Δερματολογικές παθήσεις

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και βρεφική νινίδα

Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, επίσης γνωστή και ως σμηγματορροϊκό έκζεμα, είναι μία πολύ κοινή δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, φολίδες και πιτυρίδα. Επηρεάζει περισσότερο συχνά το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε λιπαρές περιοχές του σώματος, όπως στο πρόσωπο, το άνω μέρος του θώρακα και την πλάτη. Όταν τα βρέφη εμφανίζουν την εν λόγω πάθηση, είναι γνωστή ως «νινίδα». Τυπικά εμφανίζεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του βρέφους και εξαφανίζεται μέσα στην πάροδο αρκετών εβδομάδων ή μηνών.

Η ακριβής αιτία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας δεν είναι γνωστή. Όμως, οι γιατροί πιστεύουν ότι δύο κύριοι παράγοντες συνεισφέρουν στην εμφάνιση της πάθησης. Ο πρώτος παράγοντας είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος. Η υπερβολική ποσότητα σμήγματος στο δέρμα δρα ως ερεθιστικό, προκαλώντας ερεθισμό και λιπαρότητα. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η Malassezia, ένας τύπος μύκητα που φυσικά εντοπίζεται στο σμήγμα του δέρματος. Μερικές φορές, αυτός ο μύκητας αναπτύσσεται μη φυσιολογικά προκαλώντας την έκκριση περισσότερου σμήγματος από το φυσιολογικό. Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος μπορεί να οδηγήσει σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Η πάθηση μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα βρέφη λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών θεωρείται ότι διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες του βρέφους, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή σμήγματος το οποίο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μία χρόνια δερματική πάθηση που απαιτεί διαρκή θεραπεία. Ωστόσο, η καλή δερματική υγιεινή και η αναγνώριση και η εξάλειψη των πυροδοτικών παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επίσκεψη στο γιατρό Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;

Τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας συχνά επιδεινώνονται από πολλούς παράγοντες, όπως άγχος, εποχιακές αλλαγές και κατάχρηση αλκοόλ. Οι τύποι συμπτωμάτων που μπορούν να εκδηλωθούν ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Επίσης, είναι πιθανό τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος.

Περιοχές που επηρεάζονται

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα τείνει να εμφανίζεται σε λιπαρές περιοχές του σώματος. Πιο συχνά επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στις ακόλουθες περιοχές:

  • Μέσα και γύρω από τα αυτιά
  • Πάνω στα φρύδια
  • Πάνω στη μύτη
  • Στην πλάτη
  • Στο άνω μέρος του θώρακα

Εμφάνιση

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έχει χαρακτηριστική εμφάνιση και συμπτώματα:

  • Το δέρμα εμφανίζει φολίδες που απολεπίζονται. Οι φολίδες μπορεί να είναι λευκές ή κιτρινωπές. Αυτό το πρόβλημα είναι ένα γνωστό ως πιτυρίδα. Μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής, τα μαλλιά, τα φρύδια ή τα γένια.
  • Το δέρμα στην πάσχουσα περιοχή τείνει να είναι λιπαρό.
  • Το δέρμα στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να είναι ερυθρό.
  • Το δέρμα στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να είναι κνησμώδες.
  • Μπορεί να εμφανιστεί τριχόπτωση στην πάσχουσα περιοχή.

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;

Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι γιατί κάποια άτομα αναπτύσσουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ενώ άλλα όχι. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης αυξάνεται εάν ένα στενό μέλος της οικογένειάς σας πάσχει επίσης από αυτή.

Άλλοι παράγοντες που πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία
  • Κόπωση
  • Κακή δερματική υγιεινή
  • Στρες
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ρύπανση
  • Παρουσία άλλων δερματικών παθήσεων, όπως ακμή
  • Χρήση συγκεκριμένων προϊόντων φροντίδας του δέρματος, ιδιαίτερα όσα περιέχουν αιθυλική αλκοόλη
  • Συγκεκριμένες παθήσεις, όπως εγκεφαλικό, HIV ή νόσος του Parkinson

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;

Τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι παρόμοια με αυτά άλλων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ροδόχρου νόσου και της ψωρίασης. Για μια ακριβή διάγνωσης, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα ελέγξει προσεκτικά στις πάσχουσες περιοχές. Επίσης, θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, όπως πότε ξεκίνησαν και πόσο συχνά τα παρατηρείτε.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μία βιοψία προτού καταλήξει στη διάγνωση. Κατά τη διάρκεια της βιοψίας, θα λάβει ένα μικρό δείγμα του δέρματος από την πάσχουσα περιοχή. Το δείγμα αυτό θα αποσταλεί στο εργαστήριο για ανάλυση. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στον αποκλεισμό παθήσεων που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα.

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στο σπίτι;

Ο γιατρός θα σας προτείνει να δοκιμάσετε κατ’ οίκον θεραπείες προτού αναζητήσετε ιατρική θεραπεία. Τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως χρειάζεται να χρησιμοποιούνται κάθε μέρα για βέλτιστα αποτελέσματα. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Άλλες κατ’ οίκον θεραπείες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Μη συνταγογραφούμενες αντιμυκητιασικές κρέμες και κρέμες κατά του κνησμού
  • Υποαλλεργικά σαπούνια και απορρυπαντικά
  • Πολύ καλό πλύσιμο με σαμπουάν του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής
  • Ξύρισμα της γενειάδας
  • Βαμβακερά ρούχα για την αποφυγή ερεθισμού του δέρματος

Πώς θεραπεύεται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;

Αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με κατ’ οίκον θεραπείες, μιλήστε στο γιατρό σας. Μπορεί να σας προτείνει κάποια από τις ακόλουθες θεραπείες:

  • Τα συνταγογραφούμενα σαμπουάν και οι αλοιφές για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα περιέχουν υδροκορτιζόνη, φθοριοκινολόνη ή δεσονίδη. Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας σε πάσχουσες περιοχές. Παρόλο που είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες αν χρησιμοποιούνται για εκτεταμένη χρονική περίοδο.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο που ονομάζεται τερβιναφίνη μπορεί να συνταγογραφηθεί. Όμως, αυτό το φάρμακο γενικά δεν προτείνεται, γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις και ηπατικά προβλήματα.
  • Η μετρονιδαζόλη είναι ένας άλλος τύπος θεραπείας που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα καταπολεμώντας τα βακτήρια. Είναι διαθέσιμο τόσο σε μορφή κρέμας όσο και σε τζελ. Μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στο δέρμα μία με δύο φορές την ημέρα έως ότου τα συμπτώματα βελτιωθούν.
  • Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει ένα συνδυασμό ψωραλενίου και φωτοθεραπείας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Το ψωραλένιο λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται απευθείας πάνω στο δέρμα. Μετά την πρόσληψη ή την εφαρμογή του ψωραλενίου, η πάσχουσα περιοχή του δέρματος εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία για μικρή χρονική περίοδο.

Νινίδα

Η νινίδα συνήθως δεν απαιτεί ιατρική θεραπεία. Υποχωρεί από μόνη της μέσα σε έξι μήνες. Στο μεταξύ, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του παιδιού:

  • Απομακρύνετε τις φολίδες κάνοντας ήπιο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του βρέφους ή χρησιμοποιώντας μία πολύ μαλακή βούρτσα.
  • Πλένετε το κεφάλι του βρέφους με ένα ήπιο σαμπουάν.
  • Ξεβγάλτε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής του σχολαστικά.
  • Χτενίστε τα μαλλιά του παιδιού με μία μαλακή, καθαρή βούρτσα.

Αν είναι δύσκολο να απομακρύνετε τις φολίδες, κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του βρέφους με ελαιόλαδο πριν εφαρμόσετε το σαμπουάν.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικοινωνήσει με τον παιδίατρο προτού χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μη συνταγογραφούμενη κρέμα κορτιζόνης ή αντιμυκητιασική κρέμα. Κάποιες μπορεί να είναι τοξικές για τα βρέφη όταν απορροφώνται μέσω του δέρματος. Τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν που περιέχουν σαλικυλικό οξύ συνήθως δεν προτείνονται για τα βρέφη.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις σμηγματορροϊκής δερματίτιδας μόνο με μη συνταγογραφούμενα αντιπιτυριδικά σαμπουάν. Από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα, φαρμακευτικά σαμπουάν και κρέμες ή gel για το τριχωτό της κεφαλής και άλλες περιοχές του σώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έντονα συμπτώματα και πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Γενικά, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν:

  • Δεν λαμβάνετε επαρκή ανακούφιση με τακτική χρήση αντιπιτυριδικού σαμπουάν
  • Κάποιες περιοχές του δέρματος είναι υπερβολικά ερυθρές
  • Κάποιες περιοχές του δέρματος είναι πολύ επώδυνες
  • Υπάρχουν περιοχές του δέρματος που παράγουν πύον, υγρό ή κρούστα
  • Έχετε έντονη δυσφορία και πιστεύετε ότι η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο αν τα συμπτώματα της νινίδας είναι σοβαρά ή επίμονα. Εκείνος θα σας προτείνει συγκεκριμένα φαρμακευτικά σαμπουάν ή λοσιόν.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μία μακροχρόνια πάθηση, επομένως θα χρειαστεί να την αντιμετωπίζετε σε κάποιο επίπεδο για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μπορεί να περνάτε παρατεταμένες περιόδους με ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα. Άλλοτε, μπορεί να έχετε εξάρσεις, επεισόδια όπου τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα.

Με την πάροδο του χρόνου θα βρείτε μία ρουτίνα φροντίδας του δέρματος που είναι αποτελεσματική για εσάς και ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις της πάθησης. Μάθετε να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε πυροδοτικούς παράγοντες ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Η πάθηση δεν οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα ή άλλες επιπλοκές.

Η νινίδα συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία μέσα σε έξι μήνες.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved