Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης αιμορροΐδων

Δεν συζητάμε όλα τα θέματα υγείας με την ίδια άνεση, ιδιαίτερα αν αφορούν λειτουργίες που θεωρούνται ιδιωτικές, λόγου χάρη η κινητικότητα του εντέρου μας. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και οι  αιμορροΐδες, οι οποίες είναι πολύ κοινές, ειδικότερα σε άτομα άνω των 50 ετών.

Έχουν όλοι οι άνθρωποι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες αποτελούνται ουσιαστικά από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, πολλαπλές αρτηρίδιο-φλεβικές αναστομώσεις, οι οποίες δημιουργούν αγγειακές μάζες. Αυτές οι μάζες είναι τοποθετημένες στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό, δημιουργώντας δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι φυσιολογικές αιμορροΐδες υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους, και συμβάλλουν στην στεγανοποίηση του πρωκτού και στον έλεγχο των εκκενώσεων. Όταν οι αιμορροΐδες ερεθίζονται, διογκώνονται και προσπίπτουν, προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως οίδημα, πόνο και κνησμό και τότε αναφερόμαστε στην αιμορροϊδοπάθεια.

Γιατί εμφανίζουμε αιμορροϊδοπάθεια;

Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να εμφανίσει αιμορροϊδοπάθεια, είναι είτε κληρονομικοί, είτε περιβαλλοντικοί είτε συνδυασμός αυτών των δύο. Η καθιστική ζωή, το στρες και η δίαιτα πλούσια σε κρέας, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων. Επίσης, οτιδήποτε αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η άρση βαρέων αντικειμένων και ο έντονος βήχας συμβάλλει στον ερεθισμό των αιμορροϊδων.

Πώς να προλάβουμε την εμφάνιση αιμορροΐδων;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προληφθούν οι αιμορροΐδες, οι οποίοι σχετίζονται αρκετά με τον τρόπο ζωής και την διατροφή μας. Η άσκηση, ακόμα και το περπάτημα, συμβάλλουν στην πρόληψη της αιμορροϊδοπάθειας. Πίνοντας νερό ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας και τα κόπρανα γίνονται πιο μαλακά, μειώνοντας τον ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσουν στον πρωκτό κατά την αφόδευση. Η παραμονή στην τουαλέτα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5-10 λεπτά, και πρέπει να διατηρούμε την περιοχή του πρωκτού καθαρή, πλένοντας την περιοχή με άφθονο χλιαρό ή ζεστό νερό στο τέλος κάθε αφόδευσης.

Η διατροφή παίζει και τον σημαντικότερο ρόλο στην πρόληψη (αλλά και αντιμετώπιση) της αιμορροϊδοπάθειας. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνει φασόλια, αχλάδια, μπιζέλια, μπρόκολο, ψωμί ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, σμέουρα, αμύγδαλα και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Ένας εύκολος μνημονικός κανόνας είναι ο εξής: Τα βήματα για να προλάβετε τις αιμορροΐδες είναι FEW:

  • Fiber (φυτικές ίνες)
  • Exercise (άσκηση)
  • Water (νερό)

Τι μπορώ να κάνω αν με ταλαιπωρούν οι αιμορροΐδες;

Ωστόσο, αν έχουμε ήδη παθολογικές αιμορροΐδες, μπορούμε να ελαφρύνουμε τα συμπτώματα και να μειώσουμε το μέγεθος τους με φυσικούς τρόπους.

  • Για να μειώσουμε την ενόχληση και τον πόνο στις αιμορροΐδες, μπορούμε να γεμίσουμε την μπανιέρα με χλιαρό, ή λίγο ζεστό νερό, να καθίσουμε αγκαλιάζοντας τα γόνατα για 10-15’. Στεγνώνουμε προσεκτικά, χωρίς να τρίβουμε, με την πετσέτα το σώμα μας.
  • Ενισχύουμε την διατροφή μας ( η οποία πρέπει να ήδη πλούσια σε φυτικές ίνες αν πάσχουμε από αιμορροϊδοπάθεια) με σκευάσματα φυτικών ινών.
  • Προτιμάμε βαμβακερά εσώρουχα που δεν πιέζουν την περιοχή, και γενικότερα αποφεύγουμε τα στενά ρούχα.
  • Τέλος, μπορούμε να προμηθευτούμε κρέμες και αλοιφές για τις αιμορροΐδες, οι οποίες περιέχουν λιδοκαΐνη, υδροκορτιζόνη ή φαινυλεφρίνη.