Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ποια εγκεφαλικά προβλήματα προκαλεί η συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης;

Τρεις μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Συνέδριο Επιδημιολογίας, Πρόληψης, Τρόπου Ζωής και Καρδιομεταβολικής Υγείας του Αμερικανικού Συνδέσμου Καρδιάς, δείχνουν ότι όσο περισσότερο τηλεόραση παρακολουθούν άτομα από 40-60 ετών, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν να εμφανίσουν εγκεφαλικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Μπορεί η παρακολούθηση τηλεόρασης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών προβλημάτων;

Οι μελέτες χρησιμοποίησαν την παρακολούθηση τηλεόρασης ως μέτρο καθιστικής συμπεριφοράς. Η υγεία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων μετρήθηκε με βάση:

 • τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους ίδιους σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις συνήθειες τους σχετικά με την παρακολούθηση τηλεόρασης
 • τις γνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν
 • τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου τους

Η παρακολούθηση τηλεόρασης μετρήθηκε ανάλογα με το πόσο έβλεπαν τηλεόραση στον ελεύθερο τους χρόνο:

 • Χαμηλή παρακολούθηση τηλεόρασης (ποτέ ή σπάνια)
 • Μέτρια (μερικές φορές)
 • Υψηλή (συχνά / πολύ συχνά)

Οι ερευνητές, αφού ανέλυσαν τα δεδομένα τους, διαπίστωσαν ότι:

 • Τα άτομα με μέτρια ή υψηλή παρακολούθηση τηλεόρασης βίωσαν μεγαλύτερη γνωστική πτώση τα επόμενα χρόνια της ζωής τους, ενώ η φαιά ουσία του εγκεφάλου τους μειώθηκε σημαντικά (το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την λήψη αποφάσεων, την ακοή, την όραση και τον έλεγχο των μυών).
 • Ο θετικός αντίκτυπος της σωματικής δραστηριότητας δεν ήταν αρκετός για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της τηλεοπτικής παρακολούθησης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται η άσκηση.
 • Κάθε μια ώρα αύξησης του μέσου ημερήσιου τηλεοπτικού χρόνου παρακολούθησης, συνδέθηκε με μείωση κατά 0,5% της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας από την αρνητική επίδραση της τηλεόρασης;

Κάθε φορά που πιάνετε το τηλεχειριστήριο στα χέρια σας, πριν ανοίξετε την τηλεόραση σκεφτείτε το πώς θέλετε να είστε 20 χρόνια μετά. Αναλογιστείτε τις επιπτώσεις που έχει η παρακολούθηση τηλεόρασης στον εγκέφαλο σας και βρείτε άλλες δραστηριότητες για να αντικαταστήσετε αυτή την συνήθεια. Βρείτε όμως δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, ώστε να μπορέσετε να τις ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα.

 • Κάντε σωματική άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι, χορό, κηπουρική, πεζοπορία, ποδηλασία, τένις κ.ο.κ
 • Διαβάστε βιβλία κάθε είδους
 • Ακούστε μουσική, χορέψτε και τραγουδήστε
 • Κάντε δραστηριότητες που διεγείρουν την λειτουργία του εγκεφάλου, ακόμη και αν είναι καθιστικές, όπως το σταυρόλεξο, το πλέξιμο, η ζωγραφική, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου κλπ.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Too Much TV in Your 40s, 50s Can Affect Brain Health: What You Can Do https://www.healthline.com/health-news/too-much-tv-in-your-40s-50s-can-affect-brain-health-what-you-can-do

American Heart Association Recommendations for Physical Activity in Adults and Kids https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/fitness-basics/aha-recs-for-physical-activity-in-adults

EPI|Lifestyle Scientific Sessions https://professional.heart.org/en/meetings/epi-lifestyle

https://newsroom.heart.org/news/moderate-to-high-tv-viewing-in-midlife-linked-to-later-cognitive-and-brain-health-decline#:~:text=May%2020%2C%202021-,Moderate-to-high%20TV%20viewing%20in%20midlife%20linked%20to%20later%20cognitive%20and%20brain%20health%20decline,-American%20Heart%20Association https://newsroom.heart.org/news/moderate-to-high-tv-viewing-in-midlife-linked-to-later-cognitive-and-brain-health-decline