Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα

Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα;

Όταν αναπτύσσεται ο καρκίνος, συνήθως σχηματίζεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή ή όργανο του σώματος. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως η κύρια περιοχή. Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του σώματος, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ξεφύγουν από το αρχικό σημείο που σχηματίστηκαν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να κινηθούν στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος. Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από αγγεία που μεταφέρουν υγρά και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν τα καρκινικά κύτταρα ταξιδεύουν σε άλλα όργανα του σώματος, ονομάζονται μεταστάσεις.

Ο καρκίνος που μεθίσταται από μια άλλη περιοχή του σώματος στους πνεύμονες είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Ο καρκίνος που αναπτύσσεται σε οποιαδήποτε πρωτογενή περιοχή μπορεί να σχηματίσει μεταστατικούς όγκους.

Αυτοί οι όγκοι είναι ικανοί να εξαπλωθούν στους πνεύμονες. Οι πρωτογενείς όγκοι που συνήθως εξαπλώνονται στους πνεύμονες περιλαμβάνουν:

 • καρκίνο της ουροδόχου κύστης
 • καρκίνο του μαστού
 • καρκίνο του παχέος εντέρου
 • καρκίνο του νεφρού
 • νευροβλάστωμα
 • καρκίνο του προστάτη
 • σάρκωμα
 • όγκο του Βιλμς (Wilms)

Πώς αναπτύσσεται ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα;

Για να μετασταθούν τα καρκινικά κύτταρα, πρέπει να υποστούν αρκετές αλλαγές. Πρώτον, τα κύτταρα πρέπει να φύγουν από την κύρια περιοχή και να βρουν έναν τρόπο να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος ή του λεμφικού συστήματος.

Μόλις βρεθούν στο αίμα ή στο λεμφικό σύστημα, θα πρέπει να προσκολληθούν σε ένα αγγείο που θα τους επιτρέψει να μετακινηθούν σε ένα νέο όργανο. Στην περίπτωση του μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα, τα καρκινικά κύτταρα ταξιδεύουν στους πνεύμονες.

Όταν τα κύτταρα φτάσουν στον πνεύμονα, θα πρέπει να μεταλλαχθούν ξανά, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν στη νέα θέση. Τα κύτταρα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να επιβιώσουν από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όλες αυτές οι αλλαγές καθιστούν τον μεταστατικό καρκίνο διαφορετικό από τον πρωτογενή καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν δύο διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα;

Ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Αλλά ακόμη κι όταν εκδηλώνονται, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες παθήσεις πέραν του καρκίνου.

Τα συμπτώματα του μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • επίμονο βήχα
 • αίμα στο βήχα ή στο φλέγμα
 • πόνο στο στήθος
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • συριγμό
 • αδυναμία
 • απότομη απώλεια βάρους

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση του μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα;

Ο γιατρός θα σας πραγματοποιήσει μια σωματική εξέταση και θα σας ζητήσει διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις, εάν υπάρχουν υπόνοιες για μεταστατικό καρκίνο.

Θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις:

 • Ακτινογραφία θώρακος. Αυτή η εξέταση δημιουργεί λεπτομερείς εικόνες του πνεύμονα.
 • Αξονική τομογραφία. Αυτός ο έλεγχος παράγει σαφείς, εγκάρσιας τομής εικόνες του πνεύμονα.
 • Βιοψία πνεύμονα με βελόνα. Ο γιατρός σας αφαιρεί ένα μικρό δείγμα πνευμονικού ιστού για ανάλυση.
 • Βρογχοσκόπηση. Ο γιατρός σας μπορεί να δει άμεσα όλες τις δομές που συνθέτουν το αναπνευστικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, με μια μικρή κάμερα με φως.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα;

Ο στόχος της θεραπείας είναι να ελέγξει την ανάπτυξη του καρκίνου ή να ανακουφίσει οποιαδήποτε από τα συμπτώματα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες διαθέσιμες. Το θεραπευτικό σας σχέδιο θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Την ηλικία
 • Τη γενική εικόνα της υγείας σας
 • Το ιατρικό ιστορικό
 • Τον τύπο πρωτογενούς όγκου
 • Τη θέση του όγκου
 • Το μέγεθος του όγκου
 • Τον αριθμό των όγκων

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου στους πνεύμονες. Αυτή η φαρμακευτική θεραπεία βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Είναι η προτιμώμενη επιλογή θεραπείας όταν ο καρκίνος είναι πιο προχωρημένος και έχει εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του σώματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των μεταστατικών όγκων στον πνεύμονα. Αυτό γίνεται συνήθως εάν έχετε ήδη απομακρύνει τον πρωτογενή όγκο ή εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μόνο σε περιορισμένες περιοχές του πνεύμονα.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει:

 • Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοβολία υψηλής ενέργειας συρρικνώνει τους όγκους και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
 • Θεραπεία με λέιζερ. Το φως υψηλής έντασης καταστρέφει τους όγκους και τα καρκινικά κύτταρα.
 • Ενδοπροσθέσεις (stents). Ο γιατρός σας τοποθετεί μικροσκοπικούς σωλήνες στην αναπνευστική οδό για να την κρατήσει ανοιχτή.

Επίσης, είναι διαθέσιμες ορισμένες πειραματικές θεραπείες για τον μεταστατικό καρκίνο. Οι καθετήρες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν επίσης να εφαρμοστούν απευθείας στην προσβεβλημένη περιοχή του πνεύμονα που περιέχει τον μεταστατικό όγκο.

Μπορείτε επίσης να βρείτε κλινικές δοκιμές που γίνονται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα μέσα από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Κλινικών Δοκιμών.

Έκβαση

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για άτομα με μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα;

Η μακροπρόθεσμη προοπτική σας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και τη θέση του πρωτογενούς όγκου. Θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Ορισμένοι τύποι καρκίνου που εξαπλώνονται στους πνεύμονες μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ καλά με τη χημειοθεραπεία.

Οι πρωτογενείς όγκοι στους νεφρούς, στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη που εξαπλώνονται στους πνεύμονες μπορεί μερικές φορές να απομακρυνθούν εντελώς με χειρουργική επέμβαση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο μεταστατικός καρκίνος δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ωστόσο, οι επιλογές αντιμετώπισης μπορεί να σας βοηθήσουν να παρατείνετε το προσδόκιμο και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα;

Είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ο μεταστατικός καρκίνος στους πνεύμονες. Οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε προληπτικές θεραπείες, αλλά τίποτα δεν έχει ευρεία πρακτική ακόμα.

Ένα βήμα προς την πρόληψη του μεταστατικού καρκίνου είναι η άμεση και επιτυχημένη θεραπεία του πρωτογενούς καρκίνου.

Σύνοψη

Ζώντας με μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα

Είναι σημαντικό να έχετε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε άγχος και αγωνία που μπορεί να αισθάνεστε.

Μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν σύμβουλο ή να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης του καρκίνου, όπου μπορείτε να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με άλλους ομοιοπαθείς. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας.

Οι ιστότοποι του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Κοινότητας Καρκίνου προσφέρουν επίσης πόρους και πληροφορίες (στα αγγλικά) σχετικά με τον καρκίνο.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved