Ασθένειες ανοσοποιητικού συστήματος

Λεμφαδενίτιδα (Φλεγμονή των λεμφαδένων)

Τι είναι η φλεγμονή των λεμφαδένων;

Οι λεμφαδένες είναι μικρά, οβάλ σχήματος όργανα που περιέχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία δρουν έναντι παθογόνων, όπως οι ιοί, και αποτελούν σημαντικό μέρος της άμυνας του οργανισμού.

Οι λεμφαδένες εντοπίζονται σε πολλά μέρη του σώματος, όπως στο λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα. Συνδέονται μέσω των λεμφικών αγγείων, τα οποία μεταφέρουν τη λέμφο σε όλο το σώμα. Η λέμφος είναι ένα καθαρό υγρό που περιέχει λευκά αιμοσφαίρια και νεκρούς ιστούς. Η κύρια λειτουργία των λεμφαδένων είναι να παρέχουν στο σώμα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να φιλτράρουν τη λέμφο προτού επανέλθει στην κυκλοφορία.

Όταν είστε άρρωστοι και οι λεμφαδένες διοχετεύουν στο σώμα κύτταρα και συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή ή πόνο. Η κατάσταση φλεγμονής των λεμφαδένων αναφέρεται ως λεμφαδενίτιδα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της φλεγμονής των λεμφαδένων;

Η φλεγμονή των λεμφαδένων μπορεί να εμφανιστεί λόγω μιας πληθώρας αιτιών. Οποιοσδήποτε ιός, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στους λεμφαδένες. Ο καρκίνος επίσης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των λεμφαδένων. Τέτοιου είδους καρκίνοι είναι οι καρκίνοι του αίματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της φλεγμονής των λεμφαδένων;

Η φλεγμονή των λεμφαδένων έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την αιτία του οιδήματος και τη θέση των διογκωμένων λεμφαδένων.

Κοινά συμπτώματα που συνοδεύουν τη φλεγμονή των λεμφαδένων είναι τα εξής:

  • Ευαίσθητοι, διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα
  • Συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως πυρετός, ρινική καταρροή ή πονόλαιμος
  • Οίδημα των άκρων, το οποίο μπορεί να υποδεικνύει απόφραξη του λεμφικού συστήματος
  • Νυχτερινή εφίδρωση
  • Σκλήρυνση και διόγκωση των λεμφαδένων, κάτι το οποίο μπορεί να υποδεικνύει παρουσία όγκου

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η φλεγμονή των λεμφαδένων;

Ο γιατρός τυπικά θα διαγνώσει φλεγμονή των λεμφαδένων μέσω μιας κλινικής εξέτασης. Θα ψηλαφίσει τις θέσεις όπου βρίσκονται οι κυριότεροι λεμφαδένες για τον έλεγχο οιδήματος ή ευαισθησίας. Επίσης, θα σας ρωτήσει για οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση αίματος για τον έλεγχο λοίμωξης, καθώς και απεικονιστικές τεχνικές, όπως ακτινογραφία ακτίνων-Χ ή αξονική τομογραφία για τον εντοπισμό όγκων ή πηγών λοίμωξης.

Επειδή μία πληθώρα παθήσεων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των λεμφαδένων, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε βιοψία. Η βιοψία λεμφαδένων είναι μία σύντομη διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός απομακρύνει δείγμα του λεμφικού ιστού, το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται από έναν παθολογοανατόμο. Η βιοψία είναι συχνά ο πιο αξιόπιστος τρόπος καθορισμού της φλεγμονής των λεμφαδένων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η φλεγμονή των λεμφαδένων;

Η θεραπεία για την φλεγμονή των λεμφαδένων εξαρτάται από την αιτία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μη χρειαστεί καθόλου θεραπεία. Για παράδειγμα, η θεραπεία δεν συστήνεται για:

  • Υγιείς ενήλικες των οποίων το σώμα ήδη καταπολεμά τη λοίμωξη
  • Παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγεί σε συχνή διόγκωση των λεμφαδένων

Εάν η θεραπεία κριθεί απαραίτητη, ποικίλλει από κατ’ οίκον θεραπείες έως χειρουργική επέμβαση.

Αυτοφροντίδα

Ο γιατρός πιθανώς θα σας συστήσει να λάβετε ένα παυσίπονο που μειώνει τον πυρετό, όπως η ιβουπροφαίνη, σε συνδυασμό με ζεστές κομπρέσες. Ανυψώστε την περιοχή που έχει υποστεί οίδημα ώστε να ανακουφιστείτε από τη φλεγμονή.

Φάρμακα

Σε άλλες περιπτώσεις, μία δόση αντιβιοτικών θα βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που προκαλεί τη διόγκωση των λεμφαδένων.

Παροχέτευση αποστήματος

Εάν ο ίδιος ο λεμφαδένας έχει υποστεί λοίμωξη, μπορεί να σχηματιστεί απόστημα. Το οίδημα συνήθως υποχωρεί μόλις απομακρυνθεί το υγρό από το απόστημα. Για να το πραγματοποιήσει αυτό, ο γιατρός αρχικά θα μουδιάσει την περιοχή και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει μία μικρή τομή που θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του μολυσμένου πύου. Μετά το πέρας της διαδικασίας, θα εφαρμόσει γάζες στην περιοχή, ώστε να μην μολυνθεί και να επουλωθεί σωστά.

Αντικαρκινικές θεραπείες

Εάν το οίδημα των λεμφαδένων οφείλεται σε καρκινικό όγκο, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν αφαίρεση του όγκου, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας όλες τις επιλογές, αναφέροντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς, πριν καταλήξετε στη βέλτιστη για εσάς.