Τι αισθάνεσαι;

Παθολογικά

Κοιλιακή ημικρανία

Τι είναι η κοιλιακή ημικρανία;

Η κοιλιακή ημικρανία είναι ένας τύπος ημικρανίας που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά. Σε αντίθεση με τις κεφαλαλγίες ημικρανικού τύπου, ο πόνος εντοπίζεται στην κοιλιακή χώρα και όχι στο κεφάλι.

Οι κοιλιακές ημικρανίες συχνά επηρεάζουν παιδιά μεταξύ 7 και 10 ετών, όμως μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν και σε ενήλικες. Ο εν λόγω τύπος ημικρανίας είναι ασυνήθης, επηρεάζοντας 1-4% των παιδιών.

Μία κοιλιακή ημικρανία μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί ως άλλες, περισσότερο κοινές αιτίες στομαχικού άλγος σε παιδιά, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιακής ημικρανίας;

Το κύριο σύμπτωμα της κοιλιακής ημικρανίας είναι ένας αμβλύς πόνος γύρω από τον ομφαλό. Η ένταση του πόνου κυμαίνεται από μέτρια έως έντονη.

Σε συνδυασμό με τον πόνο, τα παιδιά παρουσιάζουν και τα εξής συμπτώματα:

Κάθε επεισόδιο ημικρανίας διαρκεί από μία ώρα έως 3 ημέρες. Μεταξύ των επεισοδίων, τα παιδιά είναι υγιή και δεν έχουν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα μιας κοιλιακής ημικρανίας είναι παρόμοια με αυτά άλλων παιδικών γαστρεντερικών παθήσεων. Η διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα της κοιλιακής ημικρανίας εμφανίζονται και υποχωρούν με ασυμπτωματικές ημέρες ή μήνες. Επιπλέον, κάθε επεισόδιο κοιλιακού άλγους είναι παρόμοιο.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι πυροδοτικοί παράγοντες της κοιλιακής ημικρανίας;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί την κοιλιακή ημικρανία. Φαίνεται πως μοιράζεται ορισμένους κοινούς προδιαθεσικούς παράγοντες με τις τυπικές ημικρανίες.

Μία από τις θεωρίες είναι ότι οι κοιλιακές ημικρανίες απορρέουν από ένα πρόβλημα στη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού σωλήνα. Μία πολύ μικρή μελέτη βρήκε σύνδεση μεταξύ της πάθησης και των αργών κινήσεων της τροφής που πέπτεται μέσω των εντέρων.

Οι κοιλιακές ημικρανίες είναι περισσότερο κοινές σε παιδιά που έχουν στενούς συγγενείς που πάσχουν από τυπικές ημικρανίες. Μία μελέτη βρήκε ότι περισσότερο από το 90% των παιδιών με την εν λόγω πάθηση είχαν γονέα ή αδελφό/ή με ημικρανίες.

Οι κοιλιακές ημικρανίες είναι περισσότερο συχνές στα κορίτσια από ό, τι στα αγόρια.

Συγκεκριμένοι παράγοντες φαίνεται να πυροδοτούν τις κοιλιακές ημικρανίες, όπως το άγχος και ο ενθουσιασμός. Οι συναισθηματικές αλλαγές μπορεί να οδηγούν σε απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν συμπτώματα ημικρανίας.

Άλλοι πιθανοί πυροδοτικοί παράγοντες είναι οι εξής:

 • Νιτρικά και άλλα χημικά σε επεξεργασμένα κρέατα, σοκολάτα και άλλες τροφές
 • Κατάποση υπερβολικής ποσότητας αέρα
 • Εξάντληση
 • Ναυτία λόγω κίνησης

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι κοιλιακές ημικρανίες;

Κάποια από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις τυπικές ημικρανίες βοηθούν και στις κοιλιακές ημικρανίες, όπως:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη
 • Φάρμακα για τη ναυτία
 • Τριπτάνες, όπως σουματριπτάνη και ζολμιτριπτάνη, οι μόνες τριπτάνες που έχουν λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση σε παιδιά άνω των 6 ετών

Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των ημικρανιών μπορούν να αποτρέψουν και κοιλιακές ημικρανίες εάν το παιδί τα λαμβάνει καθημερινά. Τέτοια φάρμακα είναι:

 • Η προπρανολόλη
 • Η τοπιραμάτη, ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA για παιδιά άνω των 12 ετών

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει επαρκή ύπνο, καταναλώνει τακτικά γεύματα μέσα στη μέρα και πίνει άφθονα υγρά χωρίς καφεΐνη.

Εάν το παιδί κάνει εμετό, δώστε του επιπλέον υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Συγκεκριμένες τροφές, όπως σοκολάτα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να πυροδοτούν κοιλιακές ημικρανίες. Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τη διατροφή και τα επεισόδια ημικρανιών του παιδιού σας για να εντοπίσετε τις πυροδοτικές τροφές και να τις αποφεύγετε στο μέλλον.

Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους, το οποίο θεωρείται μία αιτία των κοιλιακών ημικρανιών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι κοιλιακές ημικρανίες;

Οι γιατροί δεν έχουν μία συγκεκριμένη εξέταση για τις κοιλιακές ημικρανίες. Αρχικά, ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, καθώς και για το οικογενειακό ιστορικό σας. Τα παιδιά με κοιλιακές ημικρανίες συχνά έχουν μέλη της οικογένειας που πάσχουν από τυπικές ημικρανίες.

Ακολούθως, ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα του παιδιού. Οι κοιλιακές ημικρανίες διαγιγνώσκονται σε παιδιά που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Έχουν τουλάχιστον πέντε επεισόδια κοιλιακού άλγους που το καθένα διαρκεί από 1 έως 72 ώρες
 • Έχουν αμβλύ πόνο γύρω από τον ομφαλό που μπορεί να είναι μέτριας έως σοβαρής έντασης
 • Έχουν τουλάχιστον δύο από αυτά τα συμπτώματα: απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, ωχρό δέρμα
 • Δεν υπάρχει ένδειξη άλλης γαστρεντερικής πάθησης ή νεφρικής νόσου

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει επίσης μία κλινική εξέταση.

Παρόλο που συνήθως αποκλείονται από το ιστορικό του παιδιού και την κλινική εξέταση, εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή ενδοσκόπηση, μπορεί να κριθούν απαραίτητες για τον εντοπισμό παθήσεων που έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως:

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές των κοιλιακών ημικρανιών;

Οι κοιλιακές ημικρανίες μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε το παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να πάει στο σχολείο για λίγες μέρες. Επειδή η πάθηση είναι εύκολο να παρερμηνευτεί για άλλες γαστρεντερικές νόσους, τα παιδιά που λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση μπορεί να καταλήξουν να υποβάλλονται σε αχρείαστες ιατρικές διαδικασίες.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση των κοιλιακών ημικρανιών;

Τα παιδιά συνήθως ξεπερνούν τις κοιλιακές ημικρανίες καθώς μεγαλώνουν μέσα σε ένα με δύο χρόνια. Ωστόσο, έως 70% αυτών των παιδιών θα εμφανίσουν ημικρανίες όταν μεγαλώσουν. Κάποια μπορεί να έχουν κοιλιακό άλγος και στην ενήλικη ζωή.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Abdominal migraine. (2016). americanmigrainefoundation.org/understanding-migraine/abdominal-migraine/

2. Bentley D, et al. (1995). Abdominal migraine as a cause of vomiting in children: A clinician’s view. journals.lww.com/jpgn/Citation/1995/01001/Abdominal_Migraine_as_a_Cause_of_Vomiting_in.14.aspx

3. Devanarayana NM, et al. (2016). Abdominal migraine in children: Association between gastric motility parameters and clinical characteristics. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4770524/

4. Dignan F, et al. (2001). The prognosis of childhood abdominal migraine. https://adc.bmj.com/content/archdischild/84/5/415.full.pdf

5. Napthali K, et al. (2016). Abdominal migraine [Abstract]. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26582952/

6. Spiri D, et al. (2014). Pediatric migraine and episodic syndromes that may be associated with migraine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4239406/

7. What are abdominal migraines? (n.d.). chw.org/medical-care/gastroenterology-liver-and-nutrition-program/conditions/abdominal-migraine