Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Περιεδρικό απόστημα

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Το περιεδρικό ή πρωκτικό απόστημα συμβαίνει όταν μία κοιλότητα κοντά στον πρωκτό γεμίζει με πύον. Αυτό προκαλεί εξαιρετικό πόνο, κόπωση, πρωκτικές εκκρίσεις και πυρετό. Σε μερικές περιπτώσεις, τα περιεδρικά αποστήματα μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό επώδυνων πρωκτικών συριγγίων. Αυτό συμβαίνει όταν το απόστημα δεν επουλώνεται και προκαλεί άνοιγμα στην επιφάνεια του δέρματος. Αν ένα περιεδρικό απόστημα δεν επουλωθεί, μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό πόνο και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Fistula plug medical illustration on white background with description

Αίτια

Τι προκαλεί ένα περιεδρικό απόστημα; Ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο;

Ένας φραγμένος πρωκτικός αδένας, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή μία μολυσμένη ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου μπορούν να προκαλέσουν περιεδρικά αποστήματα. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Διαβήτη
 • Νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου που προκαλούν την επίθεση του σώματος στους υγιείς ιστούς
 • Τρέχουσα ή πρόσφατη χημειοθεραπεία
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας ασθένειας, όπως HIV ή AIDS
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • Πρωκτικό σεξ, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο περιεδρικών αποστημάτων τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες
 • Χρήση πρεδνιζόνης ή άλλων στεροειδών φαρμάκων

Τα μωρά ή τα παιδιά που έχουν ιστορικό πρωκτικών ραγάδων (ρήξη στον πρωκτικό σφιγκτήρα) βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης περιεδρικών αποστημάτων αργότερα στη ζωή τους. Οι εν λόγω ραγάδες μπορεί να συμβούν σε παιδιά που έχουν ιστορικό δυσκοιλιότητας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός περιεδρικού αποστήματος;

Ο ανυπόφορος και διαρκής πόνος στην περιεδρική περιοχή είναι πιθανώς ένα από τα πιο κοινά και άμεσα παρατηρηθέντα συμπτώματα ενός περιεδρικού αποστήματος. Ο πόνος συνήθως συνοδεύεται από διόγκωση στην περιοχή του πρωκτού και ακόμη πιο έντονο πόνο κατά τη διάρκεια κενώσεων του εντέρου.

Άλλα κοινά συμπτώματα περιεδρικού αποστήματος είναι τα εξής:

 • Πρωκτικές εκκρίσεις ή αιμορραγία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διόγκωση ή ευαισθησία στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό
 • Κόπωση

Κάποιοι άνθρωποι είναι σε θέση να αισθανθούν έναν όγκο (μάζα) που είναι ερυθρός, διογκωμένος και ευαίσθητος στην αφή γύρω ή κοντά στον πρωκτό. Πυρετός και ρίγη είναι συνήθη αποτελέσματα της λοίμωξης. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πρωκτική αιμορραγία ή δυσκολία στην ούρηση.

Τα περιεδρικά αποστήματα μπορεί να εκδηλωθούν πιο βαθιά στο ορθό, κυρίως σε άτομα με κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αυτό οδηγεί σε πόνο ή δυσφορία στην κοιλιακή περιοχή.

Στα μωρά τυπικά δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα πέρα από ενδείξεις δυσφορίας ή πόνου που κάνουν το παιδί ανήσυχο και ευερέθιστο. Μία μάζα ή ένας όγκος μπορεί επίσης να είναι ορατός ή ψηλαφητός γύρω από την πρωκτική περιοχή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένα περιεδρικό απόστημα;

Τα περιεδρικά αποστήματα διαγιγνώσκονται κυρίως μέσω κλινικής εξέτασης όπου ο γιατρός ελέγχει την περιοχή για τις χαρακτηριστικές μάζες. Επιπλέον θα ελέγξει για πόνο, ερυθρότητα και διόγκωση στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην υπάρχουν ορατές ενδείξεις αποστήματος στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο αποκαλείται ενδοσκόπιο για την εξέταση του εσωτερικού του πρωκτού και του ορθού. Μερικές φορές, ένα απόστημα μπορεί να βρίσκεται πιο βαθιά από ό,τι η κλινική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει. Ακολούθως, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία μαγνητική τομογραφία ή έναν υπέρηχο για να έχει μία καλύτερη εικόνα της κατάστασής σας.

Περαιτέρω εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για να βεβαιωθείτε ότι η νόσος του Crohn δεν είναι ένας συνεισφέρων παράγοντας. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές τεχνικές και κολονοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει έναν ευέλικτο σωλήνα με ένα φακό στην άκρη για την εξέταση του παχέος εντέρου.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τα περιεδρικά αποστήματα;

Τα περιεδρικά αποστήματα σπάνια υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Η πιο κοινή και απλή μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αποστράγγιση του πύου από την πάσχουσα περιοχή. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται σε ένα ιατρείο. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει πρωτίστως αναισθητικό φάρμακο για να μουδιάσει την περιοχή. Οποιαδήποτε πίεση προκαλεί δυσφορία θα πρέπει να ανακουφιστεί, ώστε να ξεκινήσει ο ιστός να επουλώνεται.

Αν ένα περιεδρικό απόστημα δεν αντιμετωπιστεί, θα μετατραπεί σε επώδυνο συρίγγιο που μπορεί να απαιτεί πιο επεμβατική θεραπεία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργών του Παχέος Εντέρου και του Ορθού (ASCRS), περίπου 50% των ατόμων που έχουν περιεδρικό απόστημα θα αναπτύξουν συρίγγιο. Το συρίγγιο είναι ένα μη φυσιολογικό άνοιγμα στο δέρμα κοντά στον πρωκτό και γενικά απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωσή του.

Αν το περιεδρικό απόστημα είναι υπερβολικά μεγάλο, θα χρειαστεί χειρουργείο. Σε μερικές περιπτώσεις, ένας καθετήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε το απόστημα να αποστραγγίσει τελείως. Τα αποστήματα που αποστραγγίζονται τυπικά αφήνονται ανοιχτά και δεν απαιτούν ράμματα. Αν έχετε διαβήτη ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ο γιατρός θα σας ζητήσει να παραμείνετε στο νοσοκομείο για λίγες μέρες για να παρακολουθήσει τυχόν μολύνσεις.

Μετά την επέμβαση, συνιστάται να κάνετε μπάνιο με ζεστό (όχι καυτό) νερό. Η παραμονή στο ζεστό νερό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και επιτρέπει την περαιτέρω αποστράγγιση του αποστήματος.

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή αν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ένα περιεδρικό απόστημα;

Δεν υπάρχει πολλή γνώση αναφορικά με την πρόληψη ενός περιεδρικού αποστήματος. Υπάρχουν όμως κάποια προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε, όπως:

 • Η προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι σημαντικές για οποιαδήποτε λοίμωξη.
 • Η χρήση προφυλακτικού, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ, είναι το κλειδί στην πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μπορεί να προκαλούν περιεδρικά αποστήματα.
 • Η καλή υγιεινή και η καθαριότητα στην περιοχή του πρωκτού είναι κρίσιμη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Τα περιεδρικά αποστήματα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, αλλά είναι αντιμετωπίσιμα. Κατανόησε τους προδιαθεσικούς παράγοντες και βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε στενά οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή του ορθού ή του πρωκτού, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να λάβετε θεραπεία και να προλάβετε την επιδείνωση της κατάστασης.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved