλένει εμμονικά τα χέρια του κάθε 5 λεπτά και διαπιστώνοντας ότι τα χέρια του έχουν ερεθιστεί από το πολύ πλύσιμο να τον ρωτήσετε γιατί δεν σταματά αυτή τη συμπεριφορά. Η αλήθεια είναι ότι η αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς δεν είναι τόσο εύκολη, γιατί οι εμμονές αυτών των ατόμων και ο φόβος τους για το τι μπορεί να συμβεί εάν σταματήσουν την εκάστοτε  συμπεριφορά τους, δεν τους επιτρέπουν να απομακρυνθούν από τον ιδεοψυχαναγκασμό τους. Για τον λόγο αυτό, η θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του υποκείμενου άγχους.

Μύθος 3: Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχει να κάνει με την καθαριότητα

Το πλύσιμο των χεριών και η οργάνωση είναι δύο κοινές συμπεριφορές των ιδεοψυχαναγκαστικών ατόμων, αλλά η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχει να κάνει και με άλλες συμπεριφορές, όπως ο συνεχής έλεγχος της ηλεκτρικής σόμπας, το μέτρημα των βημάτων κατά το περπάτημα, ο συνεχής έλεγχος της εξώπορτας κλπ.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι θεραπεύσιμη;

Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορούν να θεραπευτούν μόνο όταν συνειδητοποιήσουν ότι ο ιδεοψυχαναγκασμός τους δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τους. Τότε, στρεφόμενοι σε κάποιον ειδικό, μπορούν να θεραπεύσουν την διαταραχή τους με φάρμακα και ψυχοθεραπεία.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

3 Common Myths About Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) https://www.healthination.com/health/mental-health/anxiety/ocd-myths/

Help Separate OCD Myths from the Facts https://iocdf.org/blog/2017/10/03/help-seperate-ocd-myths-from-the-facts/

Obsessive-compulsive disorder. Bethesda, MD: National Institute of Mental Health. (Accessed on February 17. 2021) https://www.nimh.nih.gov/health/topics/obsessive-compulsive-disorder-ocd/index.shtml%20

What is OCD? https://iocdf.org/about-ocd/