Ασθένειες νευρικού συστήματος

Παραισθητική μηραλγία

Τι είναι η παραισθητική μηραλγία;

Η παραισθητική μηραλγία, επίσης γνωστή και ως σύνδρομο Bernhardt-Roth, είναι μία νευρολογική πάθηση που προκαλεί μούδιασμα, αίσθηση μυρμηγκιάσματος και μερικές φορές πόνο στο εξωτερικό μέρος του μηρού. Συνήθως δεν είναι σοβαρή.

Η παραισθητική μηραλγία συμβαίνει όταν ένα νεύρο, γνωστό ως πλευρικό μηροδερματικό νεύρο, υφίσταται συμπίεση. Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα μπορεί να πυροδοτήσει την πάθηση:

  • Εγκυμοσύνη
  • Σφιχτά ρούχα
  • Χειρουργική επέμβαση στο ισχίο
  • Παχυσαρκία
  • Όρθια θέση ή περπάτημα για μεγάλες χρονικές περιόδους

Τυπικά, η παραισθητική μηραλγία υποχωρεί μέσα σε λίγους μήνες από μόνη της ή με συντηρητικές θεραπείες, όπως πιο χαλαρά ρούχα ή απώλεια βάρους. Οι έγκυες γυναίκες με την εν λόγω πάθηση βρίσκουν ανακούφιση μετά τον τοκετό. Πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της παραισθητικής μηραλγίας;

Η παραισθητική μηραλγία επηρεάζει το δέρμα στο εξωτερικό μέρος του μηρού. Τα συμπτώματα συνήθως εντοπίζονται στη μία πλευρά του σώματος. Μπορεί να επιδεινωθούν μετά την όρθια θέση ή τη βάδιση για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο
  • Αίσθηση καύσου
  • Αίσθηση μυρμηγκιάσματος
  • Μερική απώλεια της αίσθησης
  • Αμβλύ πόνο στη βουβωνική χώρα

Το δέρμα στην εξωτερική πλευρά του μηρού συνήθως είναι πιο ευαίσθητο σε ήπιο άγγιγμα από ό, τι σε έντονη πίεση. Οι μύες στο μηρό δεν επηρεάζονται.

Αίτια

Κοινές αιτίες της παραισθητικής μηραλγίας

Η πάθηση εμφανίζεται όταν ένα νεύρο, το οποίο ονομάζεται πλευρικό μηροδερματικό νεύρο, υφίσταται συμπίεση ή παγίδευση. Αυτό το νεύρο ξεκινά στο κατώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης και αφήνει την πυελική χώρα κάτω από ένα σύνδεσμο, που ονομάζεται βουβωνικός σύνδεσμος.

Τα νεύρα είναι υπεύθυνα για την αποστολή σημάτων αναφορικά με το περιβάλλον στον εγκέφαλο, καθώς και για τη μεταφορά σημάτων από τον εγκέφαλο στους μύες. Υπάρχουν νεύρα σε όλο το σώμα και περνούν πάνω, κάτω ή μεταξύ των αρθρώσεων, των οστών, των συνδέσμων και των μυών.

Εάν ένα νεύρο υποστεί συμπίεση ή παγίδευση όταν περνά μέσω μιας άρθρωσης, ενός οστού, ενός συνδέσμου ή ενός μυός, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, απώλεια αίσθησης ή άλλα συμπτώματα.

Κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους το πλευρικό μηροδερματικό νεύρο μπορεί να υποστεί συμπίεση είναι οι εξής:

  • Πολύ σφιχτά ρούχα ή ζώνες
  • Περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία ή όρθια στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους
  • Χειρουργική επέμβαση ή τραύμα στο ισχίο ή τη μέση
  • Εγκυμοσύνη
  • Παχυσαρκία

Παραισθητική μηραλγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Για τις έγκυες γυναίκες, η αύξηση του βάρους μπορεί να ασκήσει πίεση στη βουβωνική χώρα. Αυτή η επιπλέον πίεση μπορεί να συμπιέσει το πλευρικό μηροδερματικό νεύρο, οδηγώντας σε παραισθητική μηραλγία.

Τα συμπτώματα της παραισθητικής μηραλγίας μπορεί να επιδεινώνονται καθώς η εγκυμοσύνη προχώρα, αλλά συνήθως υποχωρούν μετά τον τοκετό. Η παραισθητική μηραλγία δεν θα προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και δεν θα επηρεάσει το έμβρυο.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο παραισθητικής μηραλγίας;

 Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο παραισθητικής μηραλγίας αν:

  • Είστε έγκυος
  • Είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η
  • Έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο ή τη μέση
  • Έχετε διαβήτη (τα άτομα με διαβήτη είναι πάνω από 7 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν παραισθητική μηραλγία, η οποία μπορεί να προκαλείται από σχετιζόμενη με το διαβήτη νευρική βλάβη)
  • Είστε μεταξύ 30 και 60 ετών
  • Φοράτε βαριά ζώνη με εργαλεία στα πλαίσια της εργασίας σας

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η παραισθητική μηραλγία;

Για τη διάγνωση της παραισθητικής μηραλγίας, ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας, όπως ποιες άλλες παθήσεις έχετε, ποια φάρμακα λαμβάνετε και αν έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός επίσης θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο ζωής σας, όπως αν φοράτε βαριά ζώνη με εργαλεία στην εργασία σας ή πόσο συχνά φοράτε σφιχτούς κορσέδες ή καλσόν.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα ελέγξει την αίσθηση στο μηρό και θα σας ζητήσει να εντοπίσετε το σημείο που ο μηρός παρουσιάζει πόνο ή μούδιασμα.

Εάν ο γιατρός δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει διάγνωση μόνο με βάση τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, θα ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία, για τη δημιουργία εικόνων των ισχίων και της πυελικής χώρας
  • Έλεγχος ταχύτητας νευρικής αγωγιμότητας, ο οποίος χρησιμοποιεί ηλεκτρικές ώσεις για τον εντοπισμό βλάβης των νεύρων
  • Ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο βοηθά στη μέτρηση των ηλεκτρικών ώσεων των περιβαλλόντων μυών
  • Νευρικός αποκλεισμός, όπου ένας αναισθητικός παράγοντας εγχύεται στο μηρό στο σημείο όπου το πλευρικό μηροδερματικό νεύρο περνά μέσα από αυτόν (εάν έχετε παραισθητική μηραλγία, ο πόνος θα υποχωρήσει αμέσως μετά την έγχυση του αναισθητικού και η ανακούφιση από τον πόνο θα διαρκέσει 30 με 40 λεπτά)

Θεραπεία

Θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι

Εφόσον τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγους μήνες, η ιατρική θεραπεία συνήθως δεν κρίνεται απαραίτητη.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να απομακρυνθεί οτιδήποτε προκαλεί συμπίεση στο νεύρο. Για τη μείωση των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα σας προτείνει:

  • Να φοράτε χαλαρά ρούχα
  • Να ξεκουράζεστε
  • Να χάσετε βάρος
  • Να λάβετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη, ή παυσίπονα, όπως ακεταμινοφαίνη
  • Deep tissue massage

Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε την πίεση στη βουβωνική χώρα και να βελτιώσετε την ευελιξία και τη δύναμη της πυέλου, των ισχίων και τον κορμό.

Τουλάχιστον μία μελέτη βρήκε ότι ένα κατ’ οίκον πρόγραμμα άθλησης που αποτελείται από ασκήσεις κινητικότητας της πυέλου και της μέσης, ασκήσεις σταθεροποίησης και ασκήσεις χαλάρωσης σχεδόν εξάλειψε τα συμπτώματα της παραισθητικής μηραλγίας σε μία έγκυο γυναίκα.

Ιατρικές θεραπείες

Η ιατρική θεραπεία συνήθως είναι απαραίτητη αν τα συμπτώματα συνεχίζονται για περισσότερο από δύο με τρεις μήνες ή αν ο πόνος είναι έντονος.

Ο γιατρός θα σας προτείνει:

  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου
  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα οποία έχει δειχθεί ότι ανακουφίζουν αυτόν τον τύπο πόνου
  • Φάρμακα για την αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων, όπως γκαμπαπεντίνη και πρεγαβαλίνη
  • Χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης νεύρου (πολύ σπάνιο)

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της παραισθητικής μηραλγίας;

Η έκβαση της παραισθητικής μηραλγίας συνήθως είναι πολύ καλή. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς περαιτέρω επιπλοκές. Για τις έγκυες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με παραισθητική μηραλγία, η πάθηση τυπικά θα υποχωρήσει αμέσως μετά τον τοκετό. Σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων, το μούδιασμα ή η αίσθηση καύσου και ο πόνος θα επιμείνουν παρά τη θεραπεία.

Αν έχετε διαγνωστεί με παραισθητική μηραλγία, θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα για να μειώσετε την συμπίεση του νεύρου που την προκαλεί. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να φοράτε πιο χαλαρά ρούχα, να χάσετε βάρος ή να κάνετε ειδικές ασκήσεις και διατάσεις. Για τις περιπτώσεις ήπιου πόνου, μπορείτε να λάβετε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη.

Εάν ο πόνος γίνεται έντονος ή δεν υποχωρεί μετά από δύο μήνες, επισκεφτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε όλες τις θεραπευτικές επιλογές.

+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Burning thigh pain (meralgia paresthetica). (2017). orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/burning-thigh-pain-meralgia-paresthetica/

2. Burning thigh pain (meralgia parasthetica). (n.d.) mydoctor.kaiserpermanente.org/ncal/mdo/presentation/conditions/condition_viewall_page.jsp?condition=Condition_Burning_Thigh_Pain_-_PMR.xml

3. Cheatham SW, et al. (2013). Meralgia paresthetica: A review of the literature. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3867081/

4. Mayo Clinic Staff. (2018). Meralgia paresthetica. mayoclinic.org/diseases-conditions/meralgia-paresthetica/symptoms-causes/syc-20355635

5. Meralgia paresthetica information page. (2017). ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Meralgia-Paresthetica-Information-Page#disorders-r1

6. Parisi TJ, et al. (2011). Meralgia paresthetica: Relation to obesity, advanced age, and diabetes mellitus. https://n.neurology.org/content/77/16/1538

7. Pearce JMS. (2006). Meralgia paraesthetica (Bernhardt-Roth syndrome). https://jnnp.bmj.com/content/77/1/84

8. Skaggs CD, et al. (2006). A manual therapy and exercise approach to meralgia paresthetica in pregnancy: A case report. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19674679/

9. Van Diver T, et al. (1995). Meralgia paresthetica in the parturient. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15636988