Λοιμώδη νοσήματα

Ηπατίτιδα Α

Τι είναι η ηπατίτιδα Α;

Ο όρος ηπατίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από έκθεση σε τοξίνες, κατάχρηση αλκοόλ, αυτοάνοσες ασθένειες ή μόλυνση. Οι ιοί προκαλούν την πλειονότητα των περιστατικών ηπατίτιδας.

Η ηπατίτιδα Α είναι ένας τύπος ηπατίτιδας που απορρέει από μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV). Είναι ένας οξύς (βραχυπρόθεσμος) τύπος ηπατίτιδας και συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), 1,4 εκατομμύρια περιστατικά ηπατίτιδας Α συμβαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Είναι μία υψηλά μεταδοτική μορφή ηπατίτιδας που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής. Γενικά, δεν είναι σοβαρή, δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες βλάβες και συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α;

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών τυπικά δεν εμφανίζουν συμπτώματα όταν μολύνονται από τον ιό. Μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, έφηβοι και ενήλικες συνήθως αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα όπως:

 • Κοιλιακό πόνο (ιδιαίτερα στο δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς)
 • Σκούρα ούρα
 • Συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης (πυρετός, κόπωση, πόνοι στο σώμα)
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Απώλεια όρεξης
 • Ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών)
 • Ανοιχτόχρωμα κόπρανα

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 15 με 50 ημέρες αφότου μολυνθείτε από τον ιό.

Αίτια

Τι προκαλεί την ηπατίτιδα Α και πώς μεταδίδεται;

Ένα άτομο μπορεί να νοσήσει από ηπατίτιδα Α όταν μολυνθεί από τον ιό HAV. Ο ιός τυπικά μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης φαγητού ή υγρών μολυσμένα με κόπρανα που τον περιέχουν. Μόλις εισέλθει στον οργανισμό, εξαπλώνεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και καταλήγει στο ήπαρ όπου προκαλεί φλεγμονή και διόγκωση.

Επιπρόσθετα με τη μετάδοση από μολυσμένα τρόφιμα ή υγρά, ο ιός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω της προσωπικής επαφής με μολυσμένο άτομο. Ο HAV είναι μεταδοτικός και ένα άτομο με ηπατίτιδα Α μπορεί εύκολα να μεταδώσει την ασθένεια στα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι.

Μπορείτε να μολυνθείτε από ηπατίτιδα Α:

 • Καταναλώνοντας φαγητό που έχει προετοιμαστεί από κάποιον που έχει ηπατίτιδα Α
 • Πίνοντας μολυσμένο νερό
 • Ερχόμενοι σε επαφή με κόπρανα που περιέχουν τον ιό HAV
 • Καταναλώνοντας φαγητό που έχει προετοιμαστεί από κάποιον που δεν ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής
 • Μη χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή με ένα άτομο που έχει ηπατίτιδα Α
 • Καταναλώνοντας ωμά θαλασσινά μολυσμένα με απόβλητα

Αν μολυνθείτε από τον ιό, θα μπορείτε να τον μεταδώσετε δύο εβδομάδες πριν καν τα συμπτώματα εμφανιστούν. Η περίοδος μετάδοσης λήγει περίπου μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει από ηπατίτιδα Α;

Η ηπατίτιδα Α συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο πολύ εύκολα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης, όπως:

 • Η χρήση ενέσιμων παράνομων ουσιών
 • Η διαβίωση ή η παρατεταμένη διαμονή σε μία περιοχή όπου η ηπατίτιδα Α είναι κοινή, όπως οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλά standards υγιεινής και έλλειψη καθαρού νερού
 • Η σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιον που έχει ηπατίτιδα Α
 • Η διαβίωση στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει ηπατίτιδα Α
 • Η θετική εξέταση για HIV

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από το 90% των παιδιών που ζουν σε χώρες όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα Α μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ηπατίτιδα Α;

Αφού συζητήσετε τα συμπτώματα με τον γιατρό σας, εκείνος μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο παρουσίας ιικής ή βακτηριακής μόλυνσης. Μία απλή εξέταση αίματος θα αποκαλύψει την παρουσία (ή απουσία) του ιού της ηπατίτιδας Α.

Κάποια άτομα εμφανίζουν μόνο λίγα συμπτώματα και καμία ένδειξη ίκτερου. Δίχως ορατά σημάδια ίκτερου είναι δύσκολη η διάγνωση οποιασδήποτε μορφής ηπατίτιδας μέσω κλινικής εξέτασης. Όταν τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια, η ηπατίτιδα Α δεν διαγιγνώσκεται. Οι επιπλοκές, όμως, εξαιτίας της μη διάγνωσης είναι σπάνιες.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα Α;

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη θεραπεία για την ηπατίτιδα Α. Επειδή είναι μία βραχυπρόθεσμη ιική λοίμωξη που υποχωρεί από μόνη της, η θεραπεία εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ύστερα από μερικές εβδομάδες ξεκούρασης τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α συνήθως ξεκινούν να βελτιώνονται. Για την υποχώρηση των συμπτωμάτων θα πρέπει:

 • Να αποφεύγετε το αλκοόλ
 • Να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή
 • Να πίνετε άφθονο νερό

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν από την ηπατίτιδα Α;

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η ηπατίτιδα Α μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Η εν λόγω επιπλοκή είναι περισσότερο κοινή σε ηλικιωμένους και σε άτομα που έχουν ήδη χρόνια ηπατοπάθεια. Αν αυτό συμβεί, θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε. Ακόμη και σε περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας, είναι πιθανόν να ανακάμψετε πλήρως. Είναι πολύ σπάνια τα περιστατικά που απαιτούν μεταμόσχευση ήπατος.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση μετά τη μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Α;

Με ξεκούραση, το σώμα θα αναρρώσει πλήρως από την ηπατίτιδα Α μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Συνήθως δεν υπάρχουν αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου.

Αφού το σώμα προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Α, θα αναπτύξει ανοσία στην ασθένεια. Έτσι, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα θα αποτρέψει την εκδήλωση της ασθένειας αν εκτεθείτε ξανά στον ιό.

Πρόληψη

Υπάρχει πρόληψη για την ηπατίτιδα Α;

Ο νούμερο 1 τρόπος να προλάβετε την ηπατίτιδα Α είναι να κάνετε το αντίστοιχο εμβόλιο. Το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε μία σειρά δύο δόσεων που απέχουν μεταξύ τους 6 με 12 μήνες.

Αν ταξιδεύετε σε χώρες όπου η ηπατίτιδα Α είναι κοινλη, θα χρειαστεί να κάνετε το εμβόλιο τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν ταξιδέψετε. Το σώμα χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες ώστε να δημιουργήσει ανοσία έναντι του ιού. Αν δεν ταξιδεύετε για τουλάχιστον ένα χρόνο, το καλύτερο είναι να κάνετε και τις δύο δόσεις προτού αναχωρήσετε.

Αναζητήστε τον προορισμό σας στην ιστοσελίδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για να διαπιστώσετε αν χρειάζεται να εμβολιαστείτε για την ηπατίτιδα Α.

Προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες να νοσήσετε από ηπατίτιδα Α θα πρέπει επίσης να:

 • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό προτού φάτε ή πιείτε και μετά τη χρήση της τουαλέτας
 • Αποφεύγετε ξεφλουδισμένα ή ωμά φρούτα και λαχανικά σε περιοχές με χαμηλά standards υγιεινής
 • Πίνετε εμφιαλωμένο νερό και όχι από τη βρύση σε αναπτυσσόμενες χώρες ή σε χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ηπατίτιδας Α
 • Τρώτε σε εστιατόρια και όχι από πλανόδιους πωλητές

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hepatitis A VIS. (2016). cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/hep-a.html

2. Koenig KL, et al. (2017). Hepatitis A virus: Essential knowledge and a novel identify-isolate-inform tool for frontline healthcare providers [Abstract]. DOI: 10.5811/westjem.2017.10.35983

3. Mayo Clinic Staff. (2017). Hepatitis A. mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-a/symptoms-causes/syc-20367007

4. Think you’re not at risk of hepatitis? Think again. (2014). who.int/campaigns/hepatitis-day/2014/hepatitis-a-e.pdf?ua=1

5. World Health Organization. (2017). Hepatitis A [Fact sheet]. who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-a