Αλλεργίες

Αλλεργίες: 9 Συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετε στο σπίτι!

Οι αλλεργίες μπορεί να είναι μια απογοητευτική και δυσάρεστη εμπειρία για πολλούς ανθρώπους. Τα συμπτώματα των αλλεργιών μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε τις αλλεργίες στο χώρο σας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση των αλλεργιών στο σπίτι.

Πώς να προσδιορίστε και να αποφύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες των αλλεργιών;

Μία από τις πιο σημαντικές στρατηγικές για τη διαχείριση των αλλεργιών είναι ο εντοπισμός και η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων. Οι αλλεργίες μπορούν να προκληθούν από διάφορα πράγματα, όπως:

Για τον εντοπισμό των εκλυτικών παραγόντων, τα άτομα μπορούν να τηρούν ημερολόγιο συμπτωμάτων και να σημειώνουν πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και τι μπορεί να τα έχει προκαλέσει. Μόλις εντοπιστούν οι παράγοντες που προκαλούν τα συμπτώματα, τα άτομα μπορούν να λάβουν μέτρα για να τα αποφύγουν. Για παράδειγμα, εάν η γύρη είναι ένας εκλυτικός παράγοντας, τα άτομα μπορούν να μένουν σε εσωτερικούς χώρους όταν η ποσότητα της γύρης στο περιβάλλον είναι υψηλή, να κρατούν τα παράθυρα κλειστά και να χρησιμοποιούν κλιματισμό. Εάν το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων αποτελεί εκλυτικό παράγοντα, τα άτομα μπορούν να περιορίσουν την έκθεση σε κατοικίδια ζώα, να πλένουν τα χέρια τους μετά το χάιδεμα των ζώων και να χρησιμοποιούν καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA.

Πώς να αποφύγετε την έξαρση των συμπτωμάτων μιας αλλεργίας;

 1. Διατηρήστε τον αέρα εσωτερικού χώρου καθαρό

Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συμπτώματα της αλλεργίας. Διατηρώντας τον αέρα εσωτερικού χώρου καθαρό, τα άτομα μπορούν να μειώσουν την έκθεση σε αλλεργιογόνα και να βελτιώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας.

Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διαχείριση των αλλεργιών. Η σκόνη, η μούχλα και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό και καλά αεριζόμενο.

Ένας τρόπος για να διατηρείτε τον εσωτερικό αέρα καθαρό είναι να χρησιμοποιείτε φίλτρο HEPA στη μονάδα κλιματισμού ή στο σύστημα HVAC. Τα φίλτρα HEPA έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν μικρά σωματίδια, όπως γύρη, σκόνη και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας σκουπίζοντας συχνά με ηλεκτρική σκούπα, ξεσκονίζοντας τακτικά τις επιφάνειες και πλένοντας τα κλινοσκεπάσματα και τις κουρτίνες με ζεστό νερό.

 1. Εφαρμόστε καλή υγιεινή

Η καλή υγιεινή αποτελεί σημαντικό μέρος της διαχείρισης των αλλεργιών. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να συσσωρεύονται στο δέρμα και στα μαλλιά σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδίως πριν από το φαγητό.

Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, καθώς αυτό μπορεί να μεταφέρει αλλεργιογόνα στη μύτη και τα μάτια σας. Εάν έχετε κατοικίδια ζώα, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας μετά την επαφή σας μαζί τους για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης στο τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

Το ντους ή το μπάνιο πριν από τον ύπνο είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τα μαλλιά και το δέρμα σας. Όπως και το τακτικό πλύσιμο των ρούχων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας σας.

 1. Χρησιμοποιήστε φάρμακα χωρίς συνταγή

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα ρινικά σπρέι, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των αλλεργιών. Πιο αναλυτικά:

 • Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά δρουν εμποδίζοντας την απελευθέρωση της ισταμίνης, η οποία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως ο κνησμός, το φτέρνισμα και η καταρροή
 • Αποσυμφορητικά: Τα αποσυμφορητικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση και την πίεση των ιγμορείων

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε νέα φάρμακα, καθώς ορισμένα μπορεί να έχουν παρενέργειες ή να αλληλεπιδρούν αρνητικά με άλλα φάρμακα που λαμβάνετε.

 1. Εξετάστε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα

Για σοβαρές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ανοσοθεραπεία ή ρινικά κορτικοστεροειδή. Η ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του οργανισμού σε μικρές ποσότητες ενός αλλεργιογόνου με την πάροδο του χρόνου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων εκθέτοντας σταδιακά τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων με την πάροδο του χρόνου.

Τα ρινικά κορτικοστεροειδή μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στις ρινικές διόδους και να βοηθήσουν στην ανακούφιση από συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, η καταρροή και το φτέρνισμα. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να λαμβάνονται από το στόμα, να εισπνέονται ή να χορηγούνται με ένεση, ανάλογα με τη σοβαρότητα των αλλεργιών σας.

Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε εάν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι κατάλληλα για εσάς.

 1. Φορέστε προστατευτικό εξοπλισμό

Εάν πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της εποχής των αλλεργιών, το να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκα ή γυαλιά, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την έκθεση στα αλλεργιογόνα. Οι μάσκες και τα γυαλιά είναι ιδιαίτερα σημαντικά αν εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους ή αν συμμετέχετε σε δραστηριότητες όπως η κηπουρική, οι οποίες μπορεί να σας εκθέσουν σε αλλεργιογόνα.

 1. Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα καθαρά

Τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αποτελέσουν πηγή αλλεργιογόνων, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα διατηρείτε καθαρά και περιποιημένα. Η τακτική περιποίηση, όπως το βούρτσισμα και το μπάνιο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας του τριχώματος των κατοικίδιων ζώων στο σπίτι σας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κρατάτε τα κατοικίδια ζώα μακριά από τα υπνοδωμάτια ή άλλους χώρους όπου περνάτε πολύ χρόνο, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έκθεσης σε αλλεργιογόνα.

 1. Χρήση φυσικών θεραπειών

Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των αλλεργιών. Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τις ρινικές διόδους, ενώ το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας εκθέτοντας τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες γύρης και βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει ανοχή σε αυτήν καθώς και να βοηθήσει στην καταπράυνση του πονόλαιμου.

Άλλες φυσικές θεραπείες που μπορεί να είναι χρήσιμες για τις αλλεργίες περιλαμβάνουν τα προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων αλλεργίας, και την κερκετίνη, μια φυτική ένωση που μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε φυσική θεραπεία, καθώς ορισμένες μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή να έχουν παρενέργειες.

 1. Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα των αλλεργιών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους διαχείρισης του άγχους και του στρες. Η άσκηση, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του στρες.

Βρείτε χρόνο για δραστηριότητες χαλάρωσης και αυτοφροντίδας, όπως το διάβασμα, το χαλαρωτικό μπάνιο ή η ακρόαση μουσικής. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

 1. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα τεστ αλλεργίας

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι προκαλεί τις αλλεργίες σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε εξετάσεις αλλεργίας. Οι εξετάσεις για τις αλλεργίες μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματά σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε μέτρα για την αποφυγή ή τη διαχείρισή τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξετάσεων αλλεργίας, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών δοκιμών και των εξετάσεων αίματος. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να διαπιστώσετε αν η εξέταση αλλεργίας είναι κατάλληλη για την περίπτωση σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση των σπιτιών θεραπειών, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της καλύτερης πορείας δράσης με βάση τις ατομικές ανάγκες και το ιατρικό ιστορικό.

Εν κατακλείδι, η διαχείριση των αλλεργιών στο σπίτι μπορεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά με τον εντοπισμό των εκλυτικών παραγόντων, τη διατήρηση του αέρα του εσωτερικού χώρου καθαρού, την άσκηση καλής υγιεινής, τη χρήση φαρμάκων ανάλογα με τις ανάγκες και την εξέταση εναλλακτικών θεραπειών, τα άτομα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικό να συνεργάζεστε στενά με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να αναπτύξετε ένα σχέδιο διαχείρισης των αλλεργιών που να είναι προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες και το ιατρικό ιστορικό. Με μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση των αλλεργιών, τα άτομα μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο των αλλεργιών στην καθημερινή τους ζωή και να απολαύσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.