Παιδί

Αίσθηση της γεύσης: Πώς αναπτύσσεται στο μωρό σας;

Η αίσθηση της γεύσης του μωρού σας, σε συνδυασμό με τη φυσική του περιέργεια, το βοηθά να εξερευνήσει τον μεγάλο, ευρύ κόσμο. Ακόμη και πριν αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, οι γευστικοί κάλυκες του μωρού σας μπορούν να το βοηθήσουν να ανακαλύψει αν του αρέσουν ή όχι οι διαφορετικές υφές και γεύσεις.

Πότε αναπτύσσεται η αίσθηση της γεύσης του μωρού σας;

Από την μήτρα ξεκινάει να αναπτύσσεται η αίσθηση της γεύσης του μωρού σας. Μέχρι τη στιγμή που είστε 9 εβδομάδων έγκυος, το στόμα και η γλώσσα του έχουν σχηματιστεί, μαζί με τους πρώτους μικροσκοπικούς γευστικούς κάλυκες.

Το αμνιακό υγρό περιβάλλει το μωρό σας στη μήτρα. Αναπνέουν φυσικά και καταπίνουν αυτό το υγρό, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη των πνευμόνων και του πεπτικού τους συστήματος. Οι γεύσεις των τροφών που τρώτε και όσων πίνετε περνούν μέσα από την κυκλοφορία του αίματός σας και στο αμνιακό υγρό.

Καθώς το μωρό σας δοκιμάζει το αμνιακό υγρό, έχει την πρώτη του εμπειρία από διάφορες γεύσεις. Μπορούν επίσης να τις μυρίσουν. Είτε έχετε φάει γλυκό, αλμυρό ή πικάντικο φαγητό, το μωρό σας θα μοιραστεί λίγο από την εμπειρία.

Μετά τη γέννηση, οι νέοι γευστικοί κάλυκες του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητοι. Μπορούν να αναγνωρίσουν γλυκές και ξινές γεύσεις, αλλά προτιμούν τις γλυκές. Αυτός είναι ένας λόγος που αγαπούν τη γεύση του μητρικού σας γάλακτος.

Οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης συνδέονται μεταξύ τους και το μωρό σας έχει επίσης μια καλά αναπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης κατά τη γέννηση. Μπορούν να μυρίσουν προς τα πού πρέπει να γυρίσουν για να τραφούν και ακόμη να μυρίσουν τη διαφορά μεταξύ του δικού σας μητρικού γάλακτος και του γάλακτος μιας άλλης μαμάς.

Με πόσους γευστικούς κάλυκες γεννιούνται οι άνθρωποι;

Κατά τη γέννηση, τα μωρά έχουν περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες. Ως ενήλικας θα έχετε μεταξύ 2.000 και 8.000 γευστικούς κάλυκες – αντικαθίστανται κάθε λίγες εβδομάδες. Αλλά καθώς γερνάτε, κάποιοι σταματούν να λειτουργούν ή δεν αντικαθίστανται.

Οι γευστικοί κάλυκες βρίσκονται κυρίως στη γλώσσα, αλλά και στον ουρανίσκο του στόματος και κατά μήκος του βλεννογόνου του λαιμού. Πολλά από τα μικρά εξογκώματα στην άκρη της γλώσσας σας (που ονομάζονται θηλές) περιέχουν γευστικούς κάλυκες. Κάθε γευστικός κάλυκας περιέχει κύτταρα υποδοχέων γεύσης.

Όταν τρώτε ή πίνετε, οι χημικές ουσίες από το φαγητό ή το ποτό σας διεγείρουν τα κύτταρα των γευστικών υποδοχέων σας. Τα κύτταρα στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλό σας, όπου αναγνωρίζονται συγκεκριμένες γεύσεις. Τα κύτταρα γεύσης διαθέτουν υποδοχείς που ανταποκρίνονται σε μία από τις τέσσερις τουλάχιστον βασικές γεύσεις: γλυκιά, ξινή, πικρή και αλμυρή.

Οι άνθρωποι συνήθιζαν να πιστεύουν ότι διαφορετικές ζώνες της γλώσσας αντιλαμβάνονται διαφορετικές γεύσεις – αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι διαφορετικές γεύσεις μπορούν να γίνουν αντιληπτές από όλα τα μέρη της γλώσσας.

Πώς θα αναπτυχθούν η αίσθηση της γεύσης και οι γευστικοί κάλυκες του μωρού σας;

Η αίσθηση της γεύσης του μωρού σας είναι καλά ανεπτυγμένη κατά τη γέννηση, αλλά οι αντιδράσεις του στις διάφορες γεύσεις αλλάζουν καθώς μεγαλώνει.

  • Νεογέννητο έως 3 μηνών

Σε αυτό το στάδιο, η αίσθηση της γεύσης του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητη. Στην πραγματικότητα, ως μωρό μπορεί να έχει μεγαλύτερη κατανομή γευστικών κάλυκων στο στόμα του από ό,τι εσείς ως ενήλικας. Οι γευστικοί κάλυκες στα νεογέννητα μπορούν να βρεθούν στις αμυγδαλές καθώς και στα συνήθη σημεία όπως η γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, το μωρό σας μπορεί να διακρίνει μεταξύ γλυκών και πικρών γεύσεων. Προτιμούν τις γλυκές γεύσεις, όπως η γεύση του μητρικού γάλακτος.

  • 3 έως 6 μήνες

Μέχρι την ηλικία των 3 μηνών, η γλώσσα του μωρού σας έχει μεγαλώσει. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι βάζει πράγματα στο στόμα του, όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια . Αυτό δείχνει ότι χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να προσπαθήσει να κατανοήσει διαφορετικές υφές και γεύσεις.

Μην αποθαρρύνετε το μωρό σας από το να βάζει αντικείμενα στο στόμα του – εφόσον είναι ασφαλή, είναι μια καλή ευκαιρία μάθησης. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε ασφαλίσει το σπίτι σας για να απομακρύνετε όλους τους κινδύνους πνιγμού.

  • 6 έως 12 μηνών

Μετά από έξι μήνες κατανάλωσης μόνο μητρικού γάλακτος ή φόρμουλας είναι κατανοητό ότι οι νέες γεύσεις αποτελούν έκπληξη για τα μωρά όταν εισάγετε στερεές τροφές. Είναι φυσικό το μωρό σας να είναι διστακτικό απέναντι σε νέες γεύσεις και υφές. Οι ειδικοί προτείνουν να προσφέρετε μια νέα τροφή τουλάχιστον οκτώ φορές πριν αποφασίσετε αν αρέσει στο μωρό σας.

Μέχρι τους 7 ή 8 μήνες περίπου, το μωρό σας έχει τις ικανότητες να δοκιμάσει τις δακτυλιοειδείς τροφές. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσει νέες γεύσεις και να εξερευνήσει διαφορετικές υφές με μια ποικιλία μαλακών φρούτων ή λαχανικών.

Πότε αρχίζουν τα μωρά να αρέσκονται στη γεύση ορισμένων τροφών;

Το μωρό σας μπορεί να τείνει να προτιμά τη γεύση των τροφών στις οποίες εκτέθηκε στη μήτρα, αλλά θα μάθει επίσης να του αρέσουν οι τροφές που συνηθίζει μόλις αρχίσει να τρώει στερεά τροφή. Θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να τους αρέσει αμέσως η γεύση ορισμένων νέων τροφών, αλλά μπορεί να απορρίψουν ορισμένες τροφές και να χρειαστεί να τις προσφέρετε πολλές φορές. Συνεχίστε να προσπαθείτε: Εάν προσφέρετε ποικιλία τροφών, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να τις τρώει καθώς μεγαλώνει.

Το μωρό σας αντιγράφει επίσης εσάς και τις αντιδράσεις σας στα τρόφιμα. Έτσι, καλό είναι να μην τραβάτε την προσοχή σε τυχόν έντονες αντιπάθειες που έχετε για συγκεκριμένες τροφές – ειδικά για υγιεινές τροφές που προσπαθείτε να το ενθαρρύνετε να συμπαθήσει!

Η ποικιλία των τροφών που απολαμβάνει το μωρό σας όταν μεγαλώσει μπορεί επίσης να εξαρτάται από το πόσο καιρό θηλάζετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαφορετικές γεύσεις στο μητρικό γάλα σας μπορεί να έχουν θετική επίδραση στους γευστικούς κάλυκες του μωρού σας και να το κάνουν πιο ανοιχτό στην κατανάλωση διαφορετικών τροφών καθώς μεγαλώνει.

Όταν ταΐζετε για πρώτη φορά το μωρό σας με στερεά τροφή, επιλέξτε ένα απλό πολτοποιημένο φρούτο ή λαχανικό. Στη συνέχεια, εισάγετε σταδιακά νέες γεύσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τον οδηγό μας για τη διατροφή του μωρού σας ανά ηλικία.

Είναι μύθος ότι τα μωρά πρέπει να τρώνε άνοστες τροφές. Αν θέλετε να επεκταθείτε, δοκιμάστε αυτές τις περιπετειώδεις πρώτες βρεφικές τροφές και παρακολουθήστε ένα βίντεο που δείχνει πόσο εύκολο μπορεί να είναι να φτιάξετε τη δική σας βρεφική τροφή.

Αφήστε το μωρό σας να εξερευνήσει το φαγητό με το δικό του ρυθμό. Οι πρώτες γεύσεις μπορεί να είναι ακριβώς αυτό – μια γεύση και μια εξερεύνηση με τη γλώσσα του, πριν το καταπιεί. Με ενθάρρυνση και υποστήριξη, μπορείτε να το βοηθήσετε να συνηθίσει τις διαφορετικές γεύσεις και να νιώσει αυτοπεποίθηση στο να δοκιμάζει νέες τροφές.

Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά το αλάτι και τη ζάχαρη – αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και μην προσθέτετε αλάτι ή ζάχαρη στο φαγητό του μωρού σας. Τα νεαρά νεφρά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην επεξεργασία του υπερβολικού αλατιού και η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα. Επίσης, αν το μωρό σας αρχίζει να τρώει αλμυρές ή ζαχαρούχες τροφές, μπορεί να αρχίσει να τις προτιμά από πιο υγιεινές επιλογές.

Γιατί το μωρό σας θέλει να δοκιμάζει τα πάντα;

Το μωρό σας χρησιμοποιεί το στόμα του ως έναν τρόπο εξερεύνησης, μάθησης και κατανόησης του κόσμου γύρω του.

Στα μωρά, το στόμα είναι πιο ευαίσθητο από τα χέρια ή τα δάχτυλα. Το στόμα δίνει στο μωρό σας έναν εύχρηστο τρόπο για να γνωρίσει διαφορετικές υφές και γεύσεις – τόσο τροφικές όσο και μη τροφικές. Γι’ αυτό βλέπετε συχνά μικρά μωρά να παίρνουν παιχνίδια, βιβλία και άλλα αντικείμενα και να τα βάζουν αμέσως στο στόμα τους.

Το γεγονός ότι το μωρό σας μπορεί και θα βάλει οτιδήποτε στο στόμα του σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Θα πρέπει να φροντίσετε να μην προσπαθήσει να βάλει στο στόμα του κάτι αιχμηρό, βρώμικο ή με άλλο τρόπο επικίνδυνο. Και θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά το μωρό σας αν βρίσκεται σε μια αμμοδόχο, ώστε να μην φάει την άμμο.

Μπορείτε να τα βοηθήσετε να μάθουν προσφέροντάς τους κατάλληλα για την ηλικία τους παιδικά παιχνίδια με διαφορετικές υφές και χρώματα για να εξερευνήσουν με το στόμα τους.

Το μωρό σας τελικά θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το στόμα και τους γευστικούς του κάλυκες με αυτόν τον τρόπο. Μέχρι την ηλικία των 12 έως 18 μηνών, χρησιμοποιούν λιγότερο το στόμα τους για να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τα αντικείμενα.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved