Τι αισθάνεσαι;

Καρκίνος

Καρκίνος των χειλιών: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος των χειλιών είναι ένας τύπος καρκίνου του  στόματος που εμφανίζεται όταν αναπτυχθούν κακοήθη κύτταρα στα χείλη. Οι οδοντίατροι είναι αυτοί που συνήθως εντοπίζουν τα πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας, τα οποία είναι παρόμοια με λιγότερο σοβαρές παθήσεις. Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο καρκίνος των χειλιών μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος των χειλιών;

Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος των χειλιών είναι:

  • Ένα κομμάτι παχιάς στρώσης δέρματος στα χείλη
  • Λευκά ή κόκκινα μπαλώματα στα χείλη
  • Πόνος στα χείλη (εξωτερικά ή εσωτερικά)
  • Βλάβη ή έλκος (στο εξωτερικό μέρος των χειλιών ή στις εσωτερικές πτυχές μέσα στο στόμα) που δεν θεραπεύεται
  • Αιμορραγία, πόνος ή μούδιασμα στην περιοχή των χειλιών
  • Πρησμένοι λεμφαδένες

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου των χειλιών;

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος των χειλιών συγχέονται πολλές φορές με άλλες λιγότερο σοβαρές παθήσεις, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες κίνδυνου:

  • Ηλικία, φύλο, δέρμα, ανοσοποιητικό: Ο καρκίνος των χειλιών είναι πιο συχνός σε ηλικιωμένους άνδρες, σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Έκθεση στον ήλιο: Ο συγκεκριμένος καρκίνος εμφανίζεται συνήθως στο κάτω χείλος επειδή εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο. Μάλιστα, μια Αυστραλιανή μελέτη διαπιστωσε ότι το 81% των καρκίνων των χειλιών που αναφέρθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια εμφανίστηκαν στο κάτω χείλος. Χρησιμοποιείστε ειδικές κρέμες για τα χείλη που περιέχουν αντηλιακό όταν βρίσκεστε πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι τα άτομα που αναπτύσσουν καρκίνο στα χείλη ως αποτέλεσμα της έκθεσης τους στον ήλιο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν και κάποια δεύτερη μορφή καρκίνου του δέρματος.
  • Αλκοόλ και κάπνισμα: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση καπνικών ειδών (τσιγάρα, πούρα, καπνός) αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο καρκίνου των χειλιών. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής του καπνίσματος και μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Πώς γίνεται διάγνωση του καρκίνου των χειλιών;

Δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές υπάρχει ορατή πληγή στα χείλη, αρχικά ο γιατρός θα σας εξετάσει οπτικά και θα σας ρωτήσει για το χρονικό διάστημα που έχετε την πληγή στα χείλη σας και για τα συμπτώματα που σας προκαλεί. Εάν διαπιστώσει ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά και υποψιάζεται καρκίνο των χειλιών, θα σας κάνει βιοψία. Σημειώνεται ότι η βιοψία γίνεται συνήθως από κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο μετά από τοπική ή γενική αναισθησία. Ο πόνος που προκαλείται είναι ελάχιστος και υποχωρεί μέσα σε 1-2 μέρες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Symptoms of Lip Cancer - What to look for, especially if you have certain risk factors https://www.verywellhealth.com/lip-cancer-symptoms-514436

Survival Rates for Oral Cavity and Oropharyngeal Cancer https://www.cancer.org/cancer/oral-cavity-and-oropharyngeal-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html

Lip cancer in Western Australia, 1982–2006: a 25‐year retrospective epidemiological study https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1834-7819.2009.01105.x

Lip cancer: a 10-year retrospective epidemiological study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22493399/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι