Παιδί

Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός για τα παιδιά σας;

Η φράση των παππούδων μας “ο ύπνος θρέφει τα παιδιά” ήταν πολύ σωστή και θα δούμε παρακάτω επιστημονικά πώς αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτελείται:

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά;

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από ότι οι ενήλικες.

  • Μικρά παιδιά: 11-14 ώρες ύπνου κάθε μέρα
  • Παιδιά 3-5 ετών: 11-13 ώρες ύπνου κάθε μέρα
  • Παιδιά 6-13 ετών: 9-11 ώρες ύπνου κάθε μέρα
  • Έφηβοι: 8-10 ώρες ύπνου κάθε μέρα

Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται και το απόγευμα;

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται το απόγευμα από την ηλικία των 5 ετών και έπειτα. Στην περίπτωση όμως, που το παιδί σας τείνει να θέλει να κοιμάται και το απόγευμα, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν κοιμάται αρκετά το βράδυ και εσείς καλείστε να το βάζετε νωρίτερα για ύπνο.

Πώς θα βάζετε το παιδί σας νωρίς για ύπνο;

Για να πάει ένα παιδί για ύπνο νωρίς, δεν χρειάζεται να προηγηθούν φωνές και τσακωμοί. Δημιουργείστε μια συγκεκριμένη βραδινή ρουτίνα, όπως το μπάνιο και το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο και καθορίστε μια συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία το παιδί σας θα γνωρίζει ότι πρέπει να ξαπλώσει. Αν θέλετε μπορείτε να του διαβάσετε κάποιο παραμύθι για να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Επιπρόσθετα, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο του είναι αρκετά σκοτεινό και δροσερό για να διευκολύνετε τον ύπνο του.

Μπορεί ένας έφηβος να κοιμηθεί στην ώρα του;

Οι έφηβοι τείνουν να θέλουν να κοιμούνται αργά το βράδυ, αλλά αυτό δεν τους βοηθά ούτε να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί, ούτε στην απόδοση τους στο σχολείο. Με έμμεσους τρόπους, λοιπόν, βοηθήστε το παιδί σας να φτιάξει μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου. Σβήστε τα φώτα, κλείστε την τηλεόραση, ζητήστε από το παιδί σας να απενεργοποιήσει το κινητό του και εξηγήστε του ότι ακόμη και τα Σαββατοκύριακα δεν χρειάζεται να μένει ξύπνιος μετά τις δύο, γιατί το εσωτερικό του ρολόι θα απορρυθμιστεί. Οι έφηβοι είναι αρκετά ώριμοι και μπορούν να κατανοήσουν τις συμβουλές σας.

Πώς θα σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας κοιμάται ικανοποιητικά;

Για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας κοιμάται ικανοποιητικά, παρατηρήστε το πόσο εύκολα ξυπνάει το πρωί. Αν χρειάζεται να επιστρέψετε 3-4 φορές στο δωμάτιο του για να το σηκώσετε από το κρεβάτι, τότε μάλλον έχει ανάγκη από περισσότερο ύπνο.

Μήπως το παιδί σας έχει κάποια διαταραχή ύπνου;

Πολλές φορές, πίσω από τον ανεπαρκή ύπνο κρύβεται κάποια διαταραχή ύπνου. Για να καταλάβετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο παιδί σας, παρατηρήστε το την ώρα που κοιμάται. Αν ροχαλίζει ή κόβεται η αναπνοή του κατά τη διάρκεια του ύπνου του, τότε μπορεί να έχει άπνοια ύπνου. Σημειώνεται ότι η ούρηση στο κρεβάτι κατά τον ύπνο και οι εφιάλτες αποτελούν επίσης σημάδια διαταραχής ύπνου, οπότε συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.