Καρκίνος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Καρκίνος στον εγκέφαλο

Τι είναι ο καρκίνος στον εγκέφαλο;

Ο καρκίνος στον εγκέφαλο είναι μία υπερανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων που σχηματίζουν μάζες, οι οποίες καλούνται όγκοι. Οι καρκινικοί, ή κακοήθεις, εγκεφαλικοί όγκοι τείνουν να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Αυτό διακόπτει τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος και μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή. Όμως, ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ασυνήθης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, τα άτομα έχουν λιγότερο από 1% πιθανότητα εκδήλωσης κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο στη ζωή τους.

Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του εγκεφάλου;

Ο καρκίνος ονοματίζεται ανάλογα με το μέρος του σώματος που ξεκινά. Οι καρκίνοι του εγκεφάλου ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Αυτό συνήθως ονομάζεται και πρωτοπαθής καρκίνος του εγκεφάλου. Μπορεί, όμως, να έχετε και έναν καρκίνο που έχει κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο, αφότου έχει αναπτυχθεί σε άλλο μέρος του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση καλείται μεταστατικός καρκίνος του εγκεφάλου. Οι καρκινικοί όγκοι στον εγκέφαλο είναι τυπικά μεταστατικοί και δεν αποτελούν πρωτοπαθή καρκίνο.

Υπάρχουν επιπλέον και άλλοι τύποι και βαθμοί των όγκων του εγκεφάλου. Ο τύπος του όγκου βασίζεται στη θέση του στον εγκέφαλο και ο βαθμός υποδεικνύει πόσο γρήγορα αναπτύσσεται. Οι βαθμοί κυμαίνονται από 1 μέχρι 4, με το βαθμό 4 να έχει την ταχύτερη ανάπτυξη.

Υπάρχουν περισσότεροι από 120 τύποι όγκων του εγκεφάλου. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια σαφής ονοματολογία σύμφωνα με τον τύπο, και επιπλέον υπάρχουν πολλοί υποτύποι. Οι γιατροί χρησιμοποιούν διαφορετικές ονομασίες για τον ίδιο όγκο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου εξαρτώνται από το μέγεθος και τη θέση του όγκου.

Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους που συνήθως επιδεινώνονται το πρωί
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Έλλειψη συντονισμού
  • Έλλειψη ισορροπίας
  • Δυσκολία στη βάδιση
  • Κενά μνήμης
  • Δυσκολία στη σκέψη
  • Προβλήματα στο λόγο
  • Προβλήματα στην όραση
  • Αλλαγές στην προσωπικότητα
  • Μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών
  • Αιφνίδια σύσπαση των μυών
  • Σπαστικότητα των μυών
  • Ανεξήγητη λιποθυμία
  • Υπνηλία
  • Μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος σε χέρια και πόδια
  • Επιληπτικές κρίσεις

Πολλά από τα συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου προκαλούνται από άλλες, λιγότερο σοβαρές παθήσεις. Αν έχετε ορισμένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, είναι όμως μία καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωση καρκίνου του εγκεφάλου;

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του εγκεφάλου παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσής του περιλαμβάνουν έκθεση σε υψηλές δόσεις ιονίζουσας ακτινοβολίας και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εγκεφάλου.

Ένα καρκίνος σε άλλο μέρος του σώματος αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου. Οι καρκίνοι που κάνουν συχνά μετάσταση στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν:

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την εκδήλωση καρκίνου του εγκεφάλου είναι οι εξής:

  • Προχωρημένη ηλικία
  • Μακροχρόνιο κάπνισμα
  • Έκθεση σε εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα
  • Εργασία με χημικά που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, όπως μόλυβδο, πλαστικό, καουτσούκ, πετρέλαιο και ορισμένα υφάσματα
  • Λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr, ή μονοπυρήνωση

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του εγκεφάλου;

Αν έχετε συμπτώματα καρκίνου του εγκεφάλου, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για τη διάγνωση:

  • Μία νευρολογική εξέταση για να καθορίσει εάν ο όγκος επηρεάζει τον εγκέφαλο
  • Απεικονιστικές τεχνικές, όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, για τον εντοπισμό της θέσης του όγκου
  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση, η οποία είναι μία διαδικασία που συλλέγει ένα μικρό δείγμα οσφυονωτιαίου υγρού του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού για τον έλεγχο ύπαρξης καρκινικών κυττάρων
  • Βιοψία εγκεφάλου, η οποία είναι μία χειρουργική διαδικασία κατά την οποία μία μικρή ποσότητα του όγκου αφαιρείται για διαγνωστικό έλεγχο και καθαρισμό κακοήθειας

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του εγκεφάλου;

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές θεραπείες για τον καρκίνο του εγκεφάλου. Το θεραπευτικό πλάνο για τον πρωτοπαθή καρκίνο του εγκεφάλου διαφέρει από τη θεραπεία ενός μεταστατικού καρκίνου. Η θεραπεία για μεταστατικό καρκίνο εστιάζει στο σημείο του σώματος που δημιουργήθηκε ο καρκίνος.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπευτικές επιλογές, ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση του όγκου. Η ηλικία και η γενικότερη εικόνα της υγείας σας είναι επίσης δύο παράγοντες που επηρεάζουν το θεραπευτικό πλάνο.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο κοινή θεραπεία για καρκίνο του εγκεφάλου. Μερικές φορές αφαιρείται μόνο ένα μέρος του όγκου λόγω της θέσης του. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο όγκος εντοπίζεται σε μία ευαίσθητη ή μη προσβάσιμη περιοχή του εγκεφάλου και έτσι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εγχείρηση για την απομάκρυνσή του. Αυτοί οι τύποι όγκων αναφέρονται ως μη χειρουργήσιμοι.

Χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία

Μπορεί να σας χορηγηθούν χημειοθεραπευτικά φάρμακα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη συρρίκνωση του όγκου. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα χορηγούνται είτε από του στόματος είτε ενδοφλέβια. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να προταθεί για την καταστροφή καρκινικού ιστού ή καρκινικών κυττάρων που δεν μπορούν να απομακρυνθούν χειρουργικά. Συνήθως πραγματοποιείται με ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας, όπως οι ακτίνες-Χ. μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ταυτόχρονα. Ειδάλλως, η χημειοθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την ακτινοθεραπεία.

Βιολογικά φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει βιολογικά φάρμακα για να ενισχύσει ή να αποκαταστήσει τη φυσική άμυνα του σώματος έναντι του όγκου. Για παράδειγμα, το φάρμακο bevacizumab σταμάτα την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που διοχετεύουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους όγκους.

Άλλα φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών που προκαλούνται από τον όγκο και τις αντικαρκινικές θεραπείες.

Κλινικές δοκιμές

Σε περιπτώσεις όπου ο όγκος του εγκεφάλου δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να συμμετέχετε σε μία κλινική δοκιμή. Σε αυτή την περίπτωση, θα σας χορηγηθούν φάρμακα τα οποία βρίσκονται ακόμη σε φάση ελέγχου.

Αποκατάσταση

Είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε θεραπεία αποκατάστασης αν ο καρκίνος έχει προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο που επηρεάζει την ικανότητα να μιλάτε, να περπατάτε ή να πραγματοποιείτε φυσιολογικές λειτουργίες. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία ή άλλες μορφές θεραπείας που θα σας βοηθήσουν να μάθετε ξανά απλές, καθημερινές δεξιότητες.

Εναλλακτικές θεραπείες

Δεν υπάρχει μεγάλος όγκος επιστημονικής έρευνας που να υποστηρίζει τη χρήση εναλλακτικών θεραπειών για την αντιμετώπιση καρκίνου του εγκεφάλου. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα συνδυασμό εναλλακτικών θεραπειών ή αλλαγών τρόπου ζωής μαζί με την παραδοσιακή θεραπεία. Για παράδειγμα, μπορεί να σας προτείνει μία υγιεινή διατροφή και συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων για την αποκατάσταση των χαμένων θρεπτικών συστατικών εξαιτίας της αντικαρκινικής θεραπείας. Μπορεί επίσης να σας προτείνει βελονισμό ή χρήση ορισμένων βοτάνων. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού λάβετε οποιαδήποτε βότανα, επειδή ορισμένα από αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Έκβαση

Ποια είναι μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με καρκίνο του εγκεφάλου;

Η μακροπρόθεσμη η έκβαση εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση του όγκου στον εγκέφαλο. Ο καρκίνος του εγκεφάλου έχει γενικά μικρές πιθανότητες επιβίωσης. Όμως, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι, για ορισμένους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου, μέχρι και 90% των ασθενών ηλικιών 20 έως 34 ετών επιβίωσαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια από τη διάγνωση. Βέβαια, ορισμένες αντικαρκινικές θεραπείες για καρκίνους του εγκεφάλου αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άλλων καρκίνων ή μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του εγκεφάλου;

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης για τον καρκίνο του εγκεφάλου, ωστόσο μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Αποφεύγοντας την έκθεση σε εντομοκτόνα ή παρασιτοκτόνα
  • Αποφεύγοντας την έκθεση σε καρκινογόνα χημικά
  • Αποφεύγοντας το κάπνισμα
  • Αποφεύγοντας την μη απαραίτητη έκθεση σε ακτινοβολία

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Brain and spinal cord tumors in adults: Survival rates for selected adult brain and spinal cord tumors. (2015, January 7) cancer.org/cancer/braincnstumorsinadults/detailedguide/brain-and-spinal-cord-tumors-in-adults-survival-rates

2. Brain and spinal cord tumors in adults: What are the key statistics about brain and spinal cord tumors? (2015, January 7) cancer.org/cancer/braincnstumorsinadults/detailedguide/brain-and-spinal-cord-tumors-in-adults-key-statistics

3. Brain cancer — patient version. (n.d.) Retrieved from cancer.gov/types/brain

4. Mayo Clinic Staff. (2015, October 2). Brain tumor: Overview mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-tumor/home/ovc-20117132

5. Mayo Clinic Staff. (2015, October 2). Brain tumor: Symptoms and causes mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-tumor/symptoms-causes/dxc-20117134