Ψυχική υγεία

4 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι απατούν τους συντρόφους τους

Δεν υπάρχει (σχεδόν) τίποτα χειρότερο από το να ανακαλύψετε ότι ο σύντροφός σας σας έχει απατήσει. Μια καλή ρομαντική σχέση βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, τον θαυμασμό και την έλξη.

Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο διαπράττει μια πράξη απιστίας, ο δεσμός της εμπιστοσύνης έχει σπάσει. Πιθανότατα δεν αισθάνεστε πλέον σεβασμό ή θαυμασμό. Το χειρότερο απ’ όλα, ίσως να μην αισθάνεστε πλέον ότι το σημαντικό σας πρόσωπο σας ελκύει.

Παρά αυτές τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, συχνά κάποιοι απατούν τους συντρόφους τους. Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 60% των ανθρώπων έχουν απατήσει τον μακροχρόνιο ερωτικό σύντροφο ή σύζυγο τουλάχιστον μία φορά (Brogaard, 2015).

Γιατί είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που απατούν στις σχέσεις;

Ακολουθούν οι τέσσερις κυριότεροι λόγοι:

  1. Απατούν επειδή λαχταρούν τον ενθουσιασμό και το απρόβλεπτο

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η «περίοδος του μέλιτος» των σχέσεων είναι αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι η αγάπη όλη την ώρα. Αποτυγχάνουν να δουν ότι τα πρώτα στάδια των ρομαντικών σχέσεων δεν είναι αυτό που είναι η υγιής αγάπη.

Αυτά τα στάδια των ρομαντικών σχέσεων μοιάζουν με το χημικό προφίλ ψυχολογικών διαταραχών όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) (Brogaard, 2015). Όπως η ΓΑΔ  και η ΙΨΔ, τα πρώτα στάδια του έρωτα χαρακτηρίζονται από χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης στον εγκέφαλο και υψηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης.

Η σεροτονίνη συσχετίζεται με την ευεξία, τον κορεσμό και τη βεβαιότητα. Έτσι, τα χαμηλά επίπεδα αυτής της χημικής ουσίας του εγκεφάλου μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα απρόβλεπτου και το γνωστό «φτερούγισμα πεταλούδων» . Η ντοπαμίνη σχετίζεται με την πολύ υψηλή ευχαρίστηση και τα υψηλά επίπεδα κινήτρων. Έτσι, τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα έκστασης και ενέργειας.

Επειδή η περίοδος του μέλιτος στις ρομαντικές σχέσεις συχνά δημιουργεί χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης, η διαδικασία αυτή συχνά προκαλεί συναισθήματα υψηλής ευχαρίστησης και ενέργειας, σε συνδυασμό με συναισθήματα απρόβλεπτου και αβεβαιότητας. Αν και αυτό το συναισθηματικό κοκτέιλ αντανακλά μια ανθυγιεινή εγκεφαλική κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Μόλις περάσει η έκσταση, ο ενθουσιασμός και το απρόβλεπτο του μήνα του μέλιτος της ρομαντικής σχέσης, μπορεί να επιθυμούν αυτά τα συναισθήματα. Η απουσία τους μπορεί να προκαλέσει την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση.

Παρόλο που οι σχέσεις μπορεί να είναι πιο υγιείς αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, η έλλειψη της συνεχούς έκστασης και του απρόβλεπτου μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η αγάπη για το άλλο άτομο έχει τελειώσει.

Η απιστία είναι μυστικοπαθής και δυνητικά επικίνδυνη, ενώ μπορεί να νιώθουν συναρπαστικά και να  τους δίνει μια ώθηση αδρεναλίνης. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, μια πράξη απιστίας μπορεί να μας δώσει μια δόση από τα εθιστικά συστατικά της αγάπης που νιώθουν ότι λείπει από τη μακροχρόνια ρομαντική τους σχέση.

  1. Είναι πιο εύκολο να γνωρίσουμε ανθρώπους που μπορεί να μας ελκύσουν

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο απατούν είναι επειδή μπορούν. Πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ήταν πολύ πιο σύνηθες οι γυναίκες να είναι μαμάδες που μένουν στο σπίτι και οι άντρες οικογενειάρχες. Αυτές οι καταπιεστικές κοινωνικές δομές παρείχαν στις γυναίκες πολύ λίγες ευκαιρίες να απατήσουν. Ενώ οι άνδρες ήταν λιγότερο περιορισμένοι, οι περισσότεροι θα ήταν λιγότερο πιθανό να γνωρίσουν «κατάλληλους» ανθρώπους για να απατήσουν -χωρίς να τους αναζητήσουν σκόπιμα.

Τότε, ήταν συνήθως πιο δύσκολο να κρύψει κανείς μια ρομαντική περιπέτεια ή ερωτική σχέση από έναν μακροχρόνιο ερωτικό σύντροφο. Με λιγότερο χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλον και χωρίς κινητά τηλέφωνα ή το διαδίκτυο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι αρκετά αποφασισμένοι για να διατηρήσουν μια ρομαντική ερωτική σχέση – αν και οι σύντομες περιπέτειες ήταν ίσως πιο συνηθισμένες.

Σήμερα, συνήθως περνάμε σημαντικά χρονικά διαστήματα μακριά από τους ερωτικούς μας συντρόφους. Οι περισσότεροι εργάζονται εκτός σπιτιού και πολλοί από ταξιδεύουν για τη δουλειά τους. Επιπλέον, συχνά βγαίνουμε έξω χωρίς το σημαντικό μας πρόσωπο και ο καθένας μας έχει τους δικούς του ανεξάρτητους κύκλους φίλων. Ακόμη και όταν είμαστε μαζί με τον σύντροφό μας, άλλοι άνθρωποι βρίσκονται μόνο ένα μήνυμα μακριά.

Αφήνοντας κατά μέρος τους προσωρινούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν (ή εξακολουθούν να επιβάλλονται) από την πανδημία COVID-19, ο σύγχρονος πολιτισμός μας δίνει έτσι πολλές ευκαιρίες να γνωρίσουμε ανθρώπους που μπορεί να μας ελκύσουν, ενώ παράλληλα καθιστά σχετικά εύκολο να κρύψουμε μια ρομαντική περιπέτεια ή ερωτική σχέση.

  1. Η απιστία μπορεί να σηματοδοτήσει ότι κάτι δεν πάει καλά

Μερικές φορές η απιστία είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη μακροχρόνια σχέση σας (Brogaard, 2020).

Αν εσείς και ο σύντροφος σας μένετε μαζί απλώς για οικονομικούς λόγους, για χάρη των παιδιών, λόγω κοινών περιουσιών ή από ευκολία, μπορεί να καταλήξετε να δυσανασχετείτε ο ένας με τον άλλον.

Αν είστε δυστυχισμένοι στη ρομαντική σας σχέση, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναζητήσετε αλλού οικειότητα, θαυμασμό, ικανοποίηση και σεβασμό.

  1. Περιστασιακά η εξαπάτηση απλά συμβαίνει

Περιστασιακά, η εξαπάτηση μπορεί να είναι κάτι που απλώς συμβαίνει κατά κάποιο τρόπο. Σε ένα εταιρικό πάρτι διακοπών, μπορεί να μεθύσετε αρκετά και ξαφνικά να βρεθείτε να φιλάτε τον συνάδελφό σας στον διάδρομο, χωρίς ποτέ να έχετε σκοπό να το κάνετε. Αν και κάθε απιστία προδίδει την εμπιστοσύνη του συντρόφου σας, ένα ακούσιο φιλί στο διάδρομο μετά από ένα ποτήρι με πολλά ποτήρια κρασιού μπορεί να είναι σχετικά αθώο.

Αν, ωστόσο, εσείς και ο συνάδελφός σας καταλήξετε να πηγαίνετε μαζί στο σπίτι ή να συνεχίσετε μετά το πάρτι, αυτό δεν είναι καθόλου αθώο. Σε αντίθεση με ένα απλό, γρήγορο φιλί που απλώς συνέβη κατά κάποιο τρόπο, το να πηγαίνετε οικειοθελώς στο σπίτι κάποιου απαιτεί να πάρετε μια σκόπιμη απόφαση να το κάνετε.

Το ίδιο ισχύει και για τα επαναλαμβανόμενα αδικήματα. Αν συνεχίζετε να βρίσκεστε να φιλάτε συναδέλφους σας στους διαδρόμους σε εταιρικά πάρτι, πιθανότατα το κάνετε σκόπιμα, ακόμη και αν δεν έχετε πλήρη επίγνωση της «πρόθεσης» εκείνη τη στιγμή.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Brogaard, B. (2015). On Romantic Love. Oxford University Press

Brogaard, B. (2020). Hatred: Understanding Our Most Dangerous Emotion. Oxford University Press

Infidelity https://www.psychologytoday.com/us/basics/infidelity

Why Relationships Matter https://www.psychologytoday.com/us/basics/relationships