Πρόληψη και θεραπεία

Παλινδρόμηση οξέων: Ποια τρόφιμα την καταπραΰνουν;

Η παλινδρόμηση οξέων είναι ένα ενοχλητικό όξινο αίσθημα στο στομάχι, που άλλοτε είναι ήπιο και άλλοτε έντονο.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της παλινδρόμησης οξέων;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παλινδρόμηση οξέων του στομάχου έχει πολλές αιτίες.

  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ ερεθίζει το γαστρεντερικό σωλήνα. Όσο περισσότερο πίνει ενας άνθρωπος, τόσο χειρότερα στομαχικά συμπτώματα θα νιώθει, κυρίως την επόμενη ημέρα.
  • Άδειο στομάχι: Ανάμεσα στα γεύματα, το στομάχι εκκρίνει οξύ, το οποίο έχοντας χαμηλό ph, δημιουργεί ένα πιο όξινο περιβάλλον. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ναυτία και παλινδρόμηση.
  • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού: Όταν το στομάχι είναι ασφυκτικά γεμάτο, ο σφικτήρας μεταξύ στομάχου και οισοφάγου πιέζεται και το άνοιγμα χαλαρώνει, επιτρέποντας στο περιεχόμενο του στομαχιού να εισέλθει στον οισοφάγο.
  • Προβληματικά τρόφιμα: Οι ντομάτες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η μέντα και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, συνήθως προκαλούν χαλάρωση στον σφικτήρα ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση. Σημειώνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι αυτό το πρόβλημα.

Ποια τρόφιμα καταπραΰνουν την παλινδρόμηση οξέων;

Πιο κάτω αναφέρονται μερικά τρόφιμα που καταπραΰνουν την παλινδρόμηση οξέων στο στομάχι:

Τζίντζερ: Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φυσική θεραπεία για την ανακούφιση της ναυτίας. Μπορείτε να το μασίσετε  ή να το καταναλώσετε ως τσάι.

Μέντα: Η μέντα αντιμετωπίζει το φούσκωμα μετά το γεύμα. Καταναλώστε μέντα ως τσάι για να ηρεμίσετε το στομάχι σας και να αποφύγετε την παλινδρόμηση.

Γάλα: Το γάλα έχει σχεδόν ουδέτερο pH, οπότε μπορεί να εξισορροπήσει το pH του στομάχου καταπολεμώντας τις ξινίλες. Επιπρόσθετα, το ασβέστιο που υπάρχει στο γάλα μπορεί να ρυθμίσει το οξύ του στομάχου.

Γλυκόριζα: Η γλυκόριζα περιέχει μια ένωση που προκαλεί τα κύτταρα του στομάχου να παράξουν περισσότερη βλέννα, η οποία χρησιμεύει ως προστατευτική επικάλυψη του στομαχιού. Μασήστε γλυκόριζα ή καταναλώστε την ως τσάι για να ηρεμήσετε τις στομαχικές σας διαταραχές. Τονίζεται ότι η γλυκόριζα δεν συνιστάται στις έγκυες γυναίκες και στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση

Μαγειρική σόδα: Η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική και μπορεί να αυξήσει το pH του στομάχου. Ανακατέψτε ¼  κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με ένα φλιτζάνι νερό και πιείτε το.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Επιβάλλεται να ζητήσετε ιατρική βοήθεια όταν:

  • Έχετε συχνές τάσεις για εμετό μαζί με παλινδρόμηση οξέων
  • Χάνετε ακουσία βάρος
  • Παίρνετε συνεχώς αντιόξινα για να καταπραΰνετε το στομάχι σας

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved