Διατροφή, Πρόληψη και θεραπεία

Πρέπει να κάνω τακτικά εξετάσεις για έλεγχο επάρκειας βιταμίνης D;

Είναι απαραίτητο να κάνει κανείς εξετάσεις για έλεγχο επάρκειας βιταμίνης D;

Η σημασία που έχει η βιταμίνη D για την υγεία των οστών έχει υπογραμμιστεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον τα χαμηλά επίπεδα D3 έχουν αρκετές φορές συνδεθεί με καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο του μαστού. Όμως, αν και οι περισσότεροι που υποφέρουν από τις παραπάνω ασθένειες δείχνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για το ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί τις ασθένειες.

Διαφωνία για τα ιδανικά επίπεδα

Οι ειδικοί του U.S. Preventive Services Task Force μελέτησαν τις παραπάνω έρευνες αλλά δεν έκριναν πως η εξέταση για τα επίπεδα της βιταμίνης θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια ενός ελέγχου ρουτίνας.Ο κύριος λόγος ήταν πως δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο ιδανικό επίπεδο που έχει αποδειχτεί πως κρατά γερά τα κόκκαλα. Οι παραδοσιακές οδηγίες αναφέρουν πως θα πρέπει κανείς να έχει τουλάχιστον 20 ng/ml όταν κάνει την εξέταση της 25-hydroxyvitamin D, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως αυτή η τιμή είναι πολύ χαμηλή και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30ng/ml. Οι περισσότεροι ειδικοί επίσης συμφωνούν πως η αληθινή ανεπάρκεια της βιταμίνης ορίζεται όταν τα επίπεδά της πέφτουν χαμηλότερα από 12 ng/ml, όμως αυτό είναι σχετικά σπάνιο.

Ποιοι κινδυνεύουν από έλλειψη D3;

Όσοι έχουν τόσο χαμηλά επίπεδα και χρειάζονται παρακολούθηση συνήθως:

  • έχουν κάποια γαστρεντερολογική διαταραχή, όπως κοιλιοκάκη, που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά βιταμίνες
  • δεν τρέφονται σωστά
  • παίρνουν συχνά φάρμακα τα οποία ανακατεύονται στη δράση και την απορρόφηση της βιταμίνης D, όπως η κορτιζόνη.

Επιπλέον, όσοι έχουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση θα πρέπει να εξετάζονται συχνά για να διαπιστώσουν αν τα επίπεδά τους είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.


Τι πρέπει να κάνω;

Τα καλά νέα είναι πως το να πάρει κανείς αρκετή βιταμίνη D είναι σχετικά εύκολο για τους περισσότερους. Ο καλύτερος τρόπος είναι η απευθείας έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς να έχει γίνει χρήση αντιηλιακού για δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα. Αν αυτο δεν είναι εφικτό, ίσως να χρειαστεί συμπλήρωμα τους χειμερινούς ειδικά μήνες, καθώς από τις τροφές είναι σχετικά δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού. Καλές πηγές πάντως της βιταμίνης D είναι ο σολωμός, ο τόνος, τα αυγά και φυσικά τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με έξτρα βιταμίνη, όπως χυμοί φρούτων, γάλα, γιαούρτι και δημητριακά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει αρκετές διαφωνίες σχετικά με την ποσότητα που θα πρέπει να λαμβάνει κανείς ημερησίως, καθώς πολλοί θεωρούν πως η προτεινόμενη δοσολογία είναι πολύ χαμηλή, αλλά σε άτομα που είναι υγιή και δεν έχουν έλλειψη 400 IU θεωρούνται μια καλή δόση συντήρησης, ενώ άλλοι συστήνουν σε όσους έχουν επίπεδα γύρω στο 20-25 να παίρνουν 800-1200 IU την ημέρα για τρεις τέσσερις μήνες και να επανεξεταστούν. Τέλος όσοι έχουν σοβαρή έλλειψη ίσως χρειαστούν δοσολογίες κατά πολύ μεγαλύτερες ακόμη και 4000 IU την ημέρα. Όμως για τον καθορισμό της ακριβής δοσολογίας θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας που θα συνεκτιμήσει το ιστορικό σας και τις ιατρικές εξετάσεις, ώστε να καθορίσει την σωστή δόση για την περίπτωση σας.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved