Παιδί

6 Εύκολοι τρόποι για να ψυχαγωγήσετε το μωρό και το νήπιο σας

Η μετάβαση από ένα παιδί σε δύο είναι μια μεγάλη μετάβαση, από πολλές απόψεις. Μια μεγάλη πρόκληση μπορεί να είναι η εξεύρεση τρόπων ώστε το λίγο μεγαλύτερο παιδί σας να παίζει με το μικρότερο, δεδομένου ότι τα επίπεδα ικανοτήτων (και κινητικότητας!) τους είναι διαφορετικά. Μπορείτε όμως να διεγείρετε και τα δύο παιδιά – και να τα βοηθήσετε να σχηματίσουν αυτόν τον απαραίτητο αδελφικό δεσμό – με μερικές εύκολες δραστηριότητες. Αυτές οι έξι ιδέες θα διασκεδάσουν και τα δύο παιδιά και θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε να βλέπετε τα παιδιά σας να περνάνε χρόνο μαζί.

Φέρτε βιβλία στο τραπέζι

Κάντε τα γεύματα κάτι περισσότερο από το να τρώτε φαγητό. Φέρτε στο τραπέζι μια στοίβα από ανθεκτικά βιβλία την επόμενη φορά που θα καθίσετε οι τρεις σας για μεσημεριανό γεύμα ή απογευματινό σνακ στο σπίτι. “Εναλλάσσετε το φαγητό των παιδιών με το διάβασμα”, προτείνει η παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και οικογένειας Nanci J Bradley. “Βάλτε μέσα ένα ή δύο τραγούδια και έχετε ένα σούπερ ευχάριστο και παραγωγικό γεύμα”. Και τα δύο παιδιά θα απολαύσουν να κοιτάζουν τις εικόνες και το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί ακόμη και να θέλει να “διδάξει” το μωρό σας για τις εικόνες αυτές. Για παράδειγμα, με ένα βιβλίο για ζωολογικό κήπο ή φάρμα, μπορεί να κάνει ήχους ζώων για το μωρό καθώς κοιτάζει τις σελίδες.

Κάντε μια βόλτα

Η Bradley προτείνει επίσης να κάνετε μια βόλτα με το νήπιο έξω από το σπίτι σας ή στο δρόμο σας με το μωρό σας στο καροτσάκι (ή απλώς στην αγκαλιά σας). “Αν κινείστε με το ρυθμό του νηπίου σας και ακολουθείτε τα ενδιαφέροντά του, θα παραμείνει συγκεντρωμένο, ενώ εσείς θα κρατάτε το μωρό χαρούμενο”. Ρίξτε μια ματιά στα λουλούδια που βλέπετε να φυτρώνουν στην αυλή σας, τις ρωγμές στο πεζοδρόμιο, τα μυρμήγκια που σέρνονται σε γραμμές – οτιδήποτε τραβάει το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου παιδιού σας. Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά για να κρατήσετε την προσοχή τους, και η εμπειρία μπορεί να είναι πραγματικά χαλαρωτική αν πάτε αργά και κάνετε κάτι όλοι μαζί.

Κάντε ένα πάρτι με χορό

Τα παιδιά όλων των ηλικιών αγαπούν τη μουσική και την κίνηση, οπότε το τραγούδι και ο χορός είναι μια φυσική επιλογή για να διασκεδάσετε το νήπιο και το μωρό σας. “Τα χορευτικά πάρτι με το μικρό μου παιδί έχουν τεράστια επιτυχία, καθώς μπορώ να λικνίζομαι ταυτόχρονα με το μωρό”, λέει η Alexandra Fung, διευθύνουσα σύμβουλος της ιστοσελίδας ανταλλαγής συστάσεων Upparent, η οποία είναι μαμά τεσσάρων παιδιών, ηλικίας 13, 10, 2 και 4 μηνών. “Το μικρό μου παιδί και εγώ τραγουδάμε επίσης καραόκε ενώ κρατάω το μωρό. Και το μωρό το λατρεύει – το μόνο που θέλει πραγματικά είναι κάποιος να το κρατάει και να του “μιλάει” μια στο τόσο”. Αλλάξτε το είδος της μουσικής για να διατηρείτε αυτή τη δραστηριότητα φρέσκια. Μπορείτε να βρείτε λίστες αναπαραγωγής παιδικής μουσικής ή να παρουσιάσετε στα μικρά σας τα αγαπημένα σας συγκροτήματα – ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε.

Παίξτε μπάλα

Για μια πραγματικά απλή δραστηριότητα που θα αρέσει και στα δύο παιδιά, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μπάλα. Δώστε στο νήπιο την μπάλα και δείξτε του πώς να την πετάξει, και στη συνέχεια πείτε στο μωρό να την πιάσει ή να την φέρει πίσω. Το νήπιο χαίρεται από την ενέργεια της ρίψης και το μωρό θα απολαύσει το να μπουσουλάει ή να τρέχει για να το πάρει. Για αλλαγή -ή αν το μωρό σας δεν είναι ακόμα κινητικό- αλλάξτε ρόλους και αφήστε το μωρό να ρίξει και το νήπιο να επιστρέψει. Ναι, είναι λίγο (εντάξει, πολύ) σαν τα παιδιά σας να παίζουν “φέρε το” μεταξύ τους. Αλλά και τα δύο θα απολαύσουν την κίνηση και την επανάληψη των κινητικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, θα εξασκηθούν και στο να μοιράζονται.

Απολαύστε το νερό και τις φούσκες

Αν έχετε εξωτερικό χώρο -και ηλιοφάνεια- μπορείτε να δημιουργήσετε μια υδάτινη όαση για τα δύο παιδιά σας που θα τα κρατήσει διασκεδαστικά και χαρούμενα για αρκετή ώρα. Η blogger μαμά Abby Marks, η οποία έχει δύο αγόρια (το ένα νήπιο και το άλλο μωρό), είχε την ιδέα να βάλει το κέντρο παιχνιδιού του μωρού της στη μέση της παιδικής πισίνας του νηπίου της για να δημιουργήσει έναν υγρό, γεμάτο διασκέδαση χώρο που μπορούν να απολαύσουν και τα δύο παιδιά της μαζί. “Ο μεγαλύτερός μας στοιβάζει τα παιχνίδια της πισίνας και παίζει με τον μικρό μας, ενώ εκείνος πετούσε τα παιχνίδια πίσω στην πισίνα εξίσου γρήγορα. Προσθέστε λίγο αφρόλουτρο και έχετε την απόλυτη μέρα στην πισίνα για εσάς και τα παιδιά. Αυτή η ιδέα μας επιτρέπει να συγκρατήσουμε τα μικρά και επίσης τα κάνει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με διασκεδαστικό τρόπο”.

Συνδυάστε τα τουβλάκια και τα φορτηγά με το χρόνο κοιλιάς

Πολλά νήπια λατρεύουν να χτίζουν και τα μωρά συχνά γοητεύονται βλέποντας τα μεγαλύτερα παιδιά να στοιβάζουν τουβλάκια, να χτίζουν πύργους και, φυσικά, να παρακολουθούν τα πάντα να πέφτουν. Παρόλο που τα παιδιά μπορεί να μην παίζουν πραγματικά μαζί, μπορείτε να δώσετε στο νήπιο σας με μερικά παιχνίδια και να βάλετε στο μωρό σας μια θέση στην πρώτη σειρά για να παρακολουθεί τη δράση. “Τα τουβλάκια και τα φορτηγά διασκεδάζουν το νήπιό μου χωρίς να χρειάζεται μεγάλη συμμετοχή από εμένα, αν και συχνά μπορώ να παίζω μαζί του ενώ το μωρό κάθεται πανω μου – του αρέσει να βλέπει τον μεγάλο του αδελφό να παίζει”, λέει η Fung. Με αυτόν τον τρόπο, το νήπιο σας παίρνει λίγο χρόνο για να παίξει μαζί σας και το μωρό σας έχει την ευκαιρία να δουλέψει τις δικές του δεξιότητες, εκτός από το να ελέγξει τι κάνει το μεγαλύτερο αδελφάκι. Φυσικά, δεν περιορίζεστε μόνο σε τουβλάκια ή φορτηγά. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει λίγο χρόνο στο πάτωμα – κούκλες, παζλ, ζωγραφική – μπορεί να γίνει ενώ το μικρότερο μέλος της οικογένειας είναι εκεί κοντά.

Απολαύστε τη στιγμή

Η εύρεση των κατάλληλων δραστηριοτήτων για να κρατήσετε το μικρό σας παιδί απασχολημένο και το μωρό σας χαρούμενο μπορεί να χρειαστεί κάποια δοκιμή και ίσως γίνουν και σφάλματα. Αλλά όταν βρείτε το σωστό μείγμα και ανταμοιφθείτε με χαχανητά και χαμόγελα, θα δείτε ότι άξιζε ο κόπος.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Bradley NJ. (2020). Personal interview. https://www.paradoxhealthyliving.com/blog-1

Foster B. (2020). Personal interview. https://www.myschoolsupplylists.com/

Fung A. (2020). Personal interview. http://www.upparent.com/

Marks A. (2020). Personal interview. https://sincerelymarks.com/