Μολυσματικές ασθένειες

Μετάλλαξη Δέλτα και παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Η πανδημία του ιού SARS-CoV-2 φαίνεται να απέχει αρκετά από το τέλος της, καθώς οι εμφανίσεις νέων στελεχών του ιού και ο αργός ρυθμός εμβολιασμού παγκοσμίως δεν ευνοούν την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων. Η συνεχόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει εύλογα προκαλέσει την ανησυχία πολλών γονέων για τα ανεμβολίαστα παιδιά τους. Αν και πάνω από 4 εκατομμύρια παιδιά έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 παγκοσμίως, τα περισσότερα περιστατικά παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, ενώ πολύ λίγα χρειάστηκαν διακομιδή σε νοσοκομείο και ακόμα λιγότερα κατέληξαν. Συγκεκριμένα, τα παιδιά αποτελούν περίπου το 1,3-3,6% των παγκόσμιων κρουσμάτων, ενώ από όλα τα παιδιά που έχουν νοσήσει από COVID-19 μόνο το 0,1-1,9% έχει χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο. Τα τελευταία δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι τα ποσοστά σοβαρής νόσησης δεν έχουν αυξηθεί στα παιδιά εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, παρόλο που ο συνολικότερος αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να έχει αυξηθεί.

Επιδεινώνεται η κατάσταση εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊου;

Όπως είναι γνωστό, η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική και αναμένεται ότι θα πλήξει κυρίως περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, συνεπώς υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταδίδουν τον ιό αν μολυνθούν. Ωστόσο, οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία δεν φαίνονται να έχουν αυξηθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επομένως η ύπαρξή της δεν φαίνεται ανησυχητική για την υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά στα οποία ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρότερες επιπτώσεις οφείλεται στην ήδη επιδεινωμένη υγεία των συγκεκριμένων παιδιών, ακριβώς όπως ισχύει με τους ενήλικες που φέρουν υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, λόγω του χαμηλότερου ρίσκου να νοσήσουν βαριά από την COVID-19, πολλές δραστηριότητες για παιδιά είναι ξανά διαθέσιμες.

Αν έχετε παιδιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν η μετάλλαξη Δέλτα θα επηρεάσει την υγεία του περισσότερο από έναν κοινό ιό του αναπνευστικού συστήματος. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να προτρέψετε το παιδί σας να συνεχίσει να τηρεί τα προτεινόμενα μέτρα ασφαλείας για τον ιό. Από την άλλη, αν το παιδί σας έχει υποκείμενα νοσήματα, τότε είναι απαραίτητο να λάβετε τις συνιστώμενες προφυλάξεις κατά του κορωνοϊού. Γενικά, όσον αφορά τον κορωνοϊό, δεν υπάρχει μια γενική κατευθυντήρια γραμμή που να είναι το ίδιο αποτελεσματική για την προστασία όλων, αφού κάθε παιδί αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση με ξεχωριστές ανάγκες. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να αποφύγετε τη μόλυνση του παιδιού σας από τον κορωνοϊό, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ο εμβολιασμός των ενηλίκων εναντι του κορωνοϊού προστατεύει τα ανεμβολίαστα παιδιά;

Σύμφωνα με τα στατιστικά επιδημιολογικά στοιχεία, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά φαίνεται να μειώνεται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των ενηλίκων. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψετε το παιδί σας από την COVID-19 είναι να εμβολιαστείτε και οι ίδιοι, αφού ο μαζικός εμβολιασμός μειώνει τη διασπορά του ιού μέσα σε μια κοινωνία. Ο κορωνοϊός δεν νοιάζεται για το αν είστε ενήλικας ή παιδί, νοιάζεται μόνο για το αν έχετε εμβολιαστεί, επομένως αν δεν έχετε κάνει το εμβόλιο αλλά είστε αποφασισμένοι, τώρα είναι μια καλή στιγμή. Ήδη έχουν διατεθεί εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη χώρα μας, ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται ότι ο εμβολιασμός θα επεκταθεί και στις μικρότερες ηλικίες.