Παιδί

ΔΕΠΥ: 14 εργαλεία και στρατηγικές για να προετοιμάσετε το παιδί σας για το σχολείο

Για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, η σωστή προσέγγιση στο σχολείο μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ των καλών βαθμών και της αυτοπεποίθησης που τους συνοδεύει και ενός ακόμη γύρου “έχασα τις εργασίες μου… πάλι”. Ακολουθούν μερικά εργαλεία και στρατηγικές που θα βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ να προετοιμαστούν για την επιτυχία.

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ στο σχολείο;

  1. Ημερολόγιο

Είτε πρόκειται για την Πρωτοχρονιά, είτε για τη νέα σχολική χρονιά, είτε για κάθε φορά που παίρνεται η απόφαση για καλύτερη οργάνωση, τα ημερολόγια είναι το κλειδί για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Το παιδί σας θα πρέπει να έχει ένα σχολικό ημερολόγιο με αρκετό χώρο που να του επιτρέπει να σημειώνει και να οργανώνει (με χρωματική κωδικοποίηση!) τις εργασίες. Συνιστάται ένα ξεχωριστό ημερολόγιο για τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Επιπλέον, βοηθάει να προσθέσετε τα πάντα σε ένα ψηφιακό ημερολόγιο με λειτουργία υπενθύμισης που μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ηλεκτρονικών ημερολογίων είναι η λειτουργία κοινής χρήσης. Αυτό τους επιτρέπει να μοιράζονται το ημερολόγιό τους με τους γονείς και τους καθηγητές και βοηθά όλους να παραμένουν στην ίδια σελίδα.

  1. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στοιχείων

Αποφύγετε τον πρωινό (και απογευματινό και βραδινό) πανικό, έχοντας πολλαπλάσια αντικείμενα που χάνονται εύκολα. Σκεφτείτε τα πράγματα που τείνουν να χάνονται: Αν οι εξαφανιζόμενες κάλτσες σας καθυστερούν, προμηθευτείτε περισσότερες κάλτσες. Αν τα κρυμμένα παπούτσια (ή τα κλειδιά, ή τα γάντια ή τα καπέλα ή τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς) τους σας κάνουν να αργείτε, κρατώντας εφεδρικά σε ετοιμότητα θα τους βοηθήσετε να βγουν εγκαίρως από την πόρτα.

  1. Επικεφαλής της κατηγορίας

Κυριολεκτικά. Το να καθίσει το παιδί σας στα μπροστά θρανία στης αίθουσας όχι μόνο βοηθάει τα παιδιά να αποφύγουν τους περισπασμούς (και τους πειρασμούς!) της φλυαρίας και της παράδοσης σημειώσεων στις πίσω σειρές – προωθεί επίσης την υπευθυνότητα. Όσο πιο δύσκολο είναι για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να ξεφύγουν από τα όρια, τόσο το καλύτερο. Όταν τα παιδιά κάθονται μπροστά, είναι πιο εύκολο για τον δάσκαλο να παρατηρήσει αν δυσκολεύονται και να σας δώσει και στους δύο την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε το θέμα πριν αυτό γίνει πρόβλημα.

  1. Ορίστε μια ρουτίνα για την εργασία στο σπίτι

Η ύπαρξη μιας δομημένης, τακτικής ρουτίνας για τις εργασίες στο σπίτι θα βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς καβγάδες όταν έρθει η ώρα να διαβάσουν τα βιβλία. Ορίστε έναν ήσυχο, οργανωμένο χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να διαβάζουν με ελάχιστους περισπασμούς. Προγραμματίστε τακτικά διαλείμματα για να σηκώνονται και να κινούνται – όχι διαλείμματα για να καθίσουν μπροστά σε ένα τηλέφωνο ή tablet ! – και μην ξεχνάτε τα σνακ για να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα και την εστίαση.

  1. Δώστε προτεραιότητα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να γνωρίζουν με ποιες εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν. Εδώ είναι που η χρωματική κωδικοποίηση μπορεί πραγματικά να φανεί χρήσιμη. Οπλίστε τα με μαρκαδόρους – και εφεδρικούς μαρκαδόρους! Αναθέστε σε κάθε χρώμα ένα επίπεδο προτεραιότητας. Για παράδειγμα, το κόκκινο θα είναι “υψηλή”, το μπλε “μεσαία” και το πράσινο “χαμηλή”. Η ύπαρξη ενός προκαθορισμένου συστήματος θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν μια αίσθηση του τι πρέπει να κάνουν πότε.

  1. Διαχείριση χρόνου

Η αιώνια μάχη. Η εκμάθηση της αποτελεσματικής διαχείρισης του χρόνου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Εκτός από τα ημερολόγια, χρονοδιακόπτες εργασιών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν καλύτερα στο να κρίνουν πόσο χρόνο θα πάρει κάθε εργασία και να τα ενημερώσουν πότε είναι ώρα να προχωρήσουν σε κάτι νέο. Οι χρονοδιακόπτες δεν είναι χρήσιμοι μόνο για την εργασία και τις δουλειές στο σπίτι – μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν  κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων εξετάσεων για να τους υπενθυμίσουν ότι πρέπει να αλλάζουν τμήματα και να χρησιμοποιούν το χρόνο τους αποτελεσματικά.

  1. Δομημένα ραντεβού παιχνιδιού

Εάν ο γιος ή η κόρη σας με ΔΕΠΥ δυσκολεύεται να κάνει και να κρατήσει φίλους, τα ραντεβού παιχνιδιού με δομημένη δραστηριότητα, όπου μπορείτε να τους πείτε τι αναμένεται από αυτούς, μπορούν να μειώσουν το άγχος τους για την κοινωνική τους ένταξη.

  1. Έλεγχος φαρμάκων

Τα παιδιά που σταμάτησαν να παίρνουν φάρμακα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να αρχίσουν να τα παίρνουν ξανά πριν από την έναρξη του σχολείου, ώστε να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν. Και όταν ξεκινήσει το σχολείο, είναι σημαντικό να δώσετε μεγάλη προσοχή στο πώς δουλεύουν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας (συμπεριλαμβανομένων των πρωινών ωρών!) και να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ώστε τα παιδιά να μην καταρρέουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων περιόδων ή να μην καταρρέουν μετά το σχολείο στα μέσα των μαθηματικών εργασιών.

  1. Βοηθήματα συγκέντρωσης

Οι συσκευές παρασκευής λευκού θορύβου βοηθούν στον αποκλεισμό των περισπασμών και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Δοκιμάστε να βάλετε στο youtube μερικούς “τύπους” θορύβου (ροζ ή καφέ θόρυβος, βροχές, ηρεμιστική μουσική κ.λπ.), ώστε τα παιδιά να μπορούν να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα λευκού θορύβου ή να βάλετε σε λειτουργία έναν δυνατό ανεμιστήρα στο σπίτι για να βοηθήσετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εργασίας στο σπίτι.

  1. Εφαρμογές εγγραφής

Ανεξάρτητα από τις διευκολύνσεις που έχουν τα παιδιά, η προσοχή στο μάθημα και τις προφορικές οδηγίες είναι ένα μεγάλο μέρος της καλής σχολικής επίδοσης. Βοηθήστε τα παιδιά να παραμείνουν στο σωστό δρόμο χρησιμοποιώντας εφαρμογές εγγραφής με λειτουργίες υπαγόρευσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επανεξετάσουν αργότερα τυχόν πληροφορίες που έχασαν.

  1. Αποθηκεύστε και μοιραστείτε

Μερικές φορές φαίνεται ότι η ΔΕΠΥ και ο νόμος του Μέρφι είναι ένα και το αυτό. Αν η εργασία στο σπίτι μπορεί να χαθεί, να μείνει πίσω ή να εξαφανιστεί, θα συμβεί. Αν το παιδί σας εργάζεται σε μια σημαντική εργασία ή έργο, ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί προγράμματα όπως το Google Docs που είναι ρυθμισμένο να αποθηκεύει συχνά και να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας σε διαδικτυακούς διακομιστές. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχει πρόσβαση στα έγγραφα όπου κι αν πηγαίνει και δεν θα κινδυνεύει να χάσει την εργασία του αν ο υπολογιστής αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

  1. Ξεκινήστε να αθλείστε

Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση έχει θετικό αντίκτυπο στη συγκέντρωση και την προσοχή των παιδιών με ΔΕΠΥ. Όταν σκέφτεστε το σχολικό πρόγραμμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, συμπεριλάβετε πράγματα που κάνουν τα παιδιά να κινούνται. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει στο πρόγραμμα των παιδιών σας ένα άθλημα που θα τους αρέσει πραγματικά, είτε πρόκειται για μπάσκετ, γυμναστική ή κολύμβηση. Το τι κάνουν δεν έχει σημασία, αρκεί να γυμνάζονται και να σχηματίζουν θετικούς συνειρμούς με τη σωματική δραστηριότητα.

  1. Μάθετε στο παιδί σας να μιλάει για την ΔΕΠΥ

Οι γονείς δεν πρέπει να είναι οι μόνοι που μιλούν με τους εκπαιδευτικούς. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει το παιδί σας για να εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον είναι να μάθει να γίνεται ο ίδιος υπέρμαχός του. Όποτε είναι δυνατόν, αναθέστε του να μιλήσει στους καθηγητές ή στους συμμαθητές του για τη ΔΕΠΥ του. Η εξάσκηση των δεξιοτήτων υπεράσπισης τώρα θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να πετύχουν αργότερα στη ζωή τους.

  1. Μια νέα αρχή

Για πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ, οι δυσκολίες του παρελθόντος μπορεί να δυσχεραίνουν τη θετική τους στάση απέναντι στο σχολείο. Οι φόβοι ότι θα κάνουν κοινωνικά λάθη, ότι θα αποτύχουν στο σχολείο και ότι θα απογοητεύσουν τους γονείς και τους δασκάλους είναι αρκετά συχνοί για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Ενημερώστε το παιδί σας ότι το παρελθόν είναι κάτι από το οποίο μπορείτε και οι δύο να μάθετε, αλλά κατά τα άλλα συμφωνήστε να δουλέψετε από μια νέα αρχή. Μιλήστε για τυχόν άγχη που μπορεί να έχει γύρω από το σχολείο και συνεργαστείτε για να φτιάξετε μαζί ένα σχέδιο για τη συναισθηματική υποστήριξή του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved