Ψυχική υγεία

Κατάθλιψη: Η υποστήριξη από οικογένεια και φίλους είναι σημαντική για τη θεραπεία σας

Η διάγνωση της κατάθλιψης προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα στον κάθε άνθρωπο

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Ashley J. Smith, μερικοί άνθρωποι όταν διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη νιώθουν ανακούφιση, γιατί μαθαίνουν επιτέλους τι τους συμβαίνει. Μάλιστα, δεδομένου ότι η κατάθλιψη είναι μια εξαιρετικά θεραπεύσιμη κατάσταση, νιώθουν ακόμη περισσότερη ανακούφιση και στρέφονται προς τους φίλους και την οικογένειά τους για να βρουν υποστήριξη.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι για όλους έτσι. Υπάρχουν άνθρωποι που με το που διαγνωστούν με κατάθλιψη μπερδεύονται και αγχώνονται περισσότερο, καθώς ταλαιπωρούνται από άσχημες σκέψεις και θεωρούν τον εαυτό τους ελαττωματικό. Επιπρόσθετα, τους είναι δύσκολο να μοιραστούν με τους γύρω τους το τι τους συμβαίνει, φοβούμενοι τον στιγματισμό και τον τρόπο που θα τους αντιμετωπίζει ο κόσμος από εδώ και στο εξής.

Μάλιστα, οι οικογένειες πολλών ασθενών δεν πιστεύουν στα θέματα ψυχικής υγείας και ως εκ τούτου δεν βρίσκουν ούτε εκεί στήριξη. Χαρακτηριστικά, η συμβουλευτική ψυχολόγος και κλινική διευθύντρια στο Emergence Psychological Services, Δρ. Jameca Cooper ανέφερε: «Πολλοί από τους ασθενείς μου, μου αναφέρουν ότι οι οικογένειες τους δεν πιστεύουν στα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ως αποτέλεσμα θεωρούν πως η κατάσταση που βιώνουν οφείλεται απλά στην κούραση και τους συμβουλεύουν απλά να ξεκουράζονται περισσότερο και να μην δουλεύουν τόσο πολύ». Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και ολόκληρες κοινότητες που κρατούν την ίδια στάση σε ότι αφορά την ψυχική υγεία. Αυτή η στάση ωστόσο, δεν είναι καθόλου βοηθητική για τους ασθενείς. Ένας ακόμη λόγος που μπορεί αυτό να συμβαίνει είναι η άρνηση των συγγενικών προσώπων να δεχθούν ότι ο άνθρωπός τους αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα ψυχικής υγείας. Έχοντας άρνηση προσπαθούν να αιτιολογήσουν διαφορετικά τα συμπτώματα, χωρίς όμως να βοηθούν ουσιαστικά τον άνθρωπό τους.

Η Δρ. Smith, η οποία είναι μέλος της Ένωσης Άγχους & Κατάθλιψης της Αμερικής, συμβουλεύει τους ασθενείς της να εκπαιδεύσουν πρώτα τον εαυτό τους και ύστερα τις οικογένειες τους για το τι είναι η κατάθλιψη, χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές,  τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι εκεί έξω για την κατάθλιψη που απέχουν χιλιόμετρα από την πραγματικότητα, τους οποίους θα πρέπει να αποσαφηνίσουν και να εξηγήσουν στους γύρω τους, για να μπορέσουν τόσο οι ίδιοι να καταλάβουν την ασθένειά τους, όσο και οι γύρω τους να αλλάξουν στάση απέναντί τους.

Από ποιον μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη αν πάσχετε από κατάθλιψη;

Σε περίπτωση που η οικογένειά σας και οι στενοί σας φίλοι αποδέχονται τα θέματα ψυχικής υγείας, τότε είναι καλό να τους μιλήσετε για την διάγνωσή σας, σημειώνουν οι ειδικοί, γιατί εκείνο που χρειάζεται περισσότερο ενας άνθρωπος με κατάθλιψη είναι υγιείς σχέσεις και δυνατή υποστήριξη.

Μια ειλικρινής συζήτηση μαζί τους θα τους βοηθήσει να σας καταλάβουν περισσότερα και θα αντιληφθούν καλύτερα τους λόγους που δεν ήσασταν ή συνεχίζετε να μην είστε κοινωνικοί, ψύχραιμοι και θετικοί. Γνωρίζοντας την κατάστασή σας, θα σας βοηθήσουν και θα σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε την θεραπεία σας. Εξηγήστε τους επίσης τι είδους υποστήριξη χρειάζεστε, υπογραμμίζει η Δρ. Cooper. Προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι μαζί τους για να μπορέσουν να σας καταλάβουν.

Αντίθετα, σε περίπτωση που τα άτομα της οικογένειάς σας και ο φιλικός σας περίγυρος «χλευάζουν» τα θέματα ψυχικής υγείας και δεν τα αποδέχονται, προσπαθήστε να τους εξηγήσετε το τι ακριβώς σημαίνει η διάγνωσή σας, αλλά μέχρι να αντιληφθούν τι πραγματικά σας συμβαίνει ενδεχομένως να είναι καλύτερο να αναζητήσετε αλλού καθοδήγηση και κατανόηση. Στραφείτε λοιπόν προς άτομα που δεν ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον, όπως:

  • Ομάδα υποστήριξης για την κατάθλιψη: Σε μια ομάδα υποστήριξης μπορείτε να συναναστραφείτε και να συζητήσετε με άτομα που σας καταλαβαίνουν και γνωρίζουν τι περνάτε, τα οποία θα σας δώσουν συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.
  • Εκκλησία: Αν είστε θρησκευόμενο άτομο, τότε χρησιμοποιείστε την πίστη σας ως μέρος της θεραπείας σας. Υπάρχουν εκκλησίες που προσφέρουν ομάδες υποστήριξης και διαφορετικούς τύπους συμβουλών.
  • Εθελοντισμός: Νοουμένου ότι η υποστήριξη αποτελεί το κλειδί για την θεραπεία της κατάθλιψης, θα μπορούσατε και εσείς να υποστηρίξετε άλλους ανθρώπους για να νιώσετε καλύτερα. Στραφείτε λοιπόν προς τον εθελοντισμό για να βρείτε έναν σκοπό στη ζωή σας που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά.
  • Γυμναστήριο: Πέραν του ότι η άσκηση από μόνη της είναι πολύ βοηθητική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η εγγραφή στο γυμναστήριο ή η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα (χώρου, μπάσκετ, ποδοσφαίρου) προσδίδει το αίσθημα της ομαδικότητας, πράγμα πολύ υποστηρικτικό για άτομα με κατάθλιψη.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What to Know When You're Newly Diagnosed With Depression https://www.webmd.com/depression/features/newly-diagnosed-depression

Exercise is an all-natural treatment to fight depression https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/exercise-is-an-all-natural-treatment-to-fight-depression