Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει πρωτίστως τη σπονδυλική στήλη. Προκαλεί έντονη φλεγμονή των σπονδύλων, κάτι που εν τέλει μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και αναπηρία. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία νέου οστού στη σπονδυλική στήλη, καταλήγοντας σε δυσμορφία.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα δύναται να προκαλέσει πόνο και ακαμψία και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στους ώμους, τα ισχία και τα γόνατα.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Διατροφή και Άθληση Διάγνωση Επιπλοκές Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας;

Τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας ποικίλουν. Συχνά χαρακτηρίζεται από ήπια ως μέτριας έντασης φλεγμονή που εναλλάσσεται με ασυμπτωματικές περιόδους.

Το πλέον κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην πλάτη το πρωί και το βράδυ. Επίσης, μπορεί να βιώσετε πόνο σε μεγάλες αρθρώσεις, όπως τα ισχία και οι ώμοι. Έτερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πρωινή ακαμψία
  • Κόπωση
  • Κακή στάση σώματος ή κυρτούς ώμους
  • Αναιμία
  • Απώλεια όρεξης
  • Μειωμένη πνευμονική λειτουργία
  • Απώλεια βάρους
  • Χαμηλής έντασης πυρετό

Επειδή η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα περιλαμβάνει φλεγμονή, μπορούν να επηρεαστούν και άλλα μέρη του σώματος. Τα άτομα με τη νόσο μπορεί να βιώσουν:

Παρόλο που η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι πρωτίστως μία πάθηση της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να επηρεάσει ποικίλα μέρη του σώματος.

Αίτια

Τι προκαλεί την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Η αιτία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας παραμένει άγνωστη.

Η διαταραχή τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες, επομένως τα γονίδια πιθανώς διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Αν οι γονείς ή τα αδέλφια σας πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, έχετε 10 με 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε τη νόσο συγκριτικά με κάποιον που δεν έχει οικογενειακό ιστορικό, σύμφωνα με τις έρευνες.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας;

Οικογενειακό ιστορικό

Ένα οικογενειακό ιστορικό αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας συνιστά έναν προδιαθεσικό παράγοντα, σε συνδυασμό με την παρουσία της πρωτεΐνης HLA-B27. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2002, περισσότερο από το 90% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με την πάθηση εκφράζουν αυτήν την πρωτεΐνη.

Ηλικία

Σε αντίθεση με άλλες αρθριτικές ή ρευματικές διαταραχές, τα αρχικά συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας συχνά εμφανίζονται σε νεαρούς ενήλικες, μεταξύ 20 και 40 ετών.

Φύλο

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι περίπου τρεις φορές πιο κοινή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Καταγωγή

Η πάθηση είναι πιο κοινή στους Καυκάσιους παρά στους Αφρικανούς ή σε οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, αλλά οι επιλογές αντιμετώπισης μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον πόνο και αποτρέψετε την αναπηρία. Η κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να επιβραδύνει, ή ακόμη και να σταματήσει, τις επιπλοκές, όπως οι δυσπλασίες των οστών.

Φαρμακευτική αγωγή

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξαίνη, συχνά χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής. Είναι φάρμακα μακράς διαρκείας και γενικά ασφαλή με λιγότερες επιπλοκές.

Όταν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη δεν παρέχουν αρκετή ανακούφιση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει πιο ισχυρά φάρμακα. Τα κορτικοστεροειδή συχνά συνταγογραφούνται για βραχυπρόθεσμη χρήση. Τα εν λόγω φάρμακα είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη, επομένως μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να επιβραδύνουν τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη.

Οι αναστολείς του παράγοντα νέκρωση όγκων (TNF) είναι φάρμακα που παρεμποδίζουν τα ερεθίσματα φλεγμονής στο σώμα σας. Προλαμβάνουν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν από τον πόνο και την ακαμψία των αρθρώσεων. Οι αναστολείς του TNF τυπικά χρησιμοποιούνται όταν η νόσος έχει εξελιχθεί και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν είναι πλέον αποτελεσματικά.

Το τελευταίο διάστημα, σε σοβαρά περιστατικά, οι γιατροί συνταγογραφούν τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα (DMARDs). Αυτά επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας, ώστε να αποτρέψουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Εγχείρηση

Αν εμφανίζετε σοβαρή βλάβη ή δυσπλασία των αρθρώσεων στα γόνατα ή τα ισχία, μία εγχείρηση αντικατάστασης άρθρωσης μπορεί να είναι απαραίτητη. Ομοίως, οστεοτομία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα με κακή στάση σώματος εξαιτίας σύμφυσης οστών. Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός θα κόψει και θα επανευθυγραμμίσει τα οστά στη σπονδυλική στήλη.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις επιπλοκές των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Επιπρόσθετα με τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες, κάποιες φυσικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με το ποιες είναι ασφαλείς για εσάς.

Άσκηση

Οι ασκήσεις εύρους κίνησης, καθώς επίσης και οι ασκήσεις δύναμης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Ενδυναμώνουν τις αρθρώσεις και τις καθιστούν πιο ευέλικτες. Ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε ένα φυσικοθεραπευτή, ώστε να μάθετε πώς να πραγματοποιείτε τις ασκήσεις αυτές σωστά και με ασφάλεια.

Διατάσεις

Οι διατάσεις μπορούν να κάνουν τις αρθρώσεις σας πιο ευέλικτες και να βελτιώσουν τη δύναμή τους. Αυτό οδηγεί σε λιγότερο πόνο και καλύτερο εύρος κίνησης.

Εξάσκηση σωστής στάσης σώματος

Η ακαμψία στη σπονδυλική στήλη οδηγεί σε κακή στάση σώματος. Με την πάροδο των ετών, οι σπόνδυλοι συμφύονται σε στάση κάμψης ή γενικά σε άβολες θέσεις. Μπορείτε να αποτρέψετε αυτόν τον κίνδυνο εξασκώντας καλή στάση σώματος.

Ύστερα από χρόνια κακής στάσης, η σωστή στάση του σώματος δεν είναι κάτι που έρχεται φυσικά. Για αυτό θα χρειαστεί να επαναλαμβάνετε και να εξασκείτε τις σωστές θέσεις του σώματος διαρκώς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και υποστηρικτικές συσκευές, όπως καρέκλες ή μαξιλάρια.

Θεραπεία θερμού και κρύου

Οι θερμοφόρες ή ένα ζεστό μπάνιο μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και την ακαμψία της σπονδυλικής στήλης και άλλων πασχόντων αρθρώσεων. Οι παγοκύστεις μπορούν να ελαττώσουν τη φλεγμονή στις πρησμένες αρθρώσεις.

Βελονισμός

Η εν λόγω εναλλακτική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον πόνο και άλλα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, ενεργοποιώντας τις φυσικές αναλγητικές ορμόνες.

Μασάζ

Το μασάζ, πέρα από χαλαρωτικό και αναζωογονητικό, σας βοηθά να διατηρήσετε την ευελιξία και το εύρος κίνησής σας. Σαφώς, θα πρέπει να ενημερώσετε τον μασέρ ότι πάσχετε από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ώστε να προσέξει τα ευαίσθητα σημεία της σπονδυλικής στήλης.

Διατροφή και Άθληση

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας;

Δεν υπάρχει μία διατροφή κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Μία υγιής διατροφή που παρέχει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών είναι μια πολύ καλή αρχή. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε:

  • Ποικιλία φρούτων και λαχανικών
  • Τρόφιμα με ενεργές καλλιέργειες, όπως το γιαούρτι
  • Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, τα καρύδια και κάποια έλαια
  • Σιτηρά, όπως κινόα, και προϊόντα ολικής άλεσης

Περιορίστε ή εξαλείψτε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Συσκευασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα συχνά περιέχουν συντηρητικά και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επιδεινώνουν τη φλεγμονή.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίσετε ή να διακόψετε πλήρως την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς είναι πιθανό να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακά σας, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Μπορεί να βοηθήσει η γυμναστική στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Η καθημερινή άσκηση και η διατήρηση σωστής στάσης σώματος θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ευελιξία και το εύρος κίνησής σας. Καθεμία από τις παρακάτω μορφές γυμναστικής συνεισφέρει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων:

  • Διατάσεις
  • Κολύμβηση
  • Γιόγκα
  • Βαθιές αναπνοές
  • Σωστή στάση σώματος

Οι εν λόγω πρακτικές μπορεί να συνιστούν μέρος ενός ολιστικού θεραπευτικού πλάνου που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Ένας ρευματολόγος (γιατρός που εξειδικεύεται στην αρθρίτιδα) συνήθως είναι εκείνος που πραγματοποιεί τη διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Το πρώτο βήμα είναι μια ενδελεχής κλινική εξέταση. Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τον πόνο που βιώνετε και το ιστορικό των συμπτωμάτων σας.

Ακολούθως, μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία ακτίνων-Χ για έλεγχο διάβρωσης της σπονδυλικής στήλης και ετέρων πασχόντων αρθρώσεων. Όμως η διάβρωση μπορεί να μην εντοπιστεί αν η ασθένεια βρίσκεται στα πρώιμα στάδια. Μία μαγνητική τομογραφία συνιστά μια εκλογή, αλλά συνήθως τα αποτελέσματά της είναι δύσκολο να ερμηνευτούν.

Μία εξέταση αίματος, που καλείται ταχύτητα καθίζησης ερυθροκυττάρων (ΤΚΕ), ανιχνεύει την ύπαρξη φλεγμονής. Επίσης το αίμα μπορεί να εξεταστεί και για την πρωτεΐνη HLA-B27. Ωστόσο, η ανίχνευση την συγκεκριμένης πρωτεΐνης δεν σημαίνει ότι πάσχετε από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Σημαίνει μόνο ότι φέρετε το γονίδιο που την παράγει.

Η διάγνωση του εν λόγω τύπου αρθρίτιδας μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να οριστικοποιηθεί.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας;

Αν η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα δεν θεραπευτεί, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές, όπως:

  • Όλοι οι σπόνδυλοι μπορεί να συμφυθούν μεταξύ τους εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής
  • Κατάγματα συμπίεσης στη σπονδυλική στήλη
  • Η φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί σε παρακείμενες αρθρώσεις, όπως οι ώμοι και τα ισχία
  • Η φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί σε συνδέσμους και τένοντες, κάτι που θα επιδεινώσει την ευελιξία
  • Ερεθισμός των οφθαλμών
  • Βλάβες στην καρδιά, τους πνεύμονες ή το έντερο
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία για τον πόνο στη μέσα ή τη χρόνια ακαμψία των αρθρώσεων.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Δεν είναι γνωστός ο τρόπος πρόληψης της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, επειδή δεν είναι γνωστή η αιτία της. Ωστόσο, αν πάσχετε από τη νόσο, μπορείτε να εστιάσετε στην πρόληψη της αναπηρίας μέσω:

  • της υγιεινής διατροφής
  • της άθλησης
  • της διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους

Αυτές οι προσεγγίσεις, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές θεραπείες, θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας.

Έκβαση

Ποια είναι η προοπτική για τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια προοδευτική πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών, καταλήγοντας σε αναπηρία. Επίσης είναι μία χρόνια πάθηση, επομένως δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία.

Η φαρμακευτική αγωγή, η άσκηση και οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να προλάβουν και να καθυστερήσουν τη φλεγμονή, καθώς και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, αλλά δεν μπορούν να αναστείλουν εντελώς την εξέλιξη της νόσου.

Μιλήστε με το γιατρό σας αν βιώνετε χρόνιο πόνο στην πλάτη. Εκείνος θα αναζητήσει την αιτία, που μπορεί να είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και της δυσφορίας.

Όσο πιο έγκαιρα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να αποτρέψετε κάποιες μακροχρόνιες βλάβες.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ankylosing spondylitis. (2016). nhs.uk/conditions/ankylosing-spondylitis/

2. Cauli A, et al. (2002). Increased level of HLA-B27 expression in ankylosing spondylitis patients compared with healthy HLA-B27-positive subjects: A possible further susceptibility factor for the development of disease. DOI: 10.1093/rheumatology/41.12.1375

3. Kontzias A. (2017). Ankylosing spondylitis. merckmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/ankylosing-spondylitis

4. Medifocus Inc. (2011). Medifocus guidebook on ankylosing spondylitis. books.google.com/books/about/Medifocus_Guidebook_on_Ankylosing_Spondy.html?id=2JHZUfd4GhcC&hl=en&output=html_text

5. Overview of ankylosing spondylitis. (n.d.). spondylitis.org/Ankylosing-Spondylitis