Παθολογικά

Υπερνατριαιμία

Τι είναι η υπερνατριαιμία;

Η υπερνατριαιμία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η αυξημένη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα. Το νάτριο είναι ένα χημικό στοιχείο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του σώματος. Η πλειονότητα του νατρίου του σώματος εντοπίζεται στο αίμα. Το συστατικό αυτό είναι αναπόσπαστο τμήμα των λεμφικών υγρών και των κυττάρων.

Σε πολλές περιπτώσεις, η υπερνατριαιμία είναι ήπια και δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Όμως, για να προληφθούν ή να αντιστραφούν προβλήματα που προκαλούνται από την υπερνατριαιμία, είναι σημαντικό τα επίπεδα νατρίου να επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Πώς ελέγχονται τα επίπεδα νατρίου;

Η υπερνατριαιμία μπορεί να εμφανιστεί όταν υπάρχει υπερβολική απώλεια νερού ή υπερβολική πρόσληψη νατρίου στο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ μικρός όγκος σωματικού νερού για την ποσότητα του σωματικού νατρίου.

Οι αλλαγές στην πρόσληψη ή την απώλεια νερού μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση της συγκέντρωσης του νατρίου στο αίμα. Οι αλλαγές στα υγρά μπορεί να προκαλούνται από:

  • Πολύ έντονες αλλαγές στη δίψα
  • Αλλαγές στη συγκέντρωση των ούρων

Στα υγιή άτομα, η δίψα και η συγκέντρωση των ούρων ρυθμίζονται από υποδοχείς στον εγκέφαλο που αναγνωρίζουν την ανάγκη για υγρά ή την επιδιόρθωση των επιπέδων νατρίου. Αυτό φυσιολογικά οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη νερού ή σε αλλαγές στην ποσότητα νατρίου που αποβάλλεται μέσω των ούρων. Έτσι, διορθώνεται άμεσα η υπερνατριαιμία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερνατριαιμίας;

Το κύριο σύμπτωμα της υπερνατριαιμίας είναι η υπερβολική δίψα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν λήθαργο, ο οποίος είναι η εξαιρετική κόπωση και έλλειψη ενέργειας, και πιθανώς σύγχυση.

Προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς. Αυτό συμβαίνει, διότι το νάτριο είναι σημαντικό για τη μυϊκή και νευρική λειτουργία. Όταν υπάρχουν υπερβολικά αυξημένα επίπεδα νάτριου μπορεί να εκδηλωθούν επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και κώμα.

Τα σοβαρά συμπτώματα είναι σπάνια και συνήθως παρατηρούνται μόνο σε ταχείες και πολύ απότομες αυξήσεις στη συγκέντρωση νατρίου στο πλάσμα του αίματος.

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της υπερνατριαιμίας;

Οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υπερνατριαιμίας. Και αυτό, διότι όσο περισσότερο μεγαλώνετε τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μειωμένη αίσθηση δίψας. Επίσης, είστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που επηρεάζουν την ισορροπία ενεργού νατρίου.

Ορισμένες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο υπερνατριαιμίας περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η υπερνατριαιμία;

Η υπερνατριαιμία διαγιγνώσκεται συνήθως μέσω εξετάσεων αίματος. Οι εξετάσεις ούρων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν στον εντοπισμό υψηλής συγκέντρωσης νατρίου σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση των ούρων. Τόσο οι εξετάσεις αίματος όσο και οι εξετάσεις ούρων είναι ταχείες, ελάχιστα επεμβατικές και δεν απαιτούν προετοιμασία.

Η υπερνατριαιμία τείνει να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα υποκείμενης πάθησης. Άλλες εξετάσεις εξαρτώνται από το ιατρικό ιστορικό και τα επιπρόσθετα συμπτώματα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται υπερνατριαιμία;

Η υπερνατριαιμία μπορεί να εκδηλωθεί ταχέως (μέσα σε 24 ώρες) ή να αναπτυχθεί πιο αργά με την πάροδο του χρόνου (περισσότερες από 24 έως 48 ώρες). Η ταχύτητα εμφάνισης της πάθησης θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει το θεραπευτικό πλάνο.

Όλες οι θεραπείες βασίζονται στην επιδιόρθωση της ισορροπίας υγρών και νατρίου στο σώμα. Η ταχεία αναπτυσσόμενη υπερνατριαιμία απαιτεί πιο επιθετική θεραπεία από ό, τι η υπερνατριαιμία που εκδηλώνεται αργά.

Για ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε την πάθηση αυξάνοντας την πρόσληψη υγρών. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, θα χρειαστείτε ενδοφλέβια υγρά. Ο γιατρός επίσης θα σας παρακολουθεί για να διαπιστώσει αν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα βελτιώνονται, ώστε να προσαρμόσει ανάλογα τη χορήγηση υγρών.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της υπερνατριαιμίας;

Η έκβαση της υπερνατριαιμίας είναι γενικά καλή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η πάθηση εντοπιστεί έγκαιρα ή εάν τα υποκείμενα προβλήματα διορθωθούν.

Η υπερνατριαιμία συχνά αντιμετωπίζεται εξωνοσοκομειακά. Εάν η νοσηλεία κριθεί απαραίτητη, η προσεκτική ιατρική παρακολούθηση θα εξασφαλίσει την υγιή έκβαση.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Braun MM, et al. (2015). Diagnosis and management of sodium disorders: hyponatremia and hypernatremia. aafp.org/afp/2015/0301/p299.html

2. Harding M. (2016). Hypernatremia. patient.info/doctor/hypernatraemia

3. Lewis JL. (n.d.). Overview of electrolytes. merckmanuals.com/en-ca/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/overview-of-electrolytes

4. Lewis JL. (n.d.). Hypernatremia (high level of sodium in the body). merckmanuals.com/en-ca/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/hypernatremia-high-level-of-sodium-in-the-blood