Αυτοάνοσα νοσήματα

Λύκος: Μία πεταλούδα στο πρόσωπό σας

Ο λύκος ή σωστότερα συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα άρα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται στους δικούς σας ιστούς και όργανα. Η φλεγμονή που προκαλείται από τον λύκο μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά συστήματα του σώματος , συμπεριλαμβανομένων  του δέρματος, των αρθρώσεων, των νεφρών, των κυττάρων του αίματος, της καρδιάς, του εγκεφάλου και των πνευμόνων.

Ο λύκος είναι συνήθως  δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα συμπτώματά του συχνά θυμίζουν εκείνα άλλων παθήσεων. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι του λύκου είναι το  εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας που ξεδιπλώνονται και στα δύο μάγουλα. Το συγκεκριμένο «σημάδι», αν και είναι το πιο σύνηθες εμφανίζεται στις περισσότερες αλλά όχι σε  όλες τις περιπτώσεις λύκου.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με τάση να αναπτύξουν λύκο, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα ή ακόμα και το ηλιακό φως. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον λύκο, οι θεραπείες που δίνονται μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ερυθηματώδους λύκου;

Καμία περίπτωση λύκου δεν είναι ίδια με άλλη. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν αργά, μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά , όπως επίσης μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λύκο έχουν ήπια νόσο που χαρακτηρίζεται από επεισόδια εξάρσεων, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα χειροτερεύουν για λίγο και μετά βελτιώνονται ή ενδεχομένως να εξαφανίζονται εντελώς για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα συμτπώματα του λύκου, εξαρτώνται από τα όργανα που προσβάλλει.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Κούραση
  • Πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πρήξιμο
  • Πυρετός
  • Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο που καλύπτει τα μάγουλα και τη γέφυρα της μύτης 
  • Εξανθήματα σε άλλα σημεία του σώματος
  • Δάχτυλα των χεριών και των ποδιών που γίνονται λευκά ή μπλε όταν εκτίθενται στο κρύο ή βρίσκεστε κάτω από έντονο στρες
  • Δερματικές βλάβες που εμφανίζονται ή επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ξηρά μάτια
  • Πονοκέφαλοι, σύγχυση και απώλεια μνήμης
  • Πόνος στο στήθος

Ποιοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λύκου;

  • Φύλο: Ο λύκος είναι πιο συχνός στις γυναίκες.
  • Ηλικία: Αν και ο λύκος επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, διαγιγνώσκεται συχνότερα μεταξύ 15 και 45 ετών.
  • Φυλή: Ο λύκος είναι πιο κοινός στους Αφροαμερικανούς, τους Ισπανόφωνους και τους Ασιάτες Αμερικανούς.

Ποια τα αίτια εμφάνισης λύκου;

Ως αυτοάνοσο νόσημα, ο λύκος εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς του σώματός σας. Είναι  επίσης πιθανό ότι ο λύκος να προκαλείται  από έναν συνδυασμό της γενετικής προδιάθεσης και του περιβάλλοντός σας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει  ότι άτομα με κληρονομική προδιάθεση για λύκο μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο όταν έρθουν σε επαφή με κάτι στο περιβάλλον που μπορεί να το πυροδοτήσει. Η αιτία του λύκου στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι άγνωστη.

Ποιοι είναι οι πιθανοί παράγοντες που πυροδοτούν το λύκο;

  • Ηλιακό φως: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικές βλάβες λύκου 
  • Λοιμώξεις: Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει λύκο ή να προκαλέσει υποτροπή σε μερικούς ανθρώπους.
  • Φάρμακα: Ο λύκος μπορεί να προκληθεί από ορισμένους τύπους φαρμάκων,όπως για παράδειγμα φάρμακα  για την αρτηριακή πίεση, κατά των επιληπτικών κρίσεων και αντιβιοτικά. Τα άτομα που έχουν λύκο που προκαλείται από φάρμακα συνήθως βλέπουν βελτίωση  όταν σταματούν τη λήψη του φαρμάκου.

Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του λύκου;

Η θεραπεία του ερυθηματώδη λύκου βασίζεται κυρίως στα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Στόχος του να μειωθεί η υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιούμε κυρίως:

Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι έρευνες γύρω από τους βιολογικούς παράγοντες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μπελιμουμάμπ (Belimumab), το οποίο δρα στην επικοινωνία μεταξύ των λεμφοκυττάρων τύπου Τ και Β του ανοσολογικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα αναστέλλει τη δράση της πρωτεΐνης BLyS.

Καθώς δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να εξαλείφει τον λύκο, παρά μονο μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή, εάν έχετε λύκο θα πρέπει να φροντίσετε το σώμα σας . Υιοθετώντας, με τη βοήθεια του γιατρού σας, απλά μέτρα είναι εφικτό να  αποτρέψετε τις εξάρσεις του λύκου και να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα συμπτώματα έαν τυχόν εμφανιστούν.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Benlysta (μπελιμουμάμπη) https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/benlysta-epar-medicine-overview_el.pdfv

Lupus Nephritis | American Society of Nephrology https://jasn.asnjournals.org/content/10/2/413.short

Pathogenesis of systemic lupus erythematosus | Journal of Clinical Pathology https://jcp.bmj.com/content/56/7/481.short

Prevention of relapses in systemic lupus erythematosus - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673695901140