Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Μειώθηκε η διστακτικότητα κατά του εμβολίου

Το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν πλέον ότι αντιτίθενται στον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη.

Η διστακτικότητα κατά του εμβολίου μειώθηκε σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση Axios-Ipsos που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι το 20% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι πολύ απίθανο να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό το οποίο μειώθηκε συγκριτικά με πριν από δυο εβδομάδες που ανερχόταν στο 23% και τον περασμένο Μάρτιο που ανερχόταν στο 34%. Η συνολική μείωση ανάμεσα στα άτομα που δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανόν ή καθόλου πιθανόν να εμβολιαστούν ανέρχεται στο 14%.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των γονέων που πλέον αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έχει αυξηθεί. Συγκεκριμένα, περίπου το 68% δηλώνει ότι είναι πιθανό να εμβολιάσει τα παιδιά του ή το έχει κάνει ήδη, συγκριτικά με πριν δύο εβδομάδες που την ίδια απάντηση έδινε μόνο το 56%. Σήμερα, μόνο το 31% δηλώνει ότι αντιτίθεται στον εμβολιασμό των παιδιών του.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, νοουμένου ότι περισσότερα από 45 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβολιασμό, η πιο πάνω αλλαγή υποδηλώνει ότι με το που θα εγκριθεί το εμβόλιο για μικρότερα παιδιά, θα υπάρξει σημαντική αύξηση στα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η αλλαγή στάσης σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες που η μετάλλαξη δέλτα αρχίζει να μολύνει περισσότερους ενήλικες και παιδιά. Επιπρόσθετα, με την πλήρη έγκριση του εμβολίου της Pfizer από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η εμπιστοσύνη του κοινού έχει αυξηθεί.

Μάλιστα, οι  ειδικοί είχαν προβλέψει από νωρίτερα ότι με την έγκριση του εμβολίου περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να εμβολιάζονται, αλλά και ότι περισσότεροι εργοδότες θα αρχίσουν να απαιτούν τον εμβολιασμό ως προϋπόθεση εργασίας. Στη δημοσκόπηση, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο εργοδότης τους απαιτεί να εμβολιαστούν και ότι αυτή η απαίτηση θα καθορίσει και την απόφαση τους, συγκριτικά με το 33% των ερωτηθέντων που έδωσαν την ίδια απάντηση πριν από ένα μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι η δημοσκόπηση διαπιστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συνεχίζει να υποστηρίζει τις πολιτικές και τα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης της νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα, το 70% εγκρίνει τη χρήση μάσκας στα σχολεία και το 57% υποστηρίζει την απαίτηση εμβολιασμού από τους εργοδότες. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, σήμερα, το 19% των εργοδοτών απαιτούν ως προϋπόθεση εργασίας τον εμβολιασμό και το 54% τη χρήση μάσκας στον εργασιακό χώρο.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Vaccine Hesitancy Drops Sharply, New Poll Shows https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210902/poll-says-vaccine-hesitancy-drops-sharply

Coronavirus in the U.S.: Latest Map and Case Count https://www.nytimes.com/interactive/2021/us/covid-cases.html

Three in five Americans support new Biden administration vaccine mandates https://www.ipsos.com/en-us/news-polls/axios-ipsos-coronavirus-index