Μολυσματικές ασθένειες

Νέα ενημέρωση από το CDC: Οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες!

Ο εμβολιασμός φαινόταν να είναι το εισιτήριο μας για μια καθημερινότητα χωρίς τις μάσκες προσώπου, ωστόσο, λόγω της εμφάνισης του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δ, όχι μόνο οι μάσκες επανέρχονται ακόμα και για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, αλλά δεν αποκλείεται η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Από τον Ιούλιο του 2021, το CDC ανακοίνωσε πως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δ, συνίσταται η χρήση μάσκας από όλους, και από πλήρως εμβολιασμένα άτομα, σε δημόσιους κλειστούς χώρους. Όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους, η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη αν υπάρχει πολυκοσμία, ακόμα και για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Τα εμβόλια δεν μας προστατεύουν από το στέλεχος Δ;

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ φαίνεται να έχει την ικανότητα να μεταδίδεται αναμεταξύ εμβολιασμένων ατόμων, σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό μετάδοσης μεταξύ ανεμβολίαστων ατόμων. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε ότι, αρχικά τα  εμβόλια σχεδιάστηκαν με σκοπό να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων από την μόλυνση με SARS-CoV-2, όχι απαραίτητα να μειώσουν την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Μετέπειτα δεδομένα έδειξαν πως τα εμβόλια σε έναν μεγάλο βαθμό, κατάφερναν και να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν πλήρως την μετάδοση κάποιων στελεχών, αλλά δεν ήταν αυτός ο αρχικός στόχος των ειδικών που τα σχεδίασαν. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως όσο λιγότερα άτομα εμβολιάζονταν, τόσους περισσότερους πιθανούς φορείς είχε ο SARS-CoV-2 για να μολύνει, και ενδεχομένως να μεταλλαχθεί. Η μάχη μεταξύ του κορωνοϊού και των εμβολίων είναι παρόμοια με αυτήν των μικροβίων και των αντιβιώσεων: και οι 2 πλευρές συνεχώς εξελίσσονται, και μάλιστα, αρκετά γρήγορα.

Το στέλεχος Δ καταφέρνει ακόμα και σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, να μολύνει την στοματική, ρινική και φαρυγγική κοιλότητα και μπορεί να πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει πως το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο σε άτομα που έχουν μολυνθεί.

Τι παραπάνω προστασία θα δώσει η μάσκα σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα;

Η μάσκα θα μειώσει το ιικό φορτίο που εισπνέουμε και εκπνέουμε, και σε συνδυασμό με το εμβόλιο, δρα σαν ένα δεύτερο όπλο ενάντια στην μετάδοση του κορωνοϊού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, και φυσικά πως υπάρχουν άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και δυστυχώς μπορεί να δράσουν σαν εύφορο έδαφος για περαιτέρω μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Τέλος, η μάσκα είναι μια επιπλέον άμυνα για τον άνθρωπο που την φοράει, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, οι λεγόμενες “breakthrough infections”.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προστατεύει σε πολύ υψηλό βαθμό ενάντια στην εκδήλωση συμπτωμάτων της ασθένειας, στην πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών και στην ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομειακή ΜΕΘ. Σύμφωνα με τo CDC, από τα 10.262 πλήρως εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν με κορωνοϊό στις ΗΠΑ, περίπου 1.000 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν και από αυτά, 160 πέθαναν, και όχι όλα λόγω της μόλυνσης από κορωνοϊό. Αν δεν έχετε ακόμα εμβολιαστεί, συνίσταται να το κάνετε.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Coronavirus Resource Center-Why is the CDC asking fully vaccinated people to wear masks again? https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-resource-center

Tracking SARS-CoV-2 variants https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/

Vaccinated and unvaccinated individuals have similar viral loads in communities with a high prevalence of the SARS-CoV-2 delta variant https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.31.21261387v1

How the Delta variant achieves its ultrafast spread https://www.nature.com/articles/d41586-021-01986-w

How Dangerous Is the Delta Variant (B.1.617.2)? https://asm.org/Articles/2021/July/How-Dangerous-is-the-Delta-Variant-B-1-617-2

Viral infection and transmission in a large, well-traced outbreak caused by the SARS-CoV-2 Delta variant https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.07.21260122v2