Πρόληψη και θεραπεία

Εμβολιασμός COVID-19: Το χρονοδιάγραμμα των παρενεργειών

Εάν ετοιμάζεστε να κάνετε την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19, σίγουρα θα αναρωτιέστε για τις παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν και για το πώς θα τις διαχειριστείτε.

Μερικές ήπιες παρενέργειες εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη του εμβολίου, όπως η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, ενώ άλλες χρειάζονται ώρες για να κάνουν την εμφάνιση τους, όπως το ρίγος και ο πυρετός. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι παρενέργειες εμβολίων δύο δόσεων, όπως της Pfizer-BioNTech και της Moderna, τείνουν να είναι πιο σοβαρές μετά τη δεύτερη δόση.

Ποιες παρενέργειες προκαλεί ο εμβολισμός COVID-19;

Α. Αμέσως μετά τον εμβολιασμό

Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται, όπως σε όλα τα εμβόλια, είναι ο πόνος στο χέρι που χορηγήθηκε το εμβόλιο. Όταν το υγρό εισέλθει στο μυικό σας ιστό, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα το αναγνωρίσει ως απειλή και θα προκαλέσει στο σώμα σας μια φλεγμονώδη αντίδραση, προκαλώντας πιθανόν κοκκίνισμα και λίγο πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Σημειώνεται ότι μερικοί άνθρωποι που λαμβάνουν το εμβόλιο της Moderna, εμφανίζουν και δερματικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Για να μειωθεί ο πόνος στο σημείο της ένεσης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), προτείνουν την τοποθέτηση πάγου και την κίνηση (άσκηση) του βραχίονα.

Β. 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό

Ο κίνδυνος αναφυλαξίας – μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο – μειώνεται σημαντικά 15 έως 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. Αυτή η αντίδραση είναι πολύ σπάνια, αλλά το CDC απαιτεί από όλους όσους λαμβάνουν το εμβόλιο να περιμένουν στο κέντρο εμβολιασμού για 15 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου, ώστε σε περίπτωση ανεπιθύμητης αντίδρασης να τύχουν κατάλληλης φροντίδας.

Γ. 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό

Μέσα σε λίγες ώρες από την ώρα του εμβολιασμού, ενδέχεται να εμφανιστούν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

Σημειώνεται ότι στις δοκιμές του εμβολίου Pfizer-BioNTech, περισσότερο από το 77% των συμμετεχόντων ανέφεραν τουλάχιστον μία από τις πιο πάνω παρενέργειες, αλλά οι πιο συχνές ήταν η κόπωση, ο μυϊκός πόνος και ο πονοκέφαλος.

Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:

Για τις πιο πάνω παρενέργειες δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί η ύπαρξη τους υποδηλώνει ότι το σώμα σας εργάζεται για να δημιουργήσει αντισώματα και κύτταρα που θα μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό εάν εκτεθείτε σε αυτόν.

Δ. 12 έως 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρενέργειες του εμβολίου μπορούν να διαρκέσουν έως και 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό, αλλά τονίζουν ότι ΟΛΕΣ πρέπει να επιλυθούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η κόπωση και ο πόνος στο χέρι μπορεί να συνεχιστούν και μετά τις 48 ώρες, αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό.

Ε. Μετά τις 48 ώρες

Μερικές ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο πόνος στο χέρι και η κόπωση, μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται για μερικές ημέρες. Στην περίπτωση όμως, που συνεχίσετε να εμφανίζετε σοβαρά συμπτώματα μετά από δύο 24ωρα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μετά τον εμβολιασμό και με την δεύτερη δόση, χρειάζονται δύο περίπου εβδομάδες για να είστε πλήρως προστατευμένοι από τον ιό, ενώ στο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις, ο οργανισμός σας είναι ευάλωτος στις λοιμώξεις, οπότε αν αρρωστήσετε από κάποια λοίμωξη, τα συμπτώματα σας δεν σημαίνει ότι οφείλονται σε παρενέργειες του εμβολίου.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved