Πρόληψη και θεραπεία

Διαβήτης: Πώς θα οδηγείτε με ασφάλεια;

Η οδήγηση αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητας όλων μας, ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη πρεπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικά όταν οδηγούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Με ποιους τρόπους μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει την οδήγηση;

Τα άτομα που παίρνουν ινσουλίνη και άλλα φάρμακα για να διαχειριστούν τον διαβήτη τους, όπως οι σουλφονυλουρίες και τα μεγλιτινίδια, διατρέχουν κίνδυνο υπογλυκαιμίας (σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα). Η υπογλυκαιμία δυσκολεύει την συγκέντρωση και την προσοχή, πράγμα που επηρεάζει την οδήγηση. Μάλιστα, τα άτομα με πολύ χαμηλό σάκχαρο στο αίμα τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λιποθυμίας κατά την οδήγηση. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Επιπρόσθετα, ο διαβήτης μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία επίσης μπορούν να επηρεάσουν την οδήγηση. Για παράδειγμα:

  • Η νευρική βλάβη στα πόδια που έρχεται ως αποτέλεσμα του διαβήτη μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση των ποδιών, γεγονός που δυσκολεύει τον ασθενή να αντιληφθεί το πόσο πατάει το πετάλι.
  • Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την όραση βλάπτοντας τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, πράγμα πολύ επικίνδυνο κατά την οδήγηση.

Τι πρέπει να κάνετε πριν μπείτε στο αμάξι, αν είστε διαβητικός, για να είστε ασφαλείς;

  • Ελέγξτε το σάκχαρο σας: Πριν μπείτε στο αμάξι, ελέγξτε το σάκχαρο του αίματος σας και βεβαιωθείτε ότι το επίπεδό του δεν είναι χαμηλότερο από 80 mg/dL. Αν είναι χαμηλότερο, τότε φάτε ένα σνακ με 15 γραμμάρια υδατάνθρακες. Περιμένετε για 15 λεπτά και μετρήστε το ξανά.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα ένα μικρό σνακ: Τα άτομα με διαβήτη είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους πάντα ένα μικρό σνακ με υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα την συσκευή μέτρησης του σακχάρου σας: Πριν μπείτε στο αμάξι ελέγξτε αν έχετε βάλει στην τσάντα σας την συσκευή μέτρησης του σακχάρου. Φροντίστε ωστόσο να μην την αφήνετε στο αμάξι, διότι μπορεί να επηρεαστεί είτε από το πολύ κρύο, είτε από την πολλή ζέστη.
  • Φορέστε την ιατρική σας ταυτότητα: Η ιατρική ταυτότητα είναι απαραίτητη για άτομα με διαβήτη, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος οι γύρω τους να γνωρίζουν την κατάσταση τους εάν δεν είναι σε θέση να την περιγράψουν. (Βέβαια στην Ελλάδα δεν έχουν συνήθως ιατρική ταυτότητα οι ασθενείς)
  • Προσέξτε την όραση σας: Πριν μπείτε στο αμάξι φροντίστε να φορέσετε τα γυαλιά σας. Επίσης, φροντίστε να ελέγχετε τακτικά την όραση σας για να ξέρετε αν και πώς αλλάζει. Οι διαβητικοί πρέπει μια φορά τον χρόνο, ή πιο συχνά αν έχουν εντολή από τον θεράποντα ιατρό τους, να ελέγχουν την όραση και τα μάτια τους για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που είστε διαβητικός και καθώς οδηγείτε δεν αισθάνεστε καλά;

Σε περίπτωση που οδηγείτε και δεν αισθάνεστε καλά, τότε είναι απαραίτητο να κάνετε στην άκρη και να μετρήσετε το σάκχαρο του αίματός σας. Μάλιστα, η μέτρηση είναι ακόμη πιο απαραίτητη αν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αν το σάκχαρο του αίματος σας είναι χαμηλό, καταναλώστε ένα σνακ, περιμένετε 15 λεπτά και ξαναμετρήστε το. Μην οδηγήσετε μέχρι το σάκχαρο σας να φτάσει σε κανονικά επίπεδα (80 mg/dL).