Μολυσματικές ασθένειες

7 συμβουλές για ασφαλή έξοδο με τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η έξοδος από το σπίτι που αποτελεί ένα σημαντικό και αναζωογονητικό κομμάτι για την ψυχική υγεία όλων, πρέπει να γίνεται με ασφάλεια.

Πώς θα βγείτε έξω με τα παιδιά σας με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19;

Πιο κάτω αναφέρονται επτά συμβουλές από την Claire McCarthy, MD, Senior Faculty Editor στο Harvard Health Publishing, για τα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, την ώρα που φοράτε τα παπούτσια σας και κατευθύνεστε προς την πόρτα με τα παιδιά σας, για να απολαύσετε μια αναζωογονητική έξοδο.

  • Προσέξτε τι αγγίζετε όταν είστε έξω γιατί ενδέχεται να το μεταφέρετε μέσα στο σπίτι. Για όσους ζουν σε μονοκατοικίες, αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά αυτοί που ζουν σε πολυκατοικία, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγγίζουν για παράδειγμα τα κουμπιά του ανελκυστήρα και τα πόμολα από διάφορες πόρτες, που φυσικά τα αγγίζουν και άλλοι. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιληφθούν ότι πρέπει να προσέχουν το τι αγγίζουν, δημιουργήστε ένα παιχνίδι, προσποιηθείτε ότι οι επιφάνειες είναι ζεστές και φοράτε γάντια για να προστατευθείτε. Αν δεν έχετε γάντια, φροντίστε να έχετε μαζί σας μια χαρτοπετσέτα, ώστε να μπορείτε να πατήσετε τα κουμπιά και να αγγίξετε τα πόμολα.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας απολυμαντικό χεριών, έτσι ώστε να μπορείτε να πλένετε τα χέρια σας, ανά πάσα στιγμή όταν είστε έξω.
  • Επιλέξτε τον καλύτερο υπαίθριο χώρο. Η αυλή σας είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά δεν γεμίζει όλο τον κόσμο, καθώς οι πλείστοι, όπως είναι λογικό, θέλουν να βγουν έξω να περπατήσουν. Έτσι επιλέξτε να πάτε κάπου που δεν θα συναντήσετε πολλούς ανθρώπους, άρα θα αποφύγετε και την επαφή μαζί τους.
  • Διατηρήστε τις κοινωνικές αποστάσεις όσο βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Οι πιθανότητες να κολλήσετε κάτι από κάποιον όταν περνάει από δίπλα σας, είναι πολύ λίγες, αλλά είναι καλύτερο να κρατάτε όσες περισσότερες αποστάσεις μπορείτε.
  • Πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους μόνο με τα άτομα με τα οποία ζείτε στο ίδιο σπίτι. Είναι δελεαστικό το να πάτε μια βόλτα με μια άλλη οικογένεια, αλλά είναι δύσκολο να μείνετε 2 μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλον και ιδιαίτερα τα παιδιά θα δυσκολευτούν πολύ με αυτό.
  • Μην αγγίζετε άσκοπα διάφορα πράγματα. Προσπαθήστε να μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με τα κοινόχρηστα παιχνίδια που υπάρχουν στις παιδικές χαρές, αποφύγετε να κάθεστε σε παγάκια, μην αφήνετε τα παιδιά σας να μοιράζονται με άλλους συνομήλικους τους τις μπάλες τους, μην αγγίζετε πινακίδες, γραμματοκιβώτια και γενικότερα να είστε προσεκτικοί με το τι αγγίζετε. Ότι και αν αγγίζετε να φροντίζετε πάντα αμέσως μετά να πλένετε τα χέρια σας και τα χέρια των παιδιών σας, με το απολυμαντικό χεριών που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε πάντα μαζί σας.
  • Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μάσκες. Οι μάσκες είναι απαραίτητες όταν δεν μπορείτε να κρατήσετε την φυσική απόσταση με άλλους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε ότι εκεί που θα πάτε δεν θα τις χρειαστείτε, αλλά εάν διαπιστώσετε ότι η φυσική απόσταση δεν είναι δυνατή, τότε φορέστε τη μάσκα σας. Να υπογραμμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με την Παιδιατρική Αμερικανική Ακαδημία, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να φορούν μάσκες για λόγους ασφαλείας, αλλά όλοι οι άλλοι θα πρέπει να έχουν μάσκα μαζί τους.

Όλα αυτά, ακούγονται πολλά, αλλά δεν είναι και αξίζει να τα κάνετε πράξη, έτσι ώστε όλοι να βγείτε από το σπίτι, να ασκηθείτε, να διασκεδάσετε και να αισθανθείτε λίγο πιο φυσιολογικοί, αλλά την ίδια στιγμή να παραμείνετε και ασφαλείς.