Ασθένειες νευρικού συστήματος

Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Τι είναι το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα;

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα (SDH) είναι μία συλλογή αίματος στην επιφάνεια του εγκεφάλου κάτω από τη σκληρά μήνιγγα (η εξωτερική προστατευτική μεμβράνη του εγκεφάλου).

Συνήθως ξεκίνα να σχηματίζεται αρκετές ημέρες ή εβδομάδες μετά την έναρξη της αιμορραγίας, η οποία ως επί το πλείστον οφείλεται σε τραυματισμό της κεφαλής.

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα δεν δημιουργεί πάντα συμπτώματα. Όταν όμως προκαλεί, απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες του χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος;

Σοβαρά ή ήπια τραύματα στον εγκέφαλο από έναν τραυματισμό της κεφαλής είναι η πιο κοινή αιτία χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα αιμάτωμα μπορεί να σχηματιστεί από άγνωστη αιτία που δεν σχετίζεται με τραυματισμό.

Η αιμορραγία που οδηγεί σε χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα συμβαίνει σε μικρές φλέβες που βρίσκονται μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου και της σκληράς μήνιγγας. Όταν αυτές οι φλέβες υφίστανται ρήξη, αίμα διαρρέει για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο και σχηματίζει θρόμβο. Ο θρόμβος με τη σειρά του αυξάνει την πίεση στον εγκέφαλο.

Αν είστε άνω των 60 ετών, έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου αιματώματος. Ο εγκεφαλικός ιστός συρρικνώνεται ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Η συρρίκνωση εκτείνει και εξασθενεί τις φλέβες, επομένως ακόμη και ένας ήπιος τραυματισμός της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Η κατάχρηση αλκοόλ για αρκετά χρόνια είναι ένας επιπλέον παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος. Έτεροι παράγοντες κινδύνου είναι η χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων, ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για μεγάλη χρονική περίοδο.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος;

Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

Τα ακριβή συμπτώματα που θα εμφανιστούν εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος του αιματώματος. Ορισμένα συμπτώματα εκδηλώνονται πιο συχνά από άλλα. Έως το 80% των ατόμων με χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα έχουν πονοκεφάλους.

Εάν ο θρόμβος είναι μεγάλος, μπορεί να χάσετε την ικανότητα κίνησης (παράλυση). Μπορεί επίσης να χάσετε τις αισθήσεις σας και να πέσετε σε κώμα. Ένα χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα που ασκεί έντονη πίεση στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα. Τα άτομα με επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια αισθήσεων χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για να αναζητήσει ενδείξεις βλάβης του νευρικού συστήματος, όπως:

  • Μειωμένος συντονισμός
  • Προβλήματα βάδισης
  • Βλάβες στην πνευματική λειτουργία
  • Δυσκολία στην ισορροπία

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις. Τα συμπτώματα της εν λόγω πάθησης είναι παρόμοια με συμπτώματα αρκετών άλλων διαταραχών και ασθενειών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως:

Εξετάσεις, όπως η μαγνητική και η αξονική τομογραφία, θα οδηγήσουν σε μία πιο ασφαλή διάγνωση.

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα μαγνητικό πεδίο για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών οργάνων. Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ για την παραγωγή εικόνων εγκάρσιας διατομής των οστών και των μαλακών ιστών του σώματος.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές του χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος;

Ο γιατρός θα εστιάσει στην προστασία του εγκεφάλου σας από μόνιμη βλάβη και τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αντισπασμωδικά φάρμακα μειώνουν τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων ή σταματούν την εμφάνισή τους. Φάρμακα γνωστά ως κορτικοστεροειδή ανακουφίζουν τη φλεγμονή και μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη μείωση της διόγκωσης του εγκεφάλου.

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μικροσκοπικών τρυπών στο κρανίο, ώστε να εξέλθει αίμα και να μειωθεί η ενδοκρανιακή πίεση.

Εάν έχετε έναν μεγάλο ή παχύ θρόμβο, ο γιατρός μπορεί προσωρινά να απομακρύνει ένα μέρος του κρανίου για να τον αφαιρέσει. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κρανιοτομή.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος;

Εάν έχετε συμπτώματα που σχετίζονται με το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Η έκβαση της χειρουργικής αφαίρεσης του αιματώματος είναι επιτυχής στο 80-90% των ασθενών. Σε μερικές περιπτώσεις, το αιμάτωμα επανεμφανίζεται μετά την χειρουργική επέμβαση και πρέπει να αφαιρεθεί ξανά.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα;

Μπορείτε να προστατεύσετε την κεφαλή σας και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Φοράτε πάντα το κράνος σας όταν οδηγείτε μηχανή, μηχανάκι ή ποδήλατο. Φοράτε πάντα τη ζώνη στο αυτοκίνητό σας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού της κεφαλής κατά τη διάρκεια ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.

Εάν εργάζεστε με επικίνδυνο εξοπλισμό, θα πρέπει να φοράτε σκληρό κράνος και να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό ασφαλείας.

Εάν είστε άνω των 60 ετών, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις καθημερινές δραστηριότητες, ώστε να αποτρέψετε τυχόν πτώσεις.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Awasthi D, et al. (n.d.). Chronic subdural hematoma – To drain or not to drain? medschool.lsuhsc.edu/neurosurgery/nervecenter/chsdh.html

2. Mayo Clinic Staff. (2017). Intracranial hematoma. mayoclinic.org/diseases-conditions/intracranial-hematoma/symptoms-causes/syc-20356145