Διατροφή

Όσοι καταναλώνουν πράσινο τσάι ζουν περισσότερο

Πώς το πράσινο τσάι προωθεί την καλή υγεία;

Μια νέα μελέτη, στην οποία παρακολουθήθηκαν 100.000 περίπου Κινέζοι ενήλικες οι οποίοι κατανάλωναν τσάι σε τακτική βάση, διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ήταν λιγότερο πιθανόν να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τα επόμενα επτά χρόνια. Μάλιστα, είχαν ελαφρώς αυξημένο προσδόκιμο ζωής και συγκεκριμένα από τα 50 τους και μετά, είχαν περίπου 1μιση χρόνο ζωής περισσότερο από όσους δεν κατανάλωναν τακτικά πράσινο τσάι. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η τελευταία που εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις που έχει στην υγεία το πράσινο τσάι.

Τι έδειξαν άλλες μελέτες σχετικά με την επίδραση του τσαγιού στην υγεία;

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν συνδέσει το πράσινο τσάι με πολλά οφέλη υγείας, όπως τα υγιέστερα επίπεδα χοληστερίνης, το υγιές σωματικό βάρος και τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες, όπως και η παρούσα μελέτη, ήταν «παρατηρητικές», δηλαδή μελέτες κατά τις οποίες οι ερευνητές ρωτούν τους συμμετέχοντες για τις συνήθειες τους και ακολούθως παρακολουθούν την υγεία τους για τα επόμενα χρόνια. Ο περιορισμός σε αυτές τις μελέτες, είναι ότι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα οφέλη που παρατηρούνται στην υγεία των συμμετεχόντων οφείλονται αποκλειστικά στο πράσινο τσάι. Για παράδειγμα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Whitney Linsenmeyer, καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο Saint Louis, διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν τσάι κάθε είδους, ακολουθούν γενικότερα πιο υγιεινή διατροφή σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν τσάι, οπότε η υγεία τους μπορεί να είναι καλύτερη, όχι κατ΄ανάγκην γιατί καταναλώνουν τσάι, αλλά γιατί καταναλώνουν τσάι σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές αυτής της μελέτης, μεταξύ άλλων, κατάφεραν να αντισταθμίσουν παράγοντες όπως η συνολική διατροφή, η άσκηση και το κάπνισμα, αλλά σύμφωνα με το Δρ. Linsenmeyer, ήταν αδύνατον να ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες.

Ποια επιπρόσθετα οφέλη έχει η κατανάλωση πράσινου τσαγιού;

Σύμφωνα με τον Δρ. Linsenmeyer, υπάρχουν αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες, οι οποίες έχουν βρει σημαντικά οφέλη στην υγεία όσων πίνουν πράσινο τσάι. Μια μελέτη διαπίστωσε πως όσες γυναίκες έπιναν 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την εβδομάδα, για οκτώ εβδομάδες, είχαν:

  • Μείωση βάρους
  • Βελτίωση αρτηριακής πίεσης
  • Βελτίωση σάκχαρού του αίματος
  • Βελτίωση χοληστερίνης

Σημειώνεται ότι το πράσινο τσάι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα, καθώς δεν περιέχει θερμίδες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Τονίζεται ωστόσο, ότι περιέχει καφεΐνη, οπότε εάν παίρνετε φάρμακα που αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη ή αν υποφέρετε από αυπνία πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Τι έδειξε η μελέτη;

Η παρούσα μελέτη βασίστηκε σε 100.902 Κινέζους ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο όταν άρχισε η μελέτη. Πριν την έναρξη της παρακολούθησης τους, οι συμμετέχοντες πληροφόρησαν τους ερευνητές για τις συνήθειες που ακολουθούν στην καθημερινότητα τους και το ιατρικό ιστορικό τους. Μετρήθηκαν επίσης για το βάρος τους, την αρτηριακή τους πίεση και την χοληστερίνη τους.

Για τα επόμενα 7 χρόνια, οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν στενά για την υγεία τους, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι σχεδόν οι 3.700 υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή πέθαναν από  άλλα καρδιαγγειακά αίτια. Υπογραμμίζεται όμως, ότι ο κίνδυνος ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που συνήθιζαν να πίνουν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Ενώ εκείνοι που συνήθιζαν να πίνουν πολύ συχνά πράσινο τσάι, ήταν 15% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με τα άτομα που έπιναν τσάι λιγότερο συχνά ή και καθόλου.

Ποιες οι διαφορές του πράσινου τσαγιού από τα άλλα τσάγια;

Οι διαφορές ανάμεσα στα τσάγια είναι συνήθως αποτέλεσμα του τρόπου παρασκευής τους. Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) συγκριτικά με το μαύρο τσάι, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων, τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού μπορούν να αντιμετωπίσουν την φλεγμονή και να βελτιώσουν τη λειτουργία των κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι με ακρίβεια γνωστό το αν το πράσινο τσάι μπορεί να αποτρέψει την οποιαδήποτε ασθένεια. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν τσάι διότι είναι ένας τρόπος ενυδάτωσης που δεν περιέχει θερμίδες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βλάψει, παραμόνο να κάνει καλό.