Ορθοπαιδικά

6 κοινοί μύθοι για τον πόνο στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε άλλους είναι πολύ έντονος και μοιάζει με σουβλιά και σε άλλους είναι συνεχόμενος. Όπως και αν είναι όμως, 8 στους 10 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο ταλαιπωρούνται από πόνο στην πλάτη.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για τον πόνο στην πλάτη;

Μύθος 1: «Για να αποτρέψετε τον πόνο πρέπει να κάθεστε ευθεία»

Πράγματι, το να κάθεται ένας άνθρωπος σκυφτός δεν κάνει καλό στην πλάτη του, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το να κάθεται ευθεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν η δουλειά σας είναι καθιστική, φροντίστε να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να τεντώνεστε. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείστε ένα μαξιλαράκι στο πίσω μέρος της πλάτης σας για να ενισχύσετε την φυσική της καμπύλη.

Μύθος 2: «Για να προστατεύσετε την πλάτη σας δεν πρέπει να σηκώνετε βαριά αντικείμενα»

Το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι το αν θα σηκώσετε ένα βαρύ αντικείμενο, αλλά το πώς θα το σηκώσετε.

Για να προστατεύσετε την πλάτη σας:

  • Σταθείτε μπροστά από το αντικείμενο
  • Χαμηλώστε την πλάτη σας κρατώντας την σε ευθεία θέση, λυγίζοντας τα γόνατα σας
  • Βάλτε δύναμη στα πόδια σας για να ανεβάσετε το αντικείμενο
  • Χρησιμοποιείστε τα χέρια σας για να κρατήσετε το αντικείμενο κοντά στη μέση σας

Μην σηκώνετε και μην χαμηλώνετε απότομα το σώμα σας και μην στρίβετε απότομα τη μέση σας.

Μύθος 3: «Η ανάπαυση είναι η καλύτερη θεραπεία για την πλάτη»

Ναι, η ανάπαυση αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας του πόνου στην πλάτη ή ενός πρόσφατου τραυματισμού, αλλά η παρατεταμένη αδράνεια χειροτερεύει τον πόνο. Αρκεστείτε σε 2-3 μέρες ξεκούρασης.

Μύθος 4: «Ο πόνος προκαλείται μόνο από τραυματισμούς»

Ο πόνος στην πλάτη δεν είναι πάντα αποτέλεσμα τραυματισμού. Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που προκαλούν πόνο στην πλάτη, όπως ο εκφυλισμός του δίσκου, κάποιες ασθένειες, κάποιες λοιμώξεις και κάποιες κληρονομικές καταστάσεις.

Μύθος 5: «Η άσκηση επιδεινώνει τον πόνο στην πλάτη»

Το ότι η άσκηση επιδεινώνει τον πόνο στην πλάτη είναι ενας από τους μεγαλύτερους μύθους που αποδεδειγμένα δεν πρέπει να πιστέψετε. Η τακτική σωματική άσκηση αποτρέπει τον πόνο στην πλάτη και μάλιστα οι γιατροί συστήνουν στα άτομα που ταλαιπωρούνται από πόνους να ασκούνται καθημερινά με απαλές ασκήσεις μέτρια έντασης. Η άσκηση επίσης είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή της επανεμφάνισης του πόνου μετά την θεραπεία.

Μύθος 6: «Τα πιο σκληρά στρώματα είναι καλύτερα για την πλάτη»

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Ισπανούς μελετητές, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με χρόνιο πόνο στην πλάτη που κοιμόντουσαν σε απαλά στρώματα, ανέφεραν ότι ο πόνος τους μειώθηκε, σε αντίθεση με όσους κοιμόντουσαν σε πιο σκληρά στρώματα. Ωστόσο, επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το στρώμα που μπορεί να ανακουφίσει τον καθένα είναι διαφορετικό. Δοκιμάστε διάφορους τύπους στρωμάτων και επιλέξτε αυτόν που σας ταιριάζει.


+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Back Pain Myths https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-back-pain-myths

Effect of firmness of mattress on chronic non-specific low-back pain: randomised, double-blind, controlled, multicentre trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14630439/

Diagnosis and treatment of low back pain: a joint clinical practice guideline from the American College of Physicians and the American Pain Society https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17909209/

Low Back Surgery Exercise Guide https://orthoinfo.aaos.org/en/recovery/low-back-surgery-exercise-guide/

Diagnosis and Treatment of Low Back Pain: A Joint Clinical Practice Guideline from the American College of Physicians and the American Pain Society https://www.researchgate.net/publication/272918978_Diagnosis_and_Treatment_of_Low_Back_Pain_A_Joint_Clinical_Practice_Guideline_from_the_American_College_of_Physicians_and_the_American_Pain_Society

What is back pain? https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain