Ψυχική υγεία

Αντικαταθλιπτικά: Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διακοπής;

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αντικαταθλιπτικά στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν το άγχος τους, την κατάθλιψη τους ή και τις δυο ψυχικές καταστάσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν μετά από μήνες ή και χρόνια θελήσουν να διακόψουν τη χρήση τους; Πώς θα το κάνουν με ασφάλεια;

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διακοπής των αντικαταθλιπτικών;

Μια ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο και την Αυστραλία, διαπίστωσε ότι οι μελέτες που αφορούσαν τον ασφαλέστερο τρόπο διακοπής των αντικαταθλιπτικών δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, οι μελετητές εξέτασαν 33 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 4.995 άνθρωποι και διερεύνησαν το κατά πόσο οι προτεινόμενες μέθοδοι διακοπής συσχετίζονται με συμπτώματα στέρησης, υποτροπή των ψυχικών ασθενειών και άλλες παρενέργειες.

Οι ερευνητές χώρισαν τους 5.000 συμμετέχοντες σε τέσσερις κατηγορίες με βάση τη μέθοδο διακοπής που ακολούθησαν:

  • Απότομη διακοπή
  • Σταδιακή διακοπή
  • Διακοπή με ψυχολογική υποστήριξη
  • Διακοπή με ελάχιστη παρέμβαση

Ωστόσο, λόγω έλλειψης ισχυρών στοιχείων για τις επιπτώσεις και την ασφάλεια των πιο πάνω προσεγγίσεων, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στο ποια μέθοδος ήταν η ασφαλέστερη.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των παρενεργειών;

Όπως είπαμε και πιο πάνω, λόγω έλλειψης στοιχείων δεν μπόρεσε να καθοριστεί ο ασφαλέστερος τρόπος διακοπής των αντικαταθλιπτικών. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σταδιακή μείωση τους, ενδεχομένως να είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων στέρησης και της υποτροπής των ψυχικών ασθενειών.

Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που διέκοψαν τη χρήση αντικαταθλιπτικών απότομα, σε μόλις 7 ημέρες, είχαν περισσότερες πιθανότητες υποτροπής της κατάθλιψης τους, συγκριτικά με όσους μείωσαν σταδιακά τη δόση.

Σύμφωνα με τον Ψυχίατρο David Harari, η τυπική προσέγγιση μείωσης των αντικαταθλιπτικών διαρκεί περίπου ένα μήνα, όμως αυτό εξαρτάται από την δοσολογία που λαμβάνει ο ασθενής και από τον καιρό που παίρνει αντικαταθλιπτικά. Υπογράμμισε μάλιστα ότι θεωρητικά αυτή η μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική για τη διαχείριση των παρενεργειών και σημείωσε ότι η απότομη διακοπή πρέπει να περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σημαντικός ιατρικός λόγος.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι παράλληλα με την σταδιακή διακοπή των αντικαταθλιπτικών, οι ασθενείς πρέπει να υποστηρίζονται και ψυχολογικά από ειδικούς, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν και τα ψυχολογικά τους συμπτώματα, όπως για παράδειγμα μια υποτροπή άγχους ή κατάθλιψης. Και παρόλο που μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων Cochrane of Systematic Review διαπίστωσε ότι η σταδιακή διακοπή των αντικαταθλιπτικών σε συνδυασμό με την ψυχολογική παρέμβαση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καθόλου ή μικρή επίδραση στην υποτροπή, προηγούμενη έρευνα είχε εντελώς αντίθετα ευρήματα. Συγκεκριμένα, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Annals of Family Medicine εξέτασε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών παρεμβάσεων στην διακοπή των αντικαταθλιπτικών και διαπίστωσε ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ​​μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διακόψουν τα αντικαταθλιπτικά χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος υποτροπής της ψυχικής τους ασθένειας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: There’s No Perfect Way to Wean Yourself off of Antidepressants https://www.verywellhealth.com/safely-discontinuing-antidepressant-use-5181807

Managing Antidepressant Discontinuation: A Systematic Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6342590/

Going off antidepressants https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/going-off-antidepressants

Approaches for discontinuation versus continuation of long‐term antidepressant use for depressive and anxiety disorders in adults https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD013495.pub2/full