Παθολογικά

Μεταβολικό σύνδρομο

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μία ομάδα πέντε προδιαθεσικών παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, διαβήτη και εγκεφαλικού. Οι παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

 • Υπέρταση (πίεση μεγαλύτερη από 130/85 mmHg)
 • Υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος (ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη)
 • Υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση
 • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
 • Χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL)

Αν έχετε έναν προδιαθεσικό παράγοντα, δεν σημαίνει ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός παράγοντα κινδύνου αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Αν έχετε τρεις ή περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες, θα διαγνώσετε με μεταβολικό σύνδρομο. Το σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της υγείας.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση αναφέρει ότι το 23% των ενηλίκων έχουν μεταβολικό σύνδρομο.

Αίτια Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που έχουν οριστεί από το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα είναι:

 • Η κεντρική παχυσαρκία, ή αλλιώς το υπερβολικό λίπος γύρω από το μέσο και άνω τμήμα του σώματος
 • Η ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, που καθιστά δύσκολη τη χρήση σακχάρων από το σώμα

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, όπως:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το μεταβολικό σύνδρομο;

Για τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου, ο γιατρός θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει αρκετές εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση τριών ή περισσότερων ενδείξεων της διαταραχής. Ο γιατρός θα ελέγξει τα εξής:

 • Περιφέρεια μέσης
 • Τριγλυκερίδια αίματος
 • Επίπεδα χοληστερόλης
 • Πίεση αίματος
 • Επίπεδα γλυκόζης

Ανωμαλίες σε τρεις ή περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις υποδεικνύουν την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές του μεταβολικού συνδρόμου;

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από το μεταβολικό σύνδρομο είναι συχνά σοβαρές και μακροχρόνιες και περιλαμβάνουν:

Αν αναπτύξετε διαβήτη, μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητες για επιπρόσθετες επιπλοκές της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Οφθαλμική βλάβη (ρετινοπάθεια)
 • Νευρική βλάβη (νευροπάθεια)
 • Νεφρική νόσο
 • Ακρωτηριασμό των άκρων

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το μεταβολικό σύνδρομο;

Εάν διαγνωστείτε με μεταβολικό σύνδρομο, ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης περαιτέρω επιπλοκών της υγείας. Ο γιατρός θα σας προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια 7-10% του βάρους σας και τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης 5 με 7 ημέρες την εβδομάδα. Θα σας προτείνει επίσης να τερματίσετε το κάπνισμα, εάν καπνίζετε.

Μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος. Μπορεί επιπλέον να σας προτείνει χαμηλή δόση ασπιρίνης για την ελάττωση του κινδύνου εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο;

Η έκβαση για τους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να είναι αρκετά καλή εάν τα συμπτώματα διαχειριστούν. Τα άτομα οφείλουν να συμμορφώνονται πιστά με τις οδηγίες του γιατρού, να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, να αθλούνται, να τερματίσουν το κάπνισμα και να χάσουν βάρος για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων της υγείας, όπως εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Παρόλο που η μείωση των συμπτωμάτων θα μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών, τα περισσότερα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν μακροχρόνιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αν εκδηλώσετε την πάθηση αυτή, θα χρειαστεί να σας παρακολουθεί στενά ένας γιατρός για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών της υγείας.

Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί το μεταβολικό σύνδρομο;

Ναι, το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να προληφθεί. Διατηρώντας μία υγιή περιφέρεια μέσης και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε φυσιολογικά πλαίσια, μειώνετε τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Η άσκηση και η απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθειά σας και να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Συγκεκριμένα, καταναλώστε μία διατροφή που περιέχει φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική όσον αφορά στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα μειώσει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, καθώς και της χοληστερόλης. Το σημείο κλειδί είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής ή αλλάξετε ριζικά τη διατροφή σας.

Η πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου επίσης απαιτεί τακτικές εξετάσεις. Ο γιατρός μέσω της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και τακτικών εξετάσεων αίματος θα αντιληφθεί αν βρίσκεστε σε πρώιμα στάδια εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου. Ο έγκαιρος εντοπισμός της πάθησης και η θεραπεία θα μειώσουν τις επιπλοκές της υγείας μακροπρόθεσμα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved