Πρόληψη και θεραπεία

Νέα τεχνολογία σκοτώνει αερομεταφερόμενα μικρόβια σε εσωτερικούς χώρους

Ένας νέος τύπος υπεριώδους φωτός, που ονομάζεται far-UVC, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ασφαλής να έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους, μπορεί να μειώσει δραματικά τη μετάδοση των αερομεταφερόμενων μικροβίων σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Report.

Ποιος τύπος υπεριώδους φωτός μειώνει τα αερομεταφερόμενα μικρόβια σε εσωτερικούς χώρους;

Σε ένα πείραμα, η χρήση λαμπτήρων far-UVC, για λιγότερο από 5 λεπτά, κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των αερομεταφερόμενων μικροβίων κατά περισσότερο από 98%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει τον νέο τρόπο μείωσης της εξάπλωσης των αερομεταφερόμενων ασθενειών, όπως η COVID-19 και η γρίπη. (3+1 τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης)

Όπως υπογράμμισε ο David Brenner, PhD, ένας από τους ερευνητές της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Ακτινολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Columbia, η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε εσωτερικούς χώρους, στους οποίους συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, θα μπορούσε να αποτρέψει επόμενες πανδημίες και να θέσει τέλος στην παρούσα.  

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι ένας τύπος υπεριώδους φωτός που ονομάζεται UVC μπορεί να σκοτώσει διάφορα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και ιών. Αλλά το συμβατικό φως UVC, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς χώρους, επειδή θα μπορούσε να βλάψει τα μάτια και το δέρμα, προκαλώντας δυνητικά ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος και ως εκ τούτου έχει περιοριστεί μόνο στην αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού.

Αντίθετα, το far-UVC, έχει μικρότερο μήκος κύματος και δεν διεισδύει στα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος ή στα κύτταρα των ματιών. Κατά την τελευταία δεκαετία, πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν βρει ότι μπορεί να καταστρέψει τα αερομεταφερόμενα μικρόβια χωρίς να προκαλέσει βλάβη στον ζωντανό ιστό.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, το εργαστήριο του Brenner, διαπίστωσε ότι το far-UVC, δεν προκάλεσε ζημιά στο τρισδιάστατο μοντέλο ανθρώπινου δέρματος που χρησιμοποιήθηκε. Την ίδια ώρα που μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπήρξαν σημάδια δερματικής βλάβης σε άτριχα ποντίκια που εκτίθονταν στο far-UVC για 8 ώρες την ημέρα, για 15 συνεχόμενους μήνες.

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Columbia, το Πανεπιστήμιο του Leeds, το Πανεπιστήμιο του Dundee και το Πανεπιστήμιο του St. Andrews, χρησιμοποίησαν 5 λαμπτήρες  far-UVC σε ένα δωμάτιο κανονικού μεγέθους, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμείται τις πραγματικές συνθήκες, έχοντας τον ίδιο ρυθμό αερισμού με ένα σπίτι ή ένα γραφείο.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, χρησιμοποιήθηκε ένας ψεκαστήρας, ο οποίος απελευθέρωνε στον αέρα αερολύματα Staphylococcus aureus (ένα βακτήριο που προκαλεί ποικίλα ιατρικά προβλήματα). Η ερευνητική ομάδα επέλεξε το συγκεκριμένο βακτήριο επειδή είναι λιγότερο ευαίσθητο στο far-UVC, από ότι οι διάφοροι κορωνοϊοί που μολύνουν τους ανθρώπους. Όταν τα μικρόβια έφτασαν σε μια ορισμένη συγκέντρωση στο δωμάτιο, οι ερευνητές άναψαν τους λαμπτήρες. (Σταφυλόκοκκος: Ένα καθημερινό φαινόμενο)

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι το far-UVC κατάφερε να σκοτώσει περισσότερο από το 98% των αερομεταφερόμενων μικροβίων, σε περίπου 5 λεπτά. Μάλιστα, όταν οι ερευνητές ανέβασαν το επίπεδο των μικροβίων, διαπίστωσαν και πάλι ότι το far-UVC κατάφερε να εξολοθρεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα αποτελέσματα της μελέτης, δείχνουν ότι το φως far-UVC είναι τόσο αποτελεσματικό στην μείωση των αερομεταφερόμενων μικροβίων, που ενδεχομένως αυτή η αποτελεσματικότητά του να ξεπερνά την απολύμανση των εσωτερικών χώρων. Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το far-UVC μπορεί να σκοτώσει τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, τον ιό της γρίπης και διάφορα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια. (Φίλτρα αέρα HEPA: Μπορούν να μειώσουν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του SARS-CoV-2;)

Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της συγκεκριμένης μεθόδου, πρέπει οι λαμπτήρες far-UVC να είναι τοποθετημένοι σωστά και η ακτινοβολία τους να εκπέμπεται στη σωστή ποσότητα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

New Type of UV Light Kills Airborne Germs, Study Says https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20220329/new-type-of-uv-light-kills-airborne-germs-study-says

Far-UVC (222 nm) efficiently inactivates an airborne pathogen in a room-sized chamber https://www.nature.com/articles/s41598-022-08462-z

New Type of Ultraviolet Light Makes Indoor Air as Safe as Outdoors https://www.cuimc.columbia.edu/news/new-type-ultraviolet-light-makes-indoor-air-safe-outdoors

Wavelength-dependent DNA Photodamage in a 3-D human Skin Model over the Far-UVC and Germicidal UVC Wavelength Ranges from 215 to 255 nm https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/php.13602

No evidence of induced skin cancer or other skin abnormalities after long term (66 week) chronic exposure to 222-nm far-UVC radiation https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.03.16.484636v1