Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει;

Περισσότερα από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι ζουν με φλεγμονώδη νόσου του εντέρου (IBD).

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα ενός δυσλειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο οδηγεί σε μια ακατάλληλη ανοσοαπόκριση που προσβάλλει την επένδυση των εντέρων.

Για την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου δεν υπάρχει καμία θεραπεία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σαφής αιτία που την προκαλεί, αν και οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν τον ρόλο που παίζουν τα γονίδια, το μικροβίωμα του εντέρου και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην εμφάνισή της.

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου;

Η Δρ. Amanda Johnson, γαστρεντερολόγος της Mayo Clinic, θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει στην διαχείριση αυτής της χρόνιας πάθησης.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει την χρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Δυο τύποι της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Σύμφωνα με την Δρ. Johnson, «η ελκώδης κολίτιδα τείνει να εμπλέκει κυρίως το παχύ έντερο και είναι περισσότερο επιφανειακή φλεγμονή, ενώ η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού συστήματος, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό.

Όπως εξηγεί η ίδια, η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να επηρεάσει την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και παρόλο που ορισμένα τρόφιμα μειώνουν τα συμπτώματα της πάθησης, δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη δίαιτα για τον έλεγχο της φλεγμονής. Ως εκ τούτου, το ποια θεωρείται «σωστή» διατροφή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και αντιστοιχεί στον τύπο της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που έχει, τη θέση της και από το αν έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις ή αντιμετώπισε άλλες επιπλοκές.

Γενικότερα ωστόσο, για καλύτερη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η Δρ. Johnson συνιστά:

  • Κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών
  • Κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεων
  • Αποφυγή μεταποιημένων τροφίμων
  • Αποφυγή πρόσθετων σακχάρων
  • Αποφυγή ζωικών λιπαρών
  • Κατανάλωση άφθονου νερού

Τονίζεται ότι η διατροφή δεν αντικαθιστά την ιατρική περίθαλψη και υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να διαχειριστείτε όσο γίνεται καλύτερα τα συμπτώματα σας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can diet help with inflammatory bowel disease? https://medicalxpress.com/news/2021-04-diet-inflammatory-bowel-disease.html

Special diet may be boon for kids with Crohn's, colitis https://medicalxpress.com/news/2017-01-special-diet-boon-kids-crohn.html