Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλιο Pfizer για παιδιά: 90% αποτελεσματικό! Ποιες οι πιθανές παρενέργειες;

Το εμβόλιο της Pfizer για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί σε παιδιά 5-11 ετών, είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών που πραγματοποίησε η εταιρεία. Το εν λόγω εμβόλιο αποτελείται από 10 μικρογραμμάρια, μια αναλογία που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της χορηγούμενης δόσης σε εφήβους και ενήλικες.

Τα δεδομένα που παρουσίασε η Pfizer στην FDA, για να μπορέσει η Υπηρεσία να αξιολογήσει και να εγκρίνει το εμβόλιο για την πιο πάνω ηλικιακή ομάδα, προέρχονταν από δύο συνεχιζόμενες μελέτες , οι οποίες εξέτασαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης των 10 μικρογραμμαρίων σε παιδιά 5-11 ετών.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών, αξιολογήθηκε με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από μελέτη της Pfizer, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 παιδιά. Τα δύο τρίτα των παιδιών αυτών έλαβαν τυχαία το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech (εμβολιασμένη ομάδα), ενώ το άλλο ένα τρίτο έλαβε κάποιο εικονικό φάρμακο (ομάδα εικονικού φαρμάκου).

Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε όταν η μετάλλαξη δέλτα άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία σε ολοκληρο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, 16 παιδιά από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου νόσησαν με συμπτωματική COVID-19. Την ίδια χρονική περίοδο, στην εμβολιασμένη ομάδα, νόσησαν τρία παιδιά.

Στην βάση των πιο πάνω δεδομένων που αφορούν τον αριθμό των λοιμώξεων που προέκυψαν στις δύο ομάδες, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών ανέρχεται στο 90%.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών;

Σύμφωνα με την ανάλυση της Pfizer, οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν από την χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών ήταν σχεδόν όλες ήπιες.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρθηκε ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης. Τα παιδιά στην εμβολιασμένη ομάδα ανέφεραν επίσης πονοκέφαλο, κόπωση, πυρετό και ρίγος, συμπτώματα τα οποία ήταν πιο κοινά μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Σημειώνεται ότι η ομάδα του εικονικού φαρμάκου εμφάνισε πολύ λιγότερα συμπτώματα.

Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκαν και ορισμένες δερματικές αντιδράσεις, όπως κνησμός και εξανθήματα, οι οποίες ωστόσο ήταν ήπιες και εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Επίσης, μερικά παιδιά ανέφεραν πρησμένους λεμφαδένες, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες, αλλά και αυτές οι παρενέργειες ήταν ήπιες και προσωρινές.

Τέλος, ένα παιδί ανέπτυξε τικ (επαναλαμβανόμενος ακούσιος μυϊκός σπασμός ή φωνητικός ήχος), το οποίο εμφανίστηκε μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Οι ερευνητές της μελέτης έκριναν ότι σχετίζεται με το εμβόλιο, ωστόσο η εταιρεία υπογράμμισε ότι μέχρι τη δημοσίευση της μελέτης είχε εξαφανιστεί.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία περίπτωση φλεγμονής της καρδιάς, δηλαδή μυοκαρδίτιδα, και αυτό ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Να υπενθυμίσουμε ότι η μυοκαρδίτιδα είναι σπάνια και προσωρινή, αλλά απαιτεί ιατρική περίθαλψη. Τα υψηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες κάτω των 30 ετών και συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, προκύπτουν περίπου 11 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά 100.000 εμβολιασμούς, ένα ποσοστό που καταδεικνύει την σπανιότητα της εν λόγω παρενέργειας.

Η επιστημονική κοινότητα επαναλαμβάνει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πολύ περισσότερα από τις προσωρινές παρενέργειες που προκαλούνται, την ίδια ώρα που οι γονείς προτρέπονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους χωρίς να ανησυχούν.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pfizer Vaccine for Kids 90% effective in Preventing COVID-19 https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20211022/pfizer-vaccine-for-kids-effective

FDA Briefing Document EUA amendment request for Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine for use in children 5 through 11 years of age https://www.fda.gov/media/153447/download