Εγκυμοσύνη

Διαχείριση πένθους μετά από θνησιγένεια ή νεογνικό θάνατο

Πώς μπορεί να αισθάνεστε μετά από θνησιγένεια ή νεογνικό θάνατο;

Ο θάνατος ενός μωρού είναι πολύ επώδυνος και θλιβερός. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να νιώσετε ή να θρηνήσετε μετά το θάνατο ενός μωρού. Αυτή η εμπειρία είναι διαφορετική για τον καθένα και ο καθένας πενθεί διαφορετικά και στο δικό του χρόνο. Δεν μπορείτε να επισπεύσετε τη θλίψη και την επούλωσή της. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θλίψη για κάποιο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το πένθος και η θλίψη εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους – για παράδειγμα, στην επέτειο του θανάτου του μωρού σας ή στην ημερομηνία γέννησης. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν αν μείνετε ξανά έγκυος. Μερικές φορές η θλίψη μπορεί να σας πιάσει ξαφνικά, όταν δεν την περιμένετε.

Πώς οι σύντροφοι βιώνουν διαφορετικά το θάνατο ενός μωρού;

Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να βιώνετε ή να εκφράζετε τη θλίψη διαφορετικά. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να πουν πώς αισθάνονται, αλλά μπορεί να ασκούνται ή να εργάζονται περισσότερο ως ένας τρόπο να εκτονώσουν τη θλίψη τους. Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει καθόλου να μιλούν γι’ αυτό.

Επίσης, οι σύντροφοι των γυναικών που έχουν βιώσει θνησιγένεια ή νεογνικό θάνατο μπορεί να πιστεύουν ότι οι άλλοι άνθρωποι θεωρούν την εμπειρία τους λιγότερο σημαντική. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες υγείας και άλλοι άνθρωποι μπορεί να εστιάζουν μόνο στις ανάγκες της μητέρας. Είναι σύνηθες για τους συντρόφους να αισθάνονται ότι τα συναισθήματά τους δεν έχουν σημασία σε αυτή την κατάσταση. Αλλά τα συναισθήματά τους έχουν σημασία.

Αυτές οι διαφορές είναι φυσιολογικές, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να πενθήσετε αν νομίζετε ότι ο σύντροφός σας δεν αισθάνεται το ίδιο με εσάς.

Αν εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και να μιλήσετε ανοιχτά μετά το θάνατο του μωρού σας, μπορεί να σας βοηθήσει και τους δύο να περάσετε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Είναι καλό να μοιραστείτε τη θλίψη σας για θνησιγένεια ή νεογνικό θάνατο με άλλους;

Μπορεί να είναι πολύ λυπηρό να πείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας για το θάνατο του μωρού σας.

Παρόλο που οι άνθρωποι θα θέλουν να σας παρηγορήσουν και να σας στηρίξουν, μπορεί να μην καταλάβουν την εμπειρία σας. Και μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να σας παρηγορήσουν λέγοντας πράγματα που υποβαθμίζουν την απώλειά σας. Για παράδειγμα, “Μπορείτε να προσπαθήσετε για ένα άλλο μωρό” ή “Τουλάχιστον έχετε τα άλλα σας παιδιά”. Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται σαν κενά λόγια.

Αλλά πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι βοηθάει να μιλάνε σε άλλους. Θα μπορούσατε να ενημερώσετε τους στενούς φίλους και την οικογένειά σας για το τι σήμαινε το μωρό σας για εσάς, ποια υποστήριξη χρειάζεστε και πόσο πολύ θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας. Αν δεν έχετε όρεξη να μιλήσετε για το θάνατο του μωρού σας, μπορείτε να σκεφτείτε να το μοιραστείτε γραπτώς.

Πώς να διαχειριστείτε το θάνατο του μωρού σας;

Πολλοί γονείς βρίσκουν ότι το να κάνουν κάτι πιο επίσημο για να αναγνωρίσουν την απώλεια ενός μωρού βοηθάει στην επούλωσή τους. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να αναγνωρίσετε το θάνατο του μωρού σας:

  1. Κάνοντας μια επιμνημόσυνη δέηση: πολλά νοσοκομεία προσφέρουν κοινές ετήσιες υπηρεσίες μνήμης ή μπορείτε να κάνετε μια ιδιωτική επιμνημόσυνη δέηση στο σπίτι με την οικογένεια και τους φίλους σας
  2. Δωρεά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα: θα μπορούσατε να αγοράσετε ή να φτιάξετε κάτι για να το προσφέρετε σε έναν αξιόλογο οργανισμό εκ μέρους του μωρού σας
  3. Ονομάζοντας το μωρό σας: το να ονομάσετε το μωρό σας αναγνωρίζει ότι το μωρό σας ήταν ένα πρόσωπο για εσάς
  4. Συλλέγοντας αναμνηστικά: θα μπορούσατε να έχετε ένα ειδικό κουτί για πράγματα όπως φωτογραφίες από τον υπέρηχο, φωτογραφίες του μωρού σας, καρτελάκια νοσοκομείου, κάρτες συμπαράστασης, λουλούδια και ίσως παιχνίδια ή ρούχα που ήταν έτοιμα για το μωρό σας
  5. Επιλέγοντας ένα αναμνηστικό: αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι όπως ένα στολίδι ή ένα κόσμημα.
  6. Δημιουργώντας κάτι: αυτό θα μπορούσε να είναι μια ζωγραφιά, ένα πάπλωμα, ένα λεύκωμα ή ένα μουσικό κομμάτι
  7. Φτιάχνοντας έναν τόπο μνήμης: για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φυτέψετε ένα δέντρο ή να πάτε σε ένα μέρος που αγαπάτε όταν θέλετε να περάσετε χρόνο σκεπτόμενοι το μωρό σας
  8. Αποχαιρετισμός: θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό γράφοντας ένα ποίημα ή ένα γράμμα στο μωρό σας

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά το θάνατο του μωρού σας;

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας:

  1. Μιλήστε για την εμπειρία σας με έναν φίλο ή συγγενή που έχει επίσης χάσει ένα μωρό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι σας καταλαβαίνουν και να επικυρώσετε τα συναισθήματά σας.
  2. Εγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης πένθους πρόσωπο με πρόσωπο ή στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε εθελοντής για να υποστηρίξετε άλλους γονείς που έχουν βιώσει την απώλεια ενός μωρού.
  3. Μιλήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που έχει εμπειρία στη συμβουλευτική ατόμων που είχαν θνησιγένεια ή νεογνικό θάνατο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συμβιβαστείτε με την εμπειρία σας.
  4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε γύρω σας ανθρώπους με ευαισθησία και κατανόηση, ειδικά κατά τη διάρκεια επετείων που σηματοδοτούν την ημερομηνία γέννησης, την ημερομηνία θανάτου του μωρού σας ή άλλες σημαντικές ημερομηνίες. Αυτές οι ημέρες μπορεί να πυροδοτήσουν θλίψη αλλά και φόβο για μελλοντικές εγκυμοσύνες.
  5. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις σας. Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να εκφράσετε και να εξερευνήσετε όλα τα διαφορετικά συναισθήματά σας σχετικά με τη θνησιγένεια ή τον νεογνικό θάνατο.
  6. Αποφύγετε το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά και κάθε συμπεριφορά που σας κάνει να αισθάνεστε μουδιασμένοι. Αν απωθήσετε τα συναισθήματα της θλίψης σας, πιθανόν να σας πάρει περισσότερο χρόνο να θρηνήσετε και να επουλωθείτε.
  7. Γίνετε μέλος ενός γυμναστηρίου, επισκεφθείτε την τοπική σας πισίνα, περπατήστε για έναν φιλανθρωπικό σκοπό ή δοκιμάστε τακτικό μασάζ. Η αυτοφροντίδα και η σωματική δραστηριότητα με σαφείς στόχους μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να δυναμώσετε το σώμα σας.
  8. Καλλιεργήστε και διατηρήστε ένα χωράφι με λαχανικά ή έναν κήπο. Αυτό το είδος δραστηριότητας μπορεί να σας ηρεμήσει.

Να προσπαθήσετε για άλλη μια εγκυμοσύνη μετά από μια θνησιγένεια ή ένα νεογνικό θάνατο;

Ορισμένα ζευγάρια επιθυμούν να προσπαθήσουν ξανά για απόκτηση παιδιού μετά από μια θνησιγένεια ή ένα νεογνικό θάνατο. Κάποιοι μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι πιέζονται από την οικογένεια ή τους φίλους τους να προσπαθήσουν για ένα άλλο μωρό ως έναν τρόπο “να προχωρήσουν”.

Αλλά αν μείνετε ξανά έγκυος πριν να είστε σωματικά ή συναισθηματικά έτοιμη, μπορεί να μην βοηθήσει καθόλου το πένθος σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίοδος του πένθους μπορεί να πάρει χρόνο και πολλή συναισθηματική ενέργεια.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ένα μείγμα διαφορετικών συναισθημάτων, όπως ενθουσιασμό για άλλη μια εγκυμοσύνη ή φόβο για άλλη μια θνησιγένεια ή νεογνικό θάνατο. Έχετε κατά νου ότι όπως το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει σωματικά, έτσι χρειάζονται και τα συναισθηματικά σας αποθέματα.

Βοηθάει να περιμένετε μέχρι να νιώσετε σωματικά και συναισθηματικά έτοιμη πριν προσπαθήσετε για άλλη μια εγκυμοσύνη. Μπορείτε να συζητήσετε με τον σύντροφό σας, τον γιατρό, τη μαία, τους φίλους σας ή έναν υποστηρικτή σας πότε μπορεί να γίνει αυτό.

Είναι επίσης καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας για το πότε είναι εντάξει να προσπαθήσετε ξανά.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Women and Babies: Stillbirth, Neonatal Death and Termination of Pregnancy ≥20 Weeks Gestation https://www.slhd.nsw.gov.au/rpa/neonatal/content/pdf/guidelines/RPAH_Death_GL2015_033.pdf

Parents' concerns about future pregnancy after stillbirth: a qualitative study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27479444/

Pregnancy losses in young Australian women: findings from the Australian Longitudinal Study on Women's Health https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19111784/

Meeting the needs of parents after a stillbirth or neonatal death https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25236648/

Systematic review to understand and improve care after stillbirth: a review of parents’ and healthcare professionals’ experiences https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-016-0806-2