Ορθοπαιδικά

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και φυσικοθεραπεία

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι χρόνια προοδευτική φλεγμονώδης πάθηση της σπονδυλικής στήλης και πιο σπάνια των μεγάλων αρθρώσεων των άκρων (ισχίο, ώμος) που καταλήγουν σε αγκύλωση. Η προσβολή ξεκινάει από τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, επεκτείνεται προς τα πάνω προκαλώντας οστεοποίηση των παρασπονδυλικών συνδέσμων και καταλήγει σε αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί επίσης να επηρεαστούν ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και τα μάτια. Σπάνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν φλεγμονή της καρδιάς, πρόβληματα στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και προβλήματα στα νεφρά που σχετίζονται με τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων. Δεν υπάρχουν σαφή αίτια, έχει παρατηρηθεί μόνο μία κληρονομική προδιάθεση.

Ποιοι είναι οι στόχοι της φυσικοθεραπείας στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Οι κύριοι στόχοι περιλαμβάνουν:

 1. Διατήρηση ή βελτίωση εύρους κίνησης των αρθρώσεων
 2. Αύξηση έκπτυξης θώρακος και ζωτικής χωρητικότητας
 3. Ενίσχυση της μυϊκής ισχύος του εκτατικού μηχανισμού
 4. Επιβράδυνση εγκατάστασης των αγκυλωτικών αλλοιώσεων
 5. Μείωση πόνου
 6. Βελτίωση στάσης

Τι πρέπει να λαμβάνω υπόψιν κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας;

Πριν ξεκινήσετε φυσικοθεραπεία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα εμφανιστεί κάποιος ελαφρύς πόνος ή δυσφορία όταν αρχίσετε τις ασκήσεις. Ο πόνος αυτός πρέπει να παραμένει σε επίπεδα ανεχτά. Ενημερώστε τον φυσικοθεραπευτή σας εάν αντιμετωπίζετε υπερβολική δυσφορία κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας.

Μερικοί άνθρωποι θα χρειαστούν περισσότερες ασκήσεις ενδυνάμωσης, ενώ άλλοι θα χρειαστούν περισσότερες διατάσεις. Αυτό εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά και τις ανάγκες που του δημιουργεί η συγκεκριμένη παθολογία.

Η φυσικοθεραπεία είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα. Ωστόσο, οι ασκήσεις, ειδικά στην αρχή, πρέπει να γίνονται με την βοήθεια και την επίβλεψη κάποιου φυσικοθεραπευτή για την αποφυγή περαιτέρω τραυματισμών

Ποια είναι τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας φυσικοθεραπευτής για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα;

 1. Θερμοθεραπεία
 2. Διαθερμία βραχέων κυμάτων και μικροκυμάτων
 3. Υπέρηχα κύματα
 4. Μάλαξη
 5. Ιοντοφόρεση
 6. Biofeedback
 7. Ηλεκτροθεραπεία
 8. Κινησιοθεραπεία
 9. Υδροθεραπεία

Πώς η φυσικοθεραπεία θα βοηθήσει στην ταχύτερη αναστολή της εξέλιξης της πάθησης;

 1. Αναπνευστική φυσικοθεραπεία: Αποσκοπεί στην αύξηση της κινητικότητας του θώρακα, του αερισμού των πνευμόνων και στην ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας δείξει αναπνευστικές ασκήσεις από διάφορες θέσεις (ύπτια, πλάγια, καθιστή).
 2. Ενδυνάμωση: Ασκήσεις με αντίσταση που επικεντρώνονται στις μυϊκές ομάδες της πλάτης και της κοιλιάς βοηθούν στη σωστή στάση του σώματος, της βάδισης και στη διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου λειτουργικότητας κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας.
 3. Διατάσεις: Για την πρόληψη μυϊκών παραμορφώσεων. Οι διατάσεις εκτελούνται αμφοτερόπλευρα. Είναι αντένδειξη στο οξύ στάδιο και εκτελούνται μετά από τη θερμοθεραπεία και την κινησιοθεραπεία.
 4. Υδροθεραπεία: Ενισχύει τις μυϊκές ομάδες που σχετίζονται με τη διατήρηση σωστής στάσης του σώματος. Ανάλογα με την κατάσταση μας ο φυσικοθεραπευτής υποδεικνύει τον κατάλληλο αριθμό επαναλήψεων, την κατάλληλη ένταση, αντίσταση, συχνότητα κλπ.
 5. Επανεκπαίδευση στάσης: Για να βελτιώσετε τη στάση σας και να προληφθούν μόνιμες παραμορφώσεις.

Σε περιπτώσεις μεγάλης παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης σε κάμψη, ο γιατρός μπορεί να προτείνει οστεοτομία. Επίσης, αν οι αρθρώσεις του ισχίου έχουν αναπτύξει σοβαρή αρθρίτιδα, μπορεί να συστήσει αρθροπλαστική ισχίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αποκατάσταση με έναν φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητη για την αποφυγή επιπλοκών.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Ankylosing Spondylitis (Axial Spondyloarthritis) https://www.physio-pedia.com/Ankylosing_Spondylitis_(Axial_Spondyloarthritis)

Physical Therapy Guide to Ankylosing Spondylitis https://www.choosept.com/symptomsconditionsdetail/physical-therapy-guide-to-ankylosing-spondylitis

Ankylosing Spondylitis and Physical Therapy: Benefits, Exercises, and More https://www.healthline.com/health/ankylosing-spondylitis/as-and-physical-therapy-benefits

Κοτζαηλίας Διομήδης Α., Φυσικοθεραπεία σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, University Studio Press, 2016