Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Χοληστερίνη: Νέα μέθοδος χαρτογράφησης του μεταβολισμού της στον εγκέφαλο

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea, έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση της χοληστερίνης στον εγκεφαλικό ιστό, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει τη σχέση της με τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, δείχνει τις κύριες θέσεις της χοληστερίνης στον εγκέφαλο και αποκαλύπτει σε ποια μόρια μπορεί να μετατραπεί.

Τι έδειξε η μελέτη;

Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο όργανο, με τη χοληστερίνη και τους μεταβολίτες της να υποστηρίζουν τη λειτουργία του. Ο μεταβολισμός της χοληστερίνης που δεν είναι ρυθμιζόμενος συνδέεται με έναν αριθμό νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, νόσος του Χάντινγκτον, σκλήρυνση κατά πλάκας και νόσος κινητικών νευρώνων.

Είναι γνωστό ότι η χοληστερίνη δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπήρχε διαθέσιμη τεχνολογία για να χαρτογραφηθεί ο μεταβολισμός της χοληστερίνης σε καθορισμένες θέσεις του εγκεφάλου σε μικροσκοπικά επίπεδα και για να απεικονιστεί το πώς αλλάζει στις παθολογικές θέσεις στον εγκέφαλο.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές περιγράφουν μια προηγμένη πλατφόρμα απεικόνισης μάζας φασματομετρίας, για να αποκαλύψουν το μεταβολισμό της χωρικής χοληστερίνης στον εγκέφαλο ενός ποντικιού, σε ανάλυση μικρομέτρου από τμήματα ιστού. Οι ερευνητές χαρτογράφησαν, όχι μόνο τη χοληστερίνη, αλλά και τους βιολογικά ενεργούς μεταβολίτες, που προκύπτουν από την δραστηριότητα της χοληστερίνης.

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι η 24S-υδροξυχοληστερόλη, ο κύριος μεταβολίτης της χοληστερίνης στον εγκέφαλο, είναι περίπου δέκα φορές πιο άφθονη στο ραβδωτό σώμα από ότι στην παρεγκεφαλίδα, δύο περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με διαφορετικούς τρόπους στην εθελοντική κίνηση και τη γνώση.

Η νέα τεχνολογία είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς έρευνας του Πανεπιστημίου Swansea, κατά την οποία η επιστημονική ομάδα επεξεργάστηκε μεθόδους με στόχο να αποκαλύψει τους διαφορετικούς μεταβολίτες της χοληστερίνης σε πολύ μικρές ποσότητες στον εγκέφαλο, τόσο μικρές όσο το άκρο μιας βελόνας.

Στην αντιμετώπιση ποιων ασθενειών μπορεί να βοηθήσει η νέα τεχνολογία;

Ο καθηγητής William Griffiths, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Swansea υπογράμμισε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο στον άνθρωπο, όπως και στο ποντίκι, παρέχοντας τα ίδια πλεονεκτήματα και θα μπορούσε να έχει επαναστατική αξία στην νευροχειρουργική. Όπως εξήγησε οι ιστοί που αποκόπτονται κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με τη μέθοδο αυτή και να διακριθούν ως υγιείς ή ασθενείς, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα στον χειρουργό να αποφασίσει ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της επέμβασης.

Επιπρόσθετα, ο Yuqin Wang, τόνισε ότι, αυτή η τεχνολογία που εντοπίζει με ακρίβεια τα μόρια στον εγκέφαλο, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας της λειτουργίας του εγκεφάλου και στο πώς αυτή η λειτουργία αλλάζει στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Τέλος, σύμφωνα με τους συγγράφεις, αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την νόσο του του Huntington, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει θεραπεία, καθώς η συγκριμένη μελέτη δείχνει ότι η δραστηριότητα της χοληστερίνης είναι ιδιαίτερα αυξημένη στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, την περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από τη νόσο του Huntington. Έτσι η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μάθουμε το πώς σχετίζεται ο μεταβολισμός της χοληστερίνης με αυτήν την ασθένεια.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Combining mouse and human data uncovers new gene regulating cholesterol https://medicalxpress.com/news/2020-05-combining-mouse-human-uncovers-gene.html

Localization of sterols and oxysterols in mouse brain reveals distinct spatial cholesterol metabolism https://www.pnas.org/content/117/11/5749