Πρόληψη και θεραπεία

Τι συμβαίνει όταν δεν πλένετε τα χέρια σας;

© Caifas | Dreamstime Stock Photos
© Caifas | Dreamstime Stock Photos

Μάθε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την κακή συνήθεια

Η επιστήμη προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει κατακόρυφα τις πιθανότητες λοιμώξεων. Σύμφωνα με μια μελέτη, μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι εάν όλοι πλέναμε τακτικά τα χέρια μας, θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Πιο κάτω, λοιπόν, θα αναφέρουμε μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας.

Ποια προβλήματα προκύπτουν όταν δεν πλένετε τα χέρια σας;

1. Μεταδίδονται μικρόβια

Όταν δεν πλένετε τα χέρια σας, μαζεύονται σε αυτά διάφορα μικρόβια τα οποία μπορείτε να μεταδώσετε στους φίλους και την οικογένεια σας, όταν αγγίξετε το πόμολο της πόρτας ή κάποιος άλλο κοινόχρηστο αντικείμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ασθενειών.

2. Αύξηση ασθενειών

Όλα τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό σας όταν αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με βρόμικα χέρια και να προκαλέσουν ασθένειες όπως διάρροια, λοιμώξεις του αναπνευστικού και πολλά άλλα. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι (που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το απολυμαντικό ή την χρήση μόνο του νερού), μπορεί να αποτρέψει όλες αυτές τις ασθένειες.

3. Τα παιδιά χάνουν το σχολείο

Τα παιδιά, συχνά δεν πλένουν τα χέρια τους, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν πιο εύκολα και να αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι. Σαν γονείς, το να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους, κυρίως στο σχολείο που δεν τα επιτηρείτε, είναι πολύ σημαντικό για την αποτροπή διαφόρων ασθενειών. Μάλιστα, μια μελέτη αποκάλυψε ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτρέψει έως και το 57% των γαστρεντερικών προβλημάτων στα παιδιά.

4. Χάνονται πολύτιμες εργάσιμες ημέρες

Κάθε χρόνο, η γρίπη κοστίζει περίπου 17 εκατομμύρια χαμένες εργάσιμες ημέρες στους Αμερικάνους. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για άδειες ασθενείας. Ένας από τους τρόπους με τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε τη γρίπη – και όλα τα επακόλουθα της- είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

5. Χάνονται χρήματα

Οι Αμερικανοί δαπανούν περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να αντιμετωπίσουν την γρίπη. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις σε γιατρούς, διαμονές σε νοσοκομεία και φάρμακα. Το πλύσιμο των χεριών λοιπόν, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους που βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων.

6. Εντερικά προβλήματα

Η διάρροια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά κάτω των 5 ετών, καθώς μερικές φορές αποτελεί σύμπτωμα κάποιας επικίνδυνης νόσου, όπως η χολέρα ή ο τύφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1,5 περίπου εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω διαρροϊκών ασθενειών, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Μάλιστα, μια μελέτη αποκάλυψε ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, μπορεί να αποτρέψει περίπου 4 στις 10 περιπτώσεις διάρροιας.

7. Μολύνσεις ματιών

Το πλύσιμο των χεριών έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει δύο σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις, το τράχωμα και τα κοκκινισμένα μάτια. Τα κοκκινισμένα μάτια (Pinkeye) μια ασθένεια από την οποία προσβάλλονται 6 εκατομμύρια Αμερικανοί κάθε χρόνο, μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη. Το ίδιο ισχύει και για το τράχωμα, μια βακτηριακή λοίμωξη η οποία αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στον κόσμο.

8. Λοιμώξεις του δέρματος

Τα βακτηρίδια του σταφυλόκοκκου είναι μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα και στα ρουθούνια. Στην περίπτωση που τα μικρόβια αυτά εισέλθουν σε κάποια ανοικτή πληγή προκαλούν λοιμώξεις του δέρματος. Εάν εισχωρήσουν στο δέρμα και τους μαλακούς ιστούς μπορούν να ταξιδέψουν στις αρθρώσεις, τα οστά και τα όργανα του σώματος προκαλώντας ασθένειες, όπως η μικροβιαιμία. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση αυτών των βακτηριδίων.

9. Σηψαιμία

Όπως όλοι γνωρίζουμε, για να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπάρχουν όμως φορές που ενεργοποιείται με την μορφή μιας σοβαρής ασθένειας που ονομάζεται σηψαιμία, η οποία επηρεάζει 1,7 εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο και σχεδόν οι 270.000 από αυτούς πεθαίνουν. Το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ βοηθητικό στην πρόληψη της σηψαιμίας.

Πώς και πότε πρέπει να πλένετε τα χέρια σας;

Η διαδικασία πλυσίματος των χεριών είναι:

  • Νερό
  • Σαπουνάδα
  • Καλό τρίψιμο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
  • Ξέπλυμα
  • Στέγνωμα

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει τα χέρια σας:

  • Πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  • Πριν το φαγητό
  • Μετά το μπάνιο
  • Μετά το παιχνίδι με κατοικίδια ζώα
  • Μετά το βήξιμο και το φτέρνισμα

Να θυμάστε πως το απολυμαντικό χεριών με 60% αλκοόλ είναι καλό, αλλά το σαπούνι είναι καλύτερο!