Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν αλλάζουμε γνώμη;

Οι άνθρωποι με πιο χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι πιο πιθανόν να επηρεαστούν από τους άλλους και να αλλάξουν γνώμη για ορισμένα θέματα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology, η οποία εξέτασε τους τύπους δραστηριότητας που εμφανίζονται στον εγκέφαλο όταν ένα άτομο επηρεάζεται κοινωνικά για να αλλάξει γνώμη. (Γονική ενσυνειδητότητα: Θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά ευτυχισμένα με αυτοπεποίθηση;)

Τι είναι η κοινωνική επιρροή;

Η κοινωνική επιρροή κατηγοριοποιείται συνήθως σε δύο μορφές. Την πληροφοριακή και την κανονιστική.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, πληροφοριακή επιρροή είναι όταν αλλάζουμε τις πεποιθήσεις μας προς εκείνες των άλλων, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την ακρίβεια. Αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να διέπεται από την αίσθηση της εμπιστοσύνης μας στις αρχικές μας πεποιθήσεις. (5 σημάδια για να καταλάβετε εάν κάποιος προσπαθεί να σας ξεγελάσει)

Αντίθετα, κανονιστική επιρροή είναι όταν αλλάζουμε τις πεποιθήσεις μας προς εκείνες των άλλων για λόγους που δεν σχετίζονται με την ακρίβεια. Για παράδειγμα, μπορεί να επιδιώξουμε να μεγιστοποιήσουμε τη συνοχή της ομάδας ή την κοινωνική αποδοχή.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν αλλάζουμε γνώμη;

Η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που καταδεικνύει ότι ο εγκέφαλος συμπεριφέρεται διαφορετικά όταν υφίσταται πληροφοριακή επιρροή ή κανονιστική επιρροή.

Για τους σκοπούς της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τους ζητήθηκε να προσπαθήσουν να θυμηθούν πού βρισκόταν μια κουκκίδα που εμφανιζόταν στην οθόνη. Τους ζητήθηκε επίσης να αξιολογήσουν πόσο σίγουροι ήταν για την απάντησή τους. Ακολούθως, τους επιτράπηκε να αναθεωρήσουν την προηγούμενη τους απάντηση, αφού τους εμφανίστηκε μια διαφορετική απάντηση στον υπολογιστή.

Στη μαγνητική τομογραφία που πραγματοποιήθηκε στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων καθώς έπαιζαν το παιχνίδι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα διέφερε μεταξύ κανονιστικής και πληροφορικής επιρροής. Οι συμμετέχοντες που βίωσαν κανονιστική επιρροή είχαν ισχυρότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου τους, που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων και την ενσυναίσθηση, μια περιοχή γνωστή ως dACC. (Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει την ενσυναίσθηση;)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι εάν ένας συμμετέχοντας είχε χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην απάντησή του, ήταν πιο πιθανό να συμμορφωθεί με την απάντηση που του παρουσιάστηκε μετέπειτα στην οθόνη του υπολογιστή του. (Συγκοίμηση: Τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση)

Ο Shane Owens , PhD, συμπεριφορικός και γνωστικός ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη, εξήγησε ότι δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι όσοι συμμετέχοντες δεν είχαν αυτοπεποίθηση επηρεάστηκαν πιο εύκολα. «Όταν έχουμε αμφιβολίες, κοιτάμε τους άλλους για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές μας. Η ποιότητα των επιλογών μας έχει να κάνει πολύ με το πόσο προσεκτικοί είμαστε στην αξιολόγηση των πληροφοριών που δεχόμαστε, είτε αυτές προέρχονται από ενημερωτική, είτε κανονιστική επιρροή», σημείωσε, εξηγώντας ότι τις περισσότερες φορές, οι πληροφορίες που ακούμε από ειδικούς, μας δίνουν την δυνατότητα να αξιολογήσουμε πιο σωστά τις αποφάσεις μας. «Προβλήματα προκύπτουν όταν δεν αξιολογούμε την πηγή και την εγκυρότητα των πληροφοριών που δεχόμαστε», υπογράμμισε.

Είναι καλό να αλλάζουμε γνώμη;

Ο Steven Siegel , PhD, πρόεδρος του τμήματος ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ανοιχτοί στην αλλαγή γνώμης. (5 Συμβουλές για ισχυρή αυτοπειθαρχία)

Όπως εξήγησε, ο άνθρωπος που δεν αλλάζει γνώμη, είναι άκαμπτος και αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, οπότε εγκαταλείπει τη δυνατότητα που του δίνεται να κάνει έξυπνες επιλογές. «Οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες και επαναξιολογούν τις αποφάσεις που παίρνουν σε συνεχή βάση». Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να είναι ανοιχτοί στην ιδέα ότι μπορεί να αλλάξουν γνώμη, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να μάθουν πάντα κάτι περισσότερο».


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Research Shows What Happens in Our Brains When We Change Our Minds https://www.healthline.com/health-news/research-shows-what-happens-in-our-brains-when-we-change-our-minds

Distinct neurocomputational mechanisms support informational and socially normative conformity https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3001565